sonuçta öğretmenin yükle demiş yüklemissin sorun olmaz inşallah bende kendi anladığım mantığa göre gidiyorum bakalım inş iyi olur kolay gelsin
Alya. öğretmenime tarihi değiştireyim mi dedim, değiştirme dedi.
kartanesi006 evet artık mesuliyet onun ama tabi Anadolu Üniversitesi ne yapar ne eder bilemiyorum :S
Sağolun arkadaşlar. İnşallah sorun olmaz...
Hepimizin hakkında hayırlısı olur inşallah...
Çalışma Planında Yer Alan 1. Etkinlik
Çalışma Planında Yer Alan 2. Etkinlik
Çalışma Planında Yer Alan 3. Etkinlik
Oyun Gözlem Formları (2 adet)
Anekdot Kayıt Formu (2 adet)
bende portfolyoda bu etkinlik sıralamasını görünce 19-23 arsında uyguladığım etkinlik raporunu 1.etkinliğe göndereceğime 1. ve 2. etkinlikten muaf olduğumuzu düşünerek 3.etkinliğe gönderdim tekrar 1. etkinliğe gönderdim raporu ama 3. etkinliğe gönderdiğimi silemiyorum ne yapabilirim bilen arkadaşlar varmı yardımcı olun..
Okul-aile ve toplum ilişkilerinin incelenmesi etkinliği kapsamında ; okul-toplum ilişkileri konularında uygulama ögretmenine soru ve cevaplar bölümünü çalışan kişiler nasıl yaptılar ben diliylemi yanıtladınız?+en son kendi düşüncelerinizi yazdınız mı yoksa soruları cevaplamak yeterli mi?
arkadaşlar zaten 9 etkinlik varken 1nden muaf olduk şu an portfolyoda 8 etkinlik var ve 20 sine kadar 8 etkinlik yuklenicek.1 yada 2 yi atlayıp 3 e niye yuklediniz anlamadım.ben öğretmenlik uygulaması kitabındaki 10.sayfadaki sıraya göre yapıyorum ve serbest zmanla türkçe dili yükledm.bu haftada oyun ve müzik yapıcam.ayrıca 30 aralığa kadar ara sınav niteliğinde olduğu için o tarihe kadar 3 etkinlik 2 şer tane de gözlem yüklenicek.kalanlar da 20 sine kadar yüklenicek.son hafta yani 27 ocağa kadarki haftada da kazanm ve öz değerlendirme yüklenicek. öyle yazıyodu sitede.ben mi yanlış anladım diye merak içindeyim???
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI
OKUL DENEYİMİ DERSİ
ETKİNLİĞİN ADI: Okul-Aile ve Toplum İlişkilerinin İncelenmesi
ETKİNLİĞİN TARİHİ: 31.03.2011 Perşembe
Okul ve aile arasındaki işbirliği ve iletişimin nasıl sağlandığını uygulama öğretmenim ve velilerden birine sorarak bir görüşme gerçekleştirdim. Yönelttiğim sorular ve cevapları aşağıdadır
Okulöncesi eğitimde okul-aile işbirliği neden önemlidir?
Çocuklar için en iyi eğitimi uygulamak hem anne babanın hem de öğretmenin amacıdır. Uygulamada, okul-aile arası işbirliği sağlandığında, çocuğun eğitimden en etkili biçimde yararlandığı görülmektedir. Çocukta bir problem varsa problemin giderilmesinde veliyi okul ve okulda yapılan etkinlikler hakkında bilgilendirmede veli, öğretmen ve çocuk üçlüsünün kaynaşmasında çocuklarla ilgili elde edilen bilgilerin birebir paylaşılmasında işbirliği çok önemlidir. Çocuğun sağlıklı ve problemlerle mücadele edebilmesi için toplumun ve ailenin okula önem göstermesi, ailenin okulla iletişimini koparmadan düzenli bir şekilde yürütmesi gerekir.Çocuklar ailelerinden çoğunlukla, okulöncesi eğitime başladıkları zaman ayrılırlar. Bu onlar için ilk ayrılmadır ve çok zordur. Ailelerinin onları okula bırakacaklarını, bir daha okuldan almayacaklarını düşünürler. Bazen de çocuklar, ailelerinin onları sevmediğini, aileleri tarafından istenmediklerini düşünerek, okulu bir ceza yeri olarak görürler. Bu düşünce de onlara, okulun kötü bir yer olduğu izlenimini kazandırır. Bu da sağlıklı bir okulöncesi eğitim için, hiç istenilmeyecek bir durumdur.
Okul-aile işbirliği çerçevesinde velilerle işbirliği nasıl gerçekleştiriliyor?
Dönemin başında velilerin de katıldığı bir toplantı düzenleniyor. Toplantıda, okula giriş-çıkış saatleri, bir sene boyunca yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi verilmesi(alan gezileri, velilere verilecek seminerler vb.), ailenin okuldaki etkinliklere katılımı gibi konular hakkında görüşmeler yapılıyor. Velilere, ‘Ebeveyn Katılım Formu’, ‘Aile Eğitimi İhtiyaç Belirleme Formu’ ve yıl içerisinde yapılacak olan gezilere ilişkin izin formları dağıtılıyor. ‘Ebeveyn Katılım Formu’na, hangi veli, okuldaki hangi etkinliğe, hangi ayda ve günde katılmak isterse onu yazıyor.(Örneğin; ben çocuklara kitap okuyabilirim, ben sanat etkinliği örneği yaptırabilirim vb.) ’Aile Eğitimi İhtiyaç Belirleme Formu’na ise, aileler, yıl içerisinde bilgilendirilmek istedikleri konuları yazıyorlar. (Örneğin: çocuklarla iletişimle ilgili bilgi almak istiyorum vb.) Buna göre, yıl içerisinde, çeşitli zaman dilimlerinde seminerler düzenleniyor. Aileler bu seminerlere davet ediliyor. Yıl içerisindeki gezilere ait izin formlarına da aileler, çocuklarının yıl içerisinde düzenlenecek olan gezilere katılmasını isteyip istemediklerini yazıyorlar. İstiyorlarsa, izin verdiklerini belirtir bir dilekçeyi de izin formlarına ekliyorlar.
Okul-aile ilişkileri en çok hangi konularda ve hangi zamanlarda yoğunlaşıyor?
Okul-aile ilişkileri ilk olarak sene başında yoğunlaşıyor. Çocukların okula, sınıflarına ve arkadaşlarına alışmaları döneminde, ortaya çıkabilecek olası problemleri gidermek için okul ve aile sürekli etkileşim halinde bulunuyor. Yıl içerisinde de, veli seminerleri düzenlendiği zaman, veliler okuldaki etkinliklere katıldıkları zaman ve çocukla ilgili herhangi bir problem olduğu zaman(davranış bozukluğu, fiziksel bir rahatsızlık vb.) yoğunlaşıyor. Bunların dışında, yıl içerisinde sürekli iletişim halinde bulunuluyor.
Ailelerin eğitim etkinlikleri ve diğer sosyal etkinliklere katılımları nasıl sağlanıyor?
Veliler, dönem başında yapılan toplantıda belirlenen zaman dilimleri içerisinde okula geliyorlar ve toplantıda belirttikleri, katılmak istedikleri etkinlikte bulunuyorlar. Yalnız etkinlikte bulunmakla kalmayıp, etkinliğin birebir uygulayıcılığını üstleniyorlar. (Örneğin; çocuklarla oyun oynuyorlar, sanat etkinliği yaptırıyorlar vb.) Bazen de, meslek sahibi veliler okula gelip, meslekleri hakkındaki bilgileri çocuklarla paylaşıyorlar. Bunların dışında, okul- aile iletişimi kapsamında, eve, çeşitli bilgilendirme ve istek notlarının gönderilmesi, evde çocuklarla beraber yapılması istenen etkinliklerin notlarının gönderilmesi (Örneğin; evde bir müzik aleti yapılmasının istenmesi vb.), okulda yapılan etkinliklerle ilgili olarak hazırlanan okul gazetesinin gönderilmesi gibi etkinlikler uygulanıyor.
Bu konuda yapılan çalışmaları öğretmen/veliler yeterli buluyorlar mı?
Öğretmenlerimiz yeterli bulmuyorlar. Çünkü velilerin bazıları çalışıyor olmasından dolayı bu etkinliklere ayıracak zaman bulamamalarından dolayı katılım oranı istenilen düzeyde olmuyor.
Okulöncesi eğitimde okul-aile işbirliği en iyi biçimde nasıl gerçekleştirilebilir? Bu konuda öğretmen/ veliler ne düşünüyorlar?
Okul-aile işbirliğinde ailelerin okul faaliyetleri hakkında doğru bilgilendirilmesi, velinin okul faaliyetlerine katılımının sağlanması, aynı zamanda bu faaliyetler doğrultusunda öğrencisine yardımcı olması vazgeçilmez eğitsel faaliyetlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda veliler sadece toplantılara katılmakla değil okulun sosyal etkinliklerine(gezi, kermes vb.) katılması okul-aile işbirliğinin gerçekleşmesi açısından önemlidir.
Okulun içinde bulunduğu ve hizmet sunduğu semti fiziksel, sosyal ve kültürel yönleriyle nasıl tanımlarsınız?
Okulumuzda ,geziler konusunda sıkıntı yaşanıyor.Ailelerin sosyo-ekonomik durumu genel olarak zayıf.Farklı kültürel özelliklere sahip olan aile yapısına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Okulu ziyaret edenler var mı?
Veli adayları ve Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen müfettişler oluyor.Veli adayları, okulu görmek, tanımak isteyen aileler geliyorlar. Okulu, sınıfları geziyorlar.
Yakın çevredeki doktor, polis ya da özel becerileri olan kişiler vb. arasından öğrencilere konuşma yapmak üzere davet edilenler var mı?
Zaman zaman oluyor; fakat meslek tanıtımı için, daha çok, çeşitli meslek gruplarındaki veliler okula davet ediliyor.
Çevrede sınıfın düzenli olarak gezi yapabileceği müze, sergi, süpermarketler, vb. yerler var mı?
Okulun bahçesinde ağaçlar var. Okulumuz İlçe merkezinde olduğu için çevresinde süpermarketler bulunmaktadır.
Fen ve doğa etkinlikleri kapsamında çevrede inceleme gezileri yapabilecek yerler var mı?
Okulumuzun geniş bir bahçesi var. Güzel havalarda incelemeler için buraya çıkıyoruz. Bahçemizdeki ağaçları ve çiçekleri inceliyoruz.Ayrıca çevrede fidanlıklar var.
Okulun topluma katkıları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Okul; toplumdaki bireylerin eğitilmesi işlevini üstlenen bir kurumdur. Okul toplumun eğitilmesinde, iyileştirilmesinde, geliştirilmesinde büyük rol oynar. Okul sayesinde bilinçli, kültürlü, yenilikçi bireylere sahip oluruz.
Toplumun okula katkıları konusunda neler düşünüyorsunuz?
Okul; toplumdaki bireylerin eğitilmesi işlevini üstlendiği için birçok toplumsal kurum ve küme okulda gerçekleştirilen etkinliklerle ilgilenir ve bu etkinlikleri denetler. Okulla yoğun ilişki içinde bulunan bu kurum ve kümeler okulun çevresini oluştururlar. Bunların okul üzerinde doğrudan ya da dolaylı bir baskısı vardır. Okulun yakın çevresini oluşturan kişi küme ve kurumların en etkilileri; veliler, okul aile birliği, işverenler ve basındır.
DÜŞÜNCELER
Çocuklar için en iyi eğitimi uygulamak hem anne babanın hem de öğretmenin amacıdır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için okul ve ailenin sürekli etkileşim halinde olması gerekmektedir. Çocukların ileride çevresine saygılı, ülkesine faydalı iyi birer yetişkin olmalarını istiyorsak gerek velilerin gerekse öğretmenlerin üstüne düşen görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Bu yüzden aile-okulu, okul-aileyi iyi tanımalı ve sürekli iletişim halinde olmalıdır. Aile-okul ilişkisini daha verimli hale getirmek için aile katılımını gerektiren etkinlikler (kermes, sergi vb.)yapılmalıdır.
Arkadaşlar, yaptığınız etkinliklerde tüm gelişim alanlarından amaç ve kazanımlar alıyor musunuz ?
Ben ilk etkinliğimde tüm gelişim alanlarından amaç ve kazanımlar almıştım fakat uygulama öğretmenim tek etkinlik için o kadar amaç-kazanımın çok olduğunu, hepsini veremeyeceğimi söyledi. Ben de artık amaç ve kazanımlarımı tüm gelişim alanlarından almıyorum. Birkaç gelişim alanından alıyorum.
Sizler nasıl yapıyorsunuz?