Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkiinde kayaların şekline uygun yaklaşık 40 m. yüksekliğinde 3 boyutlu olarak konuşlandırılacak, ulu önder Atatürk'ün rölyef çalışması ihalesi yapılmıştır. Uygulaması yapılacak Atatürk resmi Belediyemiz ve akademisyenler tarafından oluşan bir kurul tarafından seçilmiştir. Atatürk Maskı'nın kaya zemin üzerine işlenmesi işinin teknik danışmanlığını; Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü hocaları yapmakta olup, fizibilite ve projelendirme çalışmaları bittiğinde, tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 m3 püskürtme beton ve 300 ton çelik konstrüksiyon kullanılacaktır.Tepe civarında çevre düzenleme çalışmaları yapılacak.Ayrıca alan gece gündüz aydınlatılacaktır.
Bu rölyef çalışmasıyla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adına yakışır bir eser yaratmakla birlikte hem ilçemizin hem de kentimizin tanıtımına olanak sağlayan bir proje kazandırılmış olacaktır.
ATATÜRK RÖLYEFİ İÇİN BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR
1- Arazinin jeolojik , jeofizik ve jeodezik etüdleri son aşamalarına kadar ilgili üniversite tarafından yapılmıştır.
2- Bu etüdler sonucunda herhangi bir depremde düşme olasılığı olan en küçükten en büyüğe kadar tüm kayalar tahribatsız genleşen dinamitle yerinde parçalanıp kaldırılmıştır.
3- Rölyefe ulaşımı sağlayacak yol açılıp , rölyefin oturtulacağı zemin ve kaya aynasının kazı ve temizleme işlemi yapılmıştır.
4- Rölyefin oturacağı ve yaslanacağı tüm kayaların yapıları taşıma güçleri , testler ve hesaplamalar sonucu belirlenmiş , yatay ankraj çivilerin çakılacağı kayalar belirlenmiştir. Yatay ve düşey ankrajlar , açacak uygun makine ve ekipman belirlenmiştir.
5- Rölyef kabuğunu oluşturacak betonarme panellerin agrega ve çelik hasırları belirlenmiş ve mukavemet deneyleri tamamlanmıştır.
6- Rölyefi modüler olarak hazırlayacağımız 5 dönümlük alanın tesviye çalışması tamamlanmıştır.
7- Rölyefin montajının yapılacağı yerde , yapımına esas teşkil edecek 4 metrelik maketin ön çalışması olan 1 metre yüksekliğindeki maket tamamlanmıştır.
8- Rölyefi ve birlikte oluşturulacak yapay kayaların araziye yerleşim durumunu en gerçekçi biçimde sağlayabilmek için fotogrametrik teknolojiyi kullanmak üzere ilgili üniversite ile görüşmelerimiz sürmektedir.
PROJELER
Değişik branşlarda 15 mühendisin görev aldığı projeye, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi katkı veriyor.
DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Atatürk Rölyefi, birçok açıdan dünyanın en büyük heykel çalışmaları arasındadır. Genel sıralamada Brezilya'nın 32 metre yüksekliğindeki ünlü Reedemer Heykeli'nin (İsa Heykeli) önüne geçerek Dünya'nın en yüksek on heykeli arasına girecektir.
Yeşildere’de yapımı devam eden ve 13 katlı bir apartman yüksekliğinde olacak Atatürk maskının, 29 Ekim 2008’de tamamlanacak
Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, maskın yapımının, ilçe girişindeki Yeşildere Kayalıkları’nda sürdüğünü belirterek, o mevkinin, kentin büyük bölümüne hakim olduğunu dile getirdi. Atatürk maskı fikrinin 2004 yılında çıktığını ifade eden Şeboy, geçen zaman içinde fikrin projelendirilip altyapı çalışmalarının yapıldığını, zemin etüdünün tamamlanmasının ardından, alandaki kayaların kimyasal patlayıcılarla kırıldığını ifade etti. Şeboy, projeyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesinden de yardım alındığını, Atatürk’ün hangi portresinin seçileceğine karar verilmesinden sonra da temelin atıldığını kaydetti.
250 ton çelik
Maskın 35 metre genişlikte, 40 metre yükseklikte olacağını dile getiren Şeboy, proje için 250 ton çelik kullanılacağını ifade etti. Şeboy, kayalıkların Buca sınırının başladığı yerde olduğunu, konum olarak da İzmir’in birçok bölgesini gördüğünü belirterek, ’’Atatürk’ün İzmir’i izlediğini göstermek amacıyla o tepeyi seçtik. Alana başka şeyler de yapılabilirdi, ancak biz anlamlı bir şey olsun istedik. Mask tamamlandığında Atatürk, İzmir’i tepeden izleyecek’’ diye konuştu.
Heykeltıraş Harun Atalayman da maskın önce 1 metrelik maketinin yapıldığını, ardından bilgisayar ortamında gerçek ölçülerin tespit edildiğini söyledi. Atalayman, maskın iç taşıyıcı sisteminin kurulma aşamasında olduğunu ifade ederek, yapımda kullanılacak beton püskürtme yönteminin zor bir iş olduğuna dikkati çekti.
Şeboy, maskın altına Atatürk’ün bir vecizesinin yazılacağını belirterek, kendisinin, barışın önemini vurgulamak amacıyla ’’Yurtta barış, dünyada barış’’ sözünü yazmayı düşündüğünü, ancak yazılacak vecizeyi vatandaşların belirlemesini kararlaştırdıklarını kaydetti.
-alıntı-
https://www.buca.bel.tr/00300-197-071020.php