Yeni Doğmuş bebek bakımı ve aşıları


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Yeni Doğmuş bebek bakımı ve aşıları

  • #1
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz



    Yeni Doğmuş bebek bakımı ve aşıları





    Yeni Doğmuş bebek bakımı ve aşıları

    Bebek, bir insanın en küçük hali olan doğum anından itibaren yürüme dönemine kadar olan zaman diliminde aldığı isimdir. Yeni doğmuş olan bir bebek her açıdan anne ve babasına muhtaçtır. Sağlıklı bir bebeğin ağrlığı ortalama 3.2 kg boyu ise 35-50 cm arası olabilir. Erkek bebeklerin ağırlığı kız bebeklere oranla biraz daha fazla olabilir. Yeni doğmuş bebeğin kafa yapısı vücuduna göre daha büyük görünür. Yeni doğmuş bebeklerde kemiklerin tamamı sertleşmemiş olabilir. O yüzden yumuşak kemik kırılmalarına karşı çok hassas ve dikkatli olmak gerekir. Genellikle doğumdan hemen sonra ya da en geç 24 saat içinde bebek üzerinde tıbbı kontrol yapılır ki bu anne babaların rahatlaması için çok önemlidir. Sırayla bebeğin kilosu ve vücut ölçümleri (baş çevresi,boyu) uzman doktorlarca kontrol edilir. Daha sonra kalp ve akciğerleri dinlenir ve iç organlarının elle muayenesi yapılır. Ayakları, bacak boyu, kalça çıkığı muayenesi ayrıca yapılır. Daha sonra erkek çocuklarda testislerin yerinde olup olmadığı kontrol edilmektedir. En sonda bebeğin omurgası ve makatı kontrol edilir. Ama genellikle doğum sırasındaki saçların zamanla döküldüğü yerine hemen yeni saç tüylerinin çıktığı görülür. Yeni doğan bir bebeğin derisi genellikle kızarık gibi görünür. Bu durum henüz yeterli kalınlığa ulaşamamış olan derinin inceliğinden kaynaklanmaktadır. İlk günlerde bebeğin derisi soyulabilir. Bu durum genel olarak avuç içi ve ayaklarda görülür. Bu hafif nemlendiriciler ve kremler ile giderilebilir.

    Henüz tam olarak çalışamayan ter bezlerinden dolayı burun çevresinde beyaz noktalar görülebilir. Bu durum birkaç hafta sürebilir. Diğer bir durum olarak yüz çevresinde kırmızı plakalar halinde olan döküntü olabilir. Buna “toksik eritem” denir ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden zamanla düzelir. Bebeğin kan dolaşım sistemi henüz yeterli düzeye ulşmadığından elleri ve ayakları mavi mor görünebilir. Bu durumlarda doktora başvurulması önerilir.

    Mavi lekeler (Mongol lekeleri olarak da bilinir), deri altında mavi pigmentinin geçici olarak birikmesinden kaynaklanır. 1 hafta içinde geçer. Patolojik değildir. İlk günlerde bebeğin gözlerinde şaşılık görülmesi normaldir. Bu durum göz kaslarının yeterince gelişememesinden kaynaklanmaktadır. Ancak Bu durum 6. Ayda düzelir. Eğer 6 ayın sonunda sabit bir şaşılık varsa hekime başvurmak gerekir. Ayrıca bazı bebeklerin gözlerinde yaşarma, çapaklanma görülebilir. Bu durum gözyaşının gözden buruna aktığı gözyaşı kanalında tıkanıklık olmasına bağlıdır. Bu sorun oldukça sık görülür ve çok büyük çoğunlukla ilk yıl sonunda kendiliğinde düzelir. Bebeğinizin gözünde çapaklanma olursa doktorunuza danışın. Doktorunuz size bu tıkanıklığı açmaya yardımcı olacak masaj tekniklerini gösterecektir. Sarı akıntı ve çapaklanma ısrarla devam ediyorsa antibiyotikli göz damlası ya da göz pomadı önerebilir.

    Bebeği Tutma ve Taşıma

    Yeni doğan bebeklerin düşürülme korkusu her zaman ailelerin en çok dikkat ettikleri noktalardan biridir. Henüz başını tutamayan bir bebeğin başı desteklenemediğinde başı arkaya düşecektir. Bebek her kucağa alındığında onun başıda dahil bütün vücudunu destekleyecek şekilde tutmak gerekir.

    Bebeğin Bakımı

    Bebeğin Göbek Bağının Temizlenmesi

    Göbek bağı, genelde doğumdan sonraki ikinci hafta içinde düşer. Hastaneden ayrılmadan önce size göbek bağına pansuman yapmanız için bir sıvı verilecektir. Göbek bağının kuru kalması, düşmesini çabuklaştıracaktır. Bu nedenle düşene kadar bebeğinizi küvette yıkamaya başlamamanız ya da bu bölgeyi ıslatmamanız, göbek bağının daha kolay düşmesini sağlar. Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölgeyi bebek bezi ya da naylon külot ile kapatmamaya çalışın. Göbek bağının çevresinde iltihap sızıntısı ya da kanama olursa veya kızarıp şişerse, enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışmalısınız.Göbek bağı düştükten sonra bu bölgeyi her gün kaynamış ılık su ve pamukla silip iyice kurulamalısınız.

    Bebeğin Gazının Çıkarılması
    Bebeğin Sakinleştirilmesi
    Bebeğin Giydirilmesi
    Bebeğin Jimnastiği
    Bebeğin Altını Değiştirmek
    Bebeğin Dişlerinin Bakımı
    Bebeğin Banyosu ve Temizliği


    Bebek ve Beslenme

    Doğumdan itibaren ilk 6 ay için bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekli ve yeterlidir. Çünkü anne sütü bebeklerin gelişebilmeleri için gerekli olan tüm besinleri içerir, bulaşıcı hastalıklara karşı ona bağışıklık kazandırır. Emzirme, aynı zamanda, anne ile çocuk arasında, çocuğun ruhsal açıdan sağlıklı gelişmesini etkileyen yakın bir ilişkinin doğmasına yardımcı olur.

    Bebek ve Uyku

    Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda ise uykusu günde 15 saate düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman gece olsun gündüz olsun aralıksız olarak 2-3 saati geçmez. Böylece bu dönemde anne babalar da hiçbir zaman 2-3 saatten fazla aralıksız uyuyamazlar. Ya beslemek için, ya altını değiştirmeniz için veya sadece oynamak için uyanıp ağlayacaktır.

    Bebeğin Aşıları


    Bebeğin hastalıklara karşı korunması, sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesi için gerekli olan aşılarının zamanında yapılması hayati önem taşır. 9 ayda doğar.

    Aşı Takvimi

    Doğumdan hemen sonra Hepatit B
    1 ay sonra Hepatit B
    2 ay sonra BCG
    2 ay sonra DTP + TOPV
    3 ay sonra DTP + TOPV
    4 ay sonra DTP + TOPV
    6 ay sonra Hepatit B
    9 ay sonra Kızamık
    16 ay sonra DTP + TOPV
    4-6 yaş sonra DTP + TOPV

    Bebeğin Gelişimi

    İlk aylarda bebeğin gelişimini yakından takip etmek ve bu süreç içerisinde bebeke yakından ilgilinmek çok önemlidir. İlk aylarda bebek, el ve ayaklarını refleks olarak oynatabilir. Yüzüstü yatarken başını çok kısa bir süre için bile olsa yukarı kaldırabilir. Havada ayaküstü tutulunca yürüme hareketleri yapmaya çalışır. Parlak ve hareket eden nesneleri özelliklede etrafında hareket eden insanları izler. Kendisiyle konuşulmasından çok hoşlanır. İşitmesi duyusu zamanla daha da güçlenir ve seslere karşı tepki vermeye başlar. Yakınlarının özellikle annesinin göz ve ten temasından hoşlanır.

    alıntıdır.
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    bilgiler için teşşkkürleer

  • #3
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz







    rica ederim.
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Yeni Doğan Bebek Beslenmesi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÇOCUK VE BESLENME
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 14.Mart.2011, 13:18
    2. yeni doğmuş buzağı
      Konu Sahibi TOPRAĞA_SÖZLÜ Forum AMATÖR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 26.Ağustos.2010, 22:27
    3. Yeni Doğan Bebek Nasıl Yatırılmalıdır ?
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum Bebek Bekliyorum
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 07.Mart.2010, 16:07
    4. Yeni doğmuş bebek ne zaman nasıl uyur
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum Bebek Bekliyorum
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 02.Şubat.2010, 19:49
    5. Çocuk aşıları ne zaman yapılmalıdır?"
      Konu Sahibi gulcinnnnn Forum AŞILAR VE AŞI TAKVİMİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 09.Ocak.2010, 14:11

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş