Sevgili öğretmenlerim,
Bazı arkadaşlarımızın ev ziyaretlerini yanlış anlayarak çocuklarla birlikte gezi biçiminde yaptıklarını ya da bir kardeşin doğumunda gittiklerini öğrendim.Kardeş ziyareti de bir gezidir. Ev ziyareti değildir.
Aşağıda ev ziyaretimi aşama aşama açıklayarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Ben ev ziyaretine başlamadan önce, sene başı veli toplantısında ev ziyareti sırasında hiçbir ikram istenmediğimi, onlara gitmemdeki amacımın, çocukların gelişim durumlarını ev ortamında değerlendirmek olduğunu belirtiyorum.
Hemen bir çizelge hazırlayıp ev ziyareti gün ve tarihini belirliyorum.
Bunu da veli toplantısında veliye duyuruyor, o tarihte mazeretleri olursa belirtmelerini istiyorum.
ÇİZELGE:
97977b938414544393e7891e36f75362.doc
Ziyaret sonunda bu çizelge üzerindeki değerlendirme sütununu kullanıp ziyaret anındaki görüş ve önerilerimi de yazıyorum.
Ziyaret sırasında, çocuğun odası varsa doğrudan beni oraya götürmesini çocuktan rica ediyorum. Sonra, yapacağım gözlem çocuğun okulda tanıyamadığım hangi kazanıma uygunsa onunla ilgili oyunlar oynanmak için oyuncak istiyoru. Örneğin; arabalarını / BEBEKLERİNİ.
Çocuktan bu arabaları renklerine göre, yapıldığı malzemeye göre, işlevlerine göre gruplandırmasını istiyorum. Toplanmalar, çıkarma problemleri kurduruyorum. Ya da problem durumunu çözmeye ilişkin problemler veriyorum. Bunu yaparken velilnin de aktif katılımını sağlıyorum. Daha sonra öykü anlatması için kitaplarını istiyorum. Bu arada, kaç tane okul öncesi kitabı var/ yok değerlendiriyorum. Çocuğun kelime dağarcığının zenginliği, DA 7 GİBİ kazanımlar üzerinde duruyorum. Kalın-ince büyük küçük sıralaması yapmasını istiyorum.
Daha sonra kitabını görsel okuma yaptırıyorum. En son kendi getirdiğim iki kitaptan birini seçmesini istiyorum. Bir de seçtiği kitabımdan görsel okuma yaptırıyorum. Daha sonra kitabı okuyorum. Kitapta geçen olaylar hakkında soru soruyorum. Veliye kitap okuma tekniğini anlatırken, çocuğun bire bir öyküyü anlatmasının istenmemesi, ezbercilik yerine anlaması ve dikkat geliştirici yöntem ve teknikleri görerek anlamasını sağlıyorum.
En son psiko-motor gelişimi için bir boyama sayfası, yaptığı herhangi bir resim ya da kullanılmış atılacak durumda kitabı varsa istiyorum, şeklini soruyorum. resmi yorumlattırıyorum.Bazı durumlarda zıt kavramları konuşmalarım arasında soruyorum.
Kağıdı ikiye, dörde katlatıyorum. Şeklin değişip değişmediğin soruyorum. Sonra üçgen katlatıyorum. Kaç kat katladığını saydırıyorum. Makasını getiriyor. Kat yerlerinden kesmesini isterken, ev ziyareti gözlem formundaki bazı soruları veliye soruyorum. O Veli sorularımı yanıtlarken, ben formu dolduruyorum, göz ucu ile çocuğu takip ediyorum. Çocuktan kestiği parçaları bir kerede de kesilmiş halde saymasını istiyorum. Kaç tane üçgen, kaç dikdörtgen var? diye soruyorum.
Satın almadan kendi yapbozunu yaptığını, bu parçaları bir kâğıda yapıştırıp okula ertesi gün getirmesini istiyorum.
Ziyaret süremin bittiğini belirterek izin istiyorum.