SORULAR
1-Aşağıdakilerden hangisi eğitim sisteminin amaçlarının gerçekleştirilmesi için etkinlikte bulunan, özel uzmanlık gerektiren, eğitim yönetimi sıra dizininin bir alt basamağını oluşturur?
CEVAP: Okul yönetimi
2-Okul yönetiminin etkili çalışabilmesi ve temel amacına yönelebilmesi için aşağıdakilerden hangisi hedefleri arasında yer almaz?
CEVAP: Verimliliği azaltma
3-Aşağıdakilerden hangisi öğrencilerin okula kaydedilmesi, nakil ve kayıt işlerinin yapılması, devam durumlarının izlenmesi vb gibi işlemleri kapsamaktadır?
CEVAP: Öğrenci kaynağının yönetimi
4-Aşağıdakilerden hangisi bir örgüt olarak okulun yapılandırılmasında dikkate alınacak temel öğelerden biri değildir?
CEVAP: SİSTEM
5-Aşağıdakilerden hangisi okulda yer alan bireylerin paylaştığı duygular, normlar, etkileşimler, etkinlikler, beklentiler, varsayımlar, inançlar, tutumlar ve değerlerden oluşmaktadır?
CEVAP: Okul kültürü
6-Aşağıdakilerden hangisi okulda disipline aykırı davranışları inceler, gerekli soruşturmaları yapar, üstün nitelikler taşıyan öğrencilerin ödüllendirilmesine yönelik kararlar verir?
CEVAP: Disiplin Kurulu
7-Kanun, yönetmelik, genelge, program ve emirlere uygun olarak okulun bütün işlerini yürütmeye, düzene koymaya ve denetlemeye yetkili kişi kimdir?
CEVAO: Müdür
8-Aşağıdakilerden hangisi bürokratik yapılarda görülen özelliklerden biri değildir?
CEVAP: Sistem
9-Aşağıdakilerden hangisi kimin hangi hak ve sorumluluklara sahip olduğunun önceden belirlenmesidir?
CEVAP: Teknik yeterlik
10-İşlerin etkin yapılması için onların önceden tasarlanmasını içeren planlama ve zamanı etkin kullanmayı içeren güce ne ad verilir?
CEVAP: Teknik güç
11-Aşağıdakilerden hangisi okul yöneticilerinin liderlik rollerinden biri değildir?
CEVAP: Kurumsal liderlik
12-Aşağıdakilerden hangisi örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir?
CEVAP: Dönüşümcü liderlik
13-Aşağıdakilerden hangisi eğitim programlarının hazırlanması, uygun öğretim teknolojileri ve yöntemlerinin seçimi, çocuk ve ergen psikolojisi gibi öğretimi doğrudan etkileyen konularda derin bilgi ve beceriye sahip olan kişidir?
CEVAP: Öğretimsel lider
14-Okulun amaçlarını gerçekleştirmek için insan ve madde kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması sürecine ne denir?
CEVAP: Okul yönetimi
15-Okulda çalışanların stajyerlik işlerinin yapılması, güdülenmesi ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunulması okul yönetiminin hangi boyutuyla ilgilidir?
CEVAP: İnsan kaynağının yönetimi
16-Okullarda rol ve statülerin belirlenmesi, okulun örgüt yapısıyla ilgili hangi öğe kapsamına girmektedir?
CEVAP: Yapı
17-Yöneticilik eğitimi almamış kişilerin okul yöneticisi olarak atanması okulun bürokratik özelliklerinden hangisi ile çelişir?
CEVAP: Teknik yeterlik
18-Grupların gücünden yararlanarak onları örgütün amaçlarına uygun olarak yönlendirme sürecine ne ad verilir?
CEVAP: Liderlik
19-Güçlü bir okul kültürüne dayalı olarak okulun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken her yolu mubah görmeyen liderlik biçimi hangisidir?
CEVAP: Etik liderlik
20-Okul yöneticilerinin okul içi ve dışı insanlarla etkin iletim kurma ve onların değer sistemini anlamayı içeren güç hangisidir?
CEVAP: Kültürel güç
21-Öğretimin geliştirilmesini vurgulayan okul yöneticilerinin liderlik biçimi hangisidir?
CEVAP: Öğretimsel liderlik
HERKESE BAŞARILAR...BU SORULARI KENDİM HAZIRLADIM...