nadolu Üniversitesi binlerce öğrencisi tarafından dava edildi. Anadolu Üniversitesi AÖF İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı (İÖLP)nda öğrenim gören binlerce öğrenci, akla ve mantığa sığmayan sınav geçme sistemi düzeltilmediği ve sorunların üniversite tarafından çözülmediği için kendi aralarında 5 er lira toplayarak üniversitelerine dava açtılar. Türkiye nin dört bir yanında İngilizce öğretmenliği lisans programı bölümünü okuyan bu öğrenciler, avukat ve mahkeme masraflarını karşılayabilmek için sosyal medya Facebook ta organize olup kendi aralarında gerekli olan parayı topladılar ve dava dosyası Eskişehir barosuna bağlı avukat Engin Kurt tarafından mahkemeye sunuldu. Bilindiği üzere Anadolu Üniversitesi dönem başında AÖF bölümlerinin pek çoğuna ve geçen ay 4+4+4 yasasıyla kapatılan İngilizce öğretmenliği Lisans Programı (İÖLP) bölümüne Bağıl sistem getirmiştir; fakat bu, üniversitenin senato kararında olmasına rağmen İÖLP de uygulanmayıp öğrencilere 69.99 ile sıfır (FF) verilmektedir. Bağıl sisteme tabi olan çan sistemi de ellerinden alınmıştır.
Tüm Türkiye duysun sesimizi. Moral motivasyon sıfır, sınavlara çalışamıyoruz. Sorunlarımızı anlatmak ve bunları herkes duysun bilsin istiyoruz..
Bizler yasal olarak süreci başlattık. Dava dosyamızda bütün mağduriyetlerimizi detaylı bir şekilde mahkemeye sunulmuştur. Okuldaki yetkililer mağduriyetin giderilmesi için adım atmak bir tarafa sistemin aksak yönlerini savunmaya devam ediyorlar.
----------------------------------------------------------------------
Anadolu üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi senatosu, İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı (İÖLP) Yönetim Kurulu'nun isteğiyle SADECE biz İngilizce öğretmenliği Lisans Programı (İÖLP) bölümü öğrencilerine sınıfı geçemememiz ve bizden ekstra para almak için sınav yönetmeliğinde değişiklik yapmıştır.
BASIN DUYURUSU
Bizler, Anadolu Üniversitesi AÖF İngilizce Öğretmenliği (İÖLP) bölümüne ÖSS-YDS de aldığımız yüksek puanlarla yerleştik, nitekim kontenjanlı bir bölümdür. Anadolu Üniversitesinin AÖF İngilizce öğretmenliği bölümünü (İÖLP), okulun sınav sistemini ve öğretim sistemini dikkate alarak seçtik. Buna göre o sınav sisteminde başarısız olunan bir dersten geçmek için Açık Öğretim Fakültesi'nin diğer bütün bölümlerinde olduğu gibi 'bütünleme sınavı' hakkımız mevcuttu. Geçme notu diğer tüm bölümlerde 50 iken, bizim İngilizce Öğretmenliği (İÖLP) Bölümünde 69.5 ti (yani 70.00 a tamamlanıyordu).
Bu yılının başında AÖF'nin öğretim sistemi, 'yıllık mutlak sistem'den 'dönemlik kredili sistem'e (bağıl değerlendirmeye) geçirildi. Adına özellikleri itibariyle tüm dünyada kabul edilen ve uygulanan 'Bologna Sistemi' dendi. 'Bologna Sistemi'ne göre bildiğiniz üzere öğrencilerin derslerinden genel başarı ortalamasına göre geçme durumu söz konusudur. Yani bunun adı 'çan eğrisi'dir. Bağol değerlendirme sistemi esasen 70 puanın altında not alan öğrenciye fayda sağlayan bir sistemdir ve sınavda genel bir başarısızlık olması durumunda ders geçme notunun aşağıya çekilmesi anlamına gelir. Yeni uygulamaya konan bu sistemde bütün AÖF bölümlerine ortalamayla geçme hakkı (çan eğrisi) tanınırken sadece biz İÖLP öğrencileri bu haktan ayrı tutulduk. Diğer tüm bölümlerdeki öğrenciler 50 nin altında notlarla geçebiliyorlarken, diğerlerine tanındığı gibi bizlere de ortalamayla geçme hakkı verilmediği için ve 70.0 alamadığımızdan 69.9 ile başarısız sayıldık. Sıfır verilerek FF harf notu ile derslerden bırakıldık. Yani bir önceki yıla göre geçme notu yükseltildi.
Sorun şu ki, üniversite yeni bir sistem getiriyor ve o sistemde ortalamayla geçme durumu var; fakat o hakkı bizlere Anadolu Üniversitesi senatosu vermesine rağmen senatonun bir alt kurulu olan İÖLP Yönetim Kurulu bizi bu haktan yararlandırmıyor. Üniversitenin yeni getirdiği sistemler her zaman öğrencilerin lehlerine olmalıdır. Aleyhlerine değil. Ne yazık ki, okulumuzun İÖLP Yönetim Kurulu bizleri mezun etmemek için elinden geleni yapmaktadır. Bunun altında bireysel ticari bir amacın olup olmadığını sizlerin takdirine bırakıyoruz. Bizden alınan yıllık harç 1. ve 2. Sınıflarda 2500 liraya, 3. ve 4. Sınıflarda 1500 liraya kadar çıkmaktadır. Şuan hepimiz zor durumdayız, derslerden kaldık. Hepimizin yılı uzamış durumda, belki daha da uzayacak. 70 in altındaki notlarımız sıfır olarak değerlendirildiği için genel not ortalamamız 2.00 ın çok altına düşmüştür.
Üniversitenin uyguladığı, hatta dikte ettiği bu sistem artık iyi bir öğretmen yetiştirmeyi değil, bölümden daha az öğrenci mezun etmeyi amaçlar hale gelmiştir. Başka üniversitelerden görüştüğümüz birçok hocamız da not sistemi yönünden bizlere ayrımcılık ve haksızlık yapıldığını, bu uygulamanın akla mantığa sığmadığını söylemektedirler.
Anadolu Üniversitesi iölp yönetim kurulu tarafından insan hakları, eğitimde fırsat eşitliği ve kazanılmış haklar gibi birçok önemli madde göz göre göre ihlal edilmektedir. Ayrıca arkadaşlarımız tarafından üniversite yönetimine iletilen dilekçeler zaman zaman kabul edilmemekte, 'hiçbir işe yaramayacağını' alaycı bir dille ifade ederek bizleri geri çevirmektedirler.
UMARIM BU DAVRANIŞ BİZLERE ÖRNEK OLUR BİZLERDE YILSONU SINAVINA EK SINAV İÇİN MÜCADELE EDERİZ!