Oğlum/kızım artık hiç kimsenin yakalanmadığı birtakım hastalıklar için neden aşı olmalıdır?
Bu hastalıklar Türkiye’de az görülebilir, fakat bu ortadan tamamen kalktıkları anlamına gelmeyebilir. Hala her yıl Türkiye’de difteri, tetanos, boğmaca öksürüğü, ve kızamık vakaları rapor edilmektedir. Durum böyleyken, çocuğunuzu bu hastalıklara yakalanma tehlikesi ile neden karşı karşıya bırakasınız?
Bazı hastalıkların az görüldüğü düşüncesiyle aşı olmaktan vazgeçersek, bu hastalıklar Türkiye’de tekrar yaygın hale gelebilir ve onlara karşı aşılar geliştirilmeden önce olduğu gibi günümüzde de birçok çocuğun ölümüne neden olabilirler.
Aşılar her zaman işe yarar mı?
Aşılar çoğu zaman işe yararlar. Herhangi bir hastalığa karşı aşı olan çocukların yaklaşık %90’ı bu hastalığa karşı bağışıklık oluştururlar. Fakat bazen de, çocuklar aşıya karşı tepki vermez ve sonuçta bağışıklık kazanamazlar. Böyle bir durumda, nelere dikkat etmeniz gerektiğini hekiminizle görüşünüz.
Aşılar sağlık açısından gerçekten bir fark yaratır mı?
Evet. Aşılar sayesinde ölümcül bir hastalığı hali hazırda yok etmiş durumdayız. Bir zamanlar çiçek hastalığı her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olurdu. Şimdilerde ise, geliştirilen aşı sayesinde artık çiçek hastalığı görülmemektedir.
İnsanların aşı olmayı bıraktıkları ülkelerde, artık görülmeyen hastalıklar çok çabuk geri gelebilir ve binlerce insanı hasta ederek büyük tehlikeler yaratabilirler. Böyle bir durum, boğmaca aşısını bırakan, İngiltere ve Japonya’da yaşanmıştır.
Eğer çocuğum bu hastalıklara karşı henüz aşı olmadı ise ne olur?
Bunu kimse kesin olarak bilemez. Fakat, eğer çocuğunuz bu hastalıklardan birine maruz kalırsa, ilgili aşılar geliştirilmeden önceki devirlerde insanların içinde oldukları tehlikeli durumun aynısı ile, yani hastalığa yakalanma ve bir ihtimal ölümle sonuçlanma durumu ile karşı karşıya kalabilirler.
Olaya bir de şu açıdan bakın: Eğer arabanızda bebek koltuğu olmadan bebeğinizi arabanızla etrafta dolaştırırsanız tehlikeli bir durum gerçekleşmeyebilir. Fakat bu riski almaya değer mi? Çocuğunuza gerekli aşıları yaptırmamak, arabanızda bebek koltuğu bulundurmamaya benzer. Bu riski almanıza hiç gerek yoktur.
Eğer çocuğumun etrafındaki herkes zaten aşı olmuşsa, çocuğumun da aşı olmasına gerek var mıdır?
Evet. Etrafındaki herkes aşı olmuş ise açık bir şekilde bir çocuğun hasta olma riski daha düşük olacaktır. Fakat, bu durumda bile çocuğun hastalığa yakalanma riski vardır.
Benim çocuğumun aşı olması başkalarını nasıl/ niçin etkiler? Bu benim seçimim.
Tüm toplumun (ailelerimiz, komşularımız, ve arkadaşlarımız) sağlığı herkesin aşı olmasına bağlıdır. Aşı olursak, zamanla bazı hastalıkları sonsuza dek yeryüzünden kaldırabiliriz. Fakat eğer aşı olmaktan vazgeçersek, ölümcül hastalıklar tekrar yaygın hale gelebilir.
Şunu da aklınızda tutmalısınız: bazı insanlar, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle her tür aşıyı olamazlar. Her insanın bağışıklık sistemi vurulan bir aşıya karşı hemen cevap vermeyebilir. Bu insanlar hassas ve korunmasızdırlar. Sağlıkları, etraflarındaki insanların sağlıklarına bağlıdır. Çevrelerindeki herkes aşı olursa, büyük ihtimalle bu hastalıklara karşı güvende olacaklardır. Ama etraflarındaki insanlar aşı olmamışlarsa, hastalık yayılabilir ve onlar da hastalığı kapabilirler.
Aşı olmak sizin seçiminizdir. Fakat, bu aynı zamanda yaşadığımız dünyaya karşı da önemli bir sorumluluğunuzdur.
alıntı