ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI
OKUL DENEYİMİ DERSİ
ETKİNLİK 1:OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİNİN OKULDAKİ BİR GÜNÜNÜN İNCELENMESİ
Gözlem Yeri :
Gözlem Tarihi :17.12.2012
Gözlem Saati :08:00-15:30
Gözlenen Öğretmenin Adı Soyadı :
Okula Geliş - Hazırlık ( 08:00–08:50 )
Öğretmen, çocukları sınıfta güler yüzle;’ ‘Günaydın!’’ diyerek karşıladı. Hafta sonu ödevlerini alıp masanın üzerine koydu.
Çocuklar sınıf girişindeki dolaplara montlarını astılar, ayakkabılarını çıkarıp panduflarını giydiler, gerekli yerlerde öğretmen çocukları destekledi.
Hafta sonu neler yaptıkları,nerelere gittikleri hakkında kısa sohbetler edildi. Ardından öğretmen kahvaltı saatine kadar çocukların ilgi köşelerinde oynamalarını sağladı.
Serbest zaman etkinliği sırasında sınıfa yeni kayıt olan Asya adlı öğrenci geldi. Songül öğretmen Asya’yı kapıda karşılayıp kendini tanıttı.Asya’nın boy seviyesine inerek ve göz teması kurarak sohbet etti.Ardından ilgi köşelerinde oynayan öğrencilere seslenerek Asya’yı diğer çocuklara tanıttı.Çocuklara ‘’Asya’ya ne dememiz gerekiyor çocuklar?’’ diye sordu.Çocuklar hep birlikte Asya’ya ‘’Hoşgeldin’’ dediler.
Songül öğretmen daha sonra Asya’ya sınıfı gezdirerek nerede neler olduğunu, hangi köşelerde neler yaptıklarını anlattı böylece Asya’nın ortama alışmasını ve ısınmasını sağladı. Ve birlikte evcilik köşesinde oynayan diğer çocukların yanına geçerek onların oyunlarına katıldılar.
Kahvaltıya Hazırlık-Temizlik( 08:50-09:00 )
Öğretmen ayağa kalkıp çocuklara kahvaltıya inmek için hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Çocuklar oynadıkları köşelerden kalkarak kapı önünde tren oldular.Öğretmen ‘’Bakalım bugün makinist olma sırası kimde?’’ diyerek sınıf listesine bakmaya gitti ve kimin makinist olduğunu
söyledi.Makinist en önde yerini aldı ve diğer çocuklar arkasında düzgün bir şekilde sıra oldular.
Daha sonra öğretmen ceviz kavanozunu alarak her çocuğa 1 ceviz,2 ceviz,3 ceviz diye sayarak cevizleri verdi bu şekilde çocukların sayıları pekiştirmelerini de sağladı ve birlikte lavaboya gidilip eller temizlendi.
Kahvaltı ( 09:00-09:20 )
Öğretmen rehberliğinde çocuklar mavi masalara oturtuldu. Hep birlikte dua edildi. ‘‘Afiyet olsun’’ denilerek kahvaltıya başlandı. Öğretmen sürekli olarak çocukları gözlemledi. Eksiği olan çocukların eksikleri giderildi.
Temizlik( 09:20-09:30 )
Kahvaltısını bitiren çocuklar öğretmen tarafından sırayla lavaboya yönlendirildiler. Ellerini yıkayan çocuklar sınıfa geçtiler.
Serbest Zaman( 09:30-10:00 )
Sınıfa geçen öğrenciler öğretmenin yönlendirmesiyle köşelerdeki oyunlarına devam ettiler. Etkinlik boyunca öğretmen çocukları onlara fark ettirmeden sürekli gözlemledi.Zaman zaman aralarında çıkan ufak problemleri aşmaları için onlara yardımcı oldu.Oyuncakları paylaşarak oynamaları gerektiğini söyledi ve çocuklar öğretmenlerini dinleyerek oyuncaklarını paylaşarak sırayla oynadılar.
Daha sonra öğretmen müzik açarak etkinlik saatinin bittiğini artık oyuncakları toplayıp yerlerine koymaları gerektiğini söyledi ve çocukların arasına geçerek hep birlikte sınıfı toplamaya başladılar.
Sohbet ve Aile katılımı ( 10:00-10:20 )
Sınıf toplandıktan sonra masalara geçildi.Öğretmen masada duran hafta sonu ödevleri olan yılan dolgu oyuncaklarını tek tek eline alarak çocuklara ‘’Bu oyuncak kimin? Kiminle birlikte yaptın? Yaparken eğlendin mi?’’ gibi sorular sordu ve bu oyuncakların artık sınıfa ait olduğunu istedikleri zaman oynayabileceklerini söyledi.
Durunaz oyuncağının okulda kalmasını istemediğini onu eve götürmek istediğini söyledi ve ağlamaya başladı.Songül öğretmen Durunaz’a ‘’ burada arkadaşlarınla birlikte oyuncağınla oynayabilirsin’’ dedi Durunaz ısrarla oyuncağını istediğini söylediğinde Öğretmen Durunaz’a ‘’oyuncağını çok sevdiysen evde bu oyuncaktan yine yapabilirsin bu sınıfımızın olsun’’ dedi ve Durunaz kabul etti oyuncaklar kenara kaldırıldı.
Ardından öğretmen ‘’Çocuklar bugün aramıza Kaan arkadaşınızın annesi katılacak ve sizinle bir etkinlik yapacak.Şimdi ben Kaan’ın annesini sınıfımıza çağıracağım’’ dedi.Kaan’ın annesini sınıfa alarak çocuklara ‘’Kaan’ın annesine ne dememiz gerekiyor çocuklar?’’ diye sordu.Çocuklar hep birlikte ‘’Hoş geldin!’’dediler.Songül öğretmen Kaan’ın annesi Serpil Hanıma öğrencilerle tek tek tanışması için yardımcı oldu ve bugün birlikte yemekhaneye inip kurabiye yapacaklarını söyledi.Kurabiye yapmak için ellerini temizlemeleri gerektiğini anlattı ve çocuklar kapı önünde lavaboya gitmek için tren oldular.
Temizlik( 10:20-10:30 )
Öğretmen çocukları lavaboya yönlendirdi. Ellerini yıkayan çocuklar düzgün bir şekilde koridorda sıra oldu, diğer arkadaşlarını beklediler. Öğretmen rehberliğinde yemekhaneye inildi.
Mutfak Etkinliği( 10:30-10:50 )
Öğretmen çocuklara mavi masalara oturmalarını söyledi. Çocuklar oturduktan sonra ‘’Bugün Serpil teyzeniz bize kurabiye yapmayı öğretecek kendisi evde kurabiye hamurunu hazırlayıp getirmiş sizlere içinde neler olduğunu, hangi malzemeleri karıştırıp yaptığını anlatacak ve daha sonra sizlere hamurdan parçalar kopartıp verecek sizde bu hamurlara şekil vereceksiniz’’ dedi.
Serpil Hanım çocuklara hazırladığı hamuru gösterdi ve hamuru hangi malzemeleri karıştırıp hazırladığını anlattı daha sonra çocuklara hamurdan parçalar kopararak verdi.Songül öğretmen çocuklara ‘’hamurlarınızı sıkarak ve yuvarlayarak onlara şekil verebilirsiniz’’ dedi. Çocukları destekleyerek hamurlara şekil vermelerini sağladı. Hamurlar tepsiye tek tek konuldu ve her çocuğun kurabiye hamuruna adlarının yazılı olduğu kürdanlar saplandı.
Daha sonra lavaboya gidilerek eller yıkandı ve sınıfa çıkıldı.Öğretmen çocuklara masalara oturmalarını söyledi.Çocuklara ‘’Serpil teyzeye bize kurabiye yapmayı öğrettiği için ne dememiz gerekiyor’’ diye sordu ve çocuklar ‘’teşekkür ederiz’’ dediler.Ardından Serpil Hanıma ‘’güle güle’’ diyerek uğurladılar.
Türkçe Dil Etkinliği (10:50-11:00)
Öğretmen çocuklara ‘’Gece ve Gündüz’’ neler yaptıklarını, ne zaman uyandıklarını ve ne zaman uyuduklarını sordu.Gündüz gökyüzünün ne renk olduğu,gökyüzünde neler bulunduğu, gece olduğu zaman gökyüzünün renginin ne renk olduğu, gök yüzünde neler göründüğü hakkında sohbet edildi.Güneş’in, Ay’ın ve yıldızların hangi renk olduklarını sordu.
Sanat Etkinliği( 11:00-11:25 )
Sohbetin ardından dağıtılan ‘’Gece-Gündüz’’ resmini incelediler.Öğretmen çocuklara boya kutularını almalarını ve kuru boya kalemlerini çıkarmalarını söyledi.Yönergelere uyan çocuklar kuru boyalarını hazırladılar öğretmen boyamanıza başlayabilirsiniz dedi ve çocuklar yapılan sohbetten öğrendiklerine göre gündüz bölümünde bulunan yerleri ve gece bölümünde bulunan yerleri boyadılar.Etkinlik sırasında öğretmen çocukları gözlemleyip destekledi.Etkinlik bitiminde öğretmen boyama sayfalarını topladı.
Oyun Etkinliği( 11:25-11:35 )
Öğretmen çocuklara şimdi ‘’Gece-Gündüz’’ oyunu oynayacağız dedi ve oyunu anlatmaya başladı.’’Gece dediğimde herkes kafasını masaya koyacak ve uyuyormuş gibi yapacak gündüz dediğimde ise herkes uyanacak ve kafasını kaldıracak’’ dedi.Ve oyun öğretmenin yönergeleriyle oynandı.
Temizlik( 11:35-11:45 )
Öğretmen öğle yemeği için çocukların sıra olmalarını söyledi.Sıra olan çocuklar öğretmen rehberliğinde lavaboya gidip ellerini yıkadılar ve yine sıra olup yemekhaneye indiler.
Öğle Yemeği( 11:45-12:15 )
Bütün çocuklar masaya oturduktan sonra hep beraber yemek duası okundu. ‘‘Afiyet olsun’’ denilerek yemeğe başlandı. Öğretmen de tabağını alıp öğrencilerin yanına oturdu. Yemeğini yemek istemeyen öğrencilere ‘’Yemeğinizi yemezseniz büyüyemezsiniz diyerek onları yemek yemeye teşvik etti. Yemek bitiminde öğretmen çocukları lavaboya yönlendirdi.
Temizlik( 12:15-12:30 )
Öğretmen öncelikle bütün çocukların tuvalete gitmelerini sağladı.Ardından eller, ağızlar yıkandı ve sınıfa çıkıldı.
Uyku saati( 12:30-14:10 )
Çocuklar sınıfta hazırlanan yataklarına pandufları çıkarıp geçtiler.Pijamalarını giymek için üzerlerini çıkarıp katladılar, öğretmen yardıma ihtiyaç duyan çocuklara yardım etti.Bütün çocuklar pijamalarını giyip yataklarına yattılar ve öğretmen herkesin üzerini örttü,ardından sınıfın perdelerini çekip iyi uykular dedi ve ışıkları kapattı.Öğretmen uyumayan çocukların yanlarına gidip uzanarak çocukların uyumalarını sağladı.
Uykudan uyanma-İkindi Kahvaltısına Hazırlık( 14:10-14:40 )
Öğretmen ışıkları açıp ‘’Günaydın!’’ diyerek çocukları uyandırdı.Kalkan çocuklar öğretmenin yardımlarıyla pijamalarını çıkarıp kıyafetlerini giydiler ve ikindi kahvaltısını yapmak için önce lavaboya gittiler eller yıkandıktan sonra koridorda hazırlanan masalara geçtiler.
İkindi Kahvaltısı( 14:40-15:00 )
Masada bulunan pudingler yendi ardından öğretmen çocukların hazırladıkları kurabiyeleri her çocuğa ismine göre dağıttı.’’Bakın çocuklar bunlar bugün sizlerin yaptıkları kurabiyeler,şimdi pişmişler ellerinize sağlık’’dedi.Kurabiyeler yendikten sonra eller ,ağızlar ıslak mendillerle silindi ve sınıfa geçildi.
Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışması( 15:00-15:15 )
Çocuklar masalara oturtuldu ve çalışma kitapları dağıtıldı.Çalışılacak sayfa yardımla açıldı.Öğretmen çalışma sayfasındaki yönergelere uyarak çocuklara kitaptaki olaylar hakkında sorular sordu Gece-Gündüz kavramı ve hangisinde neler yaptığımız pekiştirildi.Ardından kitaplar toplandı.
Toplanma-Eve dönüş( 15:15-15:30 )
Öğretmen eve dönüş için çocuklara hazırlanmalarını söyledi ve çocuklar montlarını giymek için dolaba gittiler. Öğretmen yardımıyla montlar giyildi, atkılar, şapkalar takıldı.Öğretmen herkesin suluğunu alıp almadığını kontrol etti.Koridora bulunan masalara geçildi.Öğretmen Kaan’ın annesi Serpil Hanım’ın getirdiği sürpriz daninoları çocuklara gösterdi.’’Şimdi Kaan arkadaşınız bunları size tek tek dağıtacak eve gittiğinizde yiyebilirsiniz’’ dedi ve Kaan’ı yanına çağırdı.Kaan daninoları arkadaşlarına tek tek dağıttı öğretmen çocuklara ‘’arkadaşınıza ne demeniz gerekiyor çocuklar’’ dedi ve çocuklar tek tek teşekkür ettiler.Öğretmen çocuklara nezaket sözcüklerini kullanmayı unutmamız gerektiğini hatırlattı ardından sıra olunup merdivenden inildi.Servis öğrencileri servise bindirilip ‘’İyi Günler’’ denildi diğer öğrencilerde ‘’İyi Günler’’ denilerek öğretmen tarafından velilerine teslim edildi.
DÜŞÜNCELER: Öğretmen çocuklar üzerindeki kontrolü güzel bir şekilde sağladı. Çocukları yönlendirmede, teşvik etmede farklı teknikleri başarılı bir şekilde kullandı. Etkinlik geçişlerinde bocalamadan kontrollü bir şekilde geçişi sağladı. Öğretmen çocukların ilgileri doğrultusunda etkinlikleri yönetti. Gün sonunda çocuklarda herhangi bir bıkkınlık, sıkıntı veya huzursuzluk gözlenmedi. Çocuklar evlerine mutlu ve neşeli bir şekilde gönderildi.
Öğretmen Adayı Uygulama Öğretmeni
İsim isim