Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir öğretmeni eş durumu ile eşinin görev yaptığı şehire atamasını yapmamasına yargıdan yanıt geldi.EĞİTİM-BİR-SEN'in açtığı davada Elazığ 2. İdare Mahkemesi, eş durumundan atama yapılmamasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu.
2008 yılı öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunda, yer değiştirmek isteyenler, 25 okul tercih etmenin yanısıra, “atanamadığım tak- dirde il emrine atanmak istiyorum” şeklindeki seçeneği işaretleme imkanına da sahipti. Böylece tercih ettiği okullara atanamaması halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanma imkanı bulunmaktaydı.
2009 yılı öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunda ise, ‘İl Emrine Atanma’ ibaresine yer verilmeyerek, öğretmenlerin mağdur olmasına sebep olunmuştur.
Eş durumu özrü nedeniyle eşinin görev yaptığı ile atamasının yapılması için talepte bulunan bir üyemizin, “elektronik ortamda başvuru yapmadığı” gerekçesiyle başvurusunun reddedilmesi üzerine EĞİTİM-BİR-SEN tarafından Elazığ 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.
Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararında, aile bütünlüğünün Anayasa’nın 41. maddesinde güvence altına alındığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler” başlıklı 23. maddesinin (b) bendinde yer alan, “Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir” şeklindeki hükmünü dikkate almış, aile birimi ve birliğinin muhafazası hususunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etmiştir.
“Dava konusu işlemin yürütülmesine devam edilmesi halinde telafisi güç ya da imkansız sonuçların doğabileceği de açıktır” denilen kararda, mahkeme, haklı talebi olmasına rağmen, elektronik ortamda başvuru yapamayan öğretmenin müracaatının dikkate alınmasına, yerinde bir kararla hükmetmiştir.
Bu karar, yürütmeyi durdurma kararı olup, mahkeme süreci devam etmektedir. Ancak, yönetmeliğe ve kanuna uygun, haklı bir talebi olmasına rağmen elektronik ortamda müracaat edemeyen öğretmen arkadaşlarımızın bu müracaatlarını belgelendirmek amacıyla mazeretlerini ve gerekli evrakları ekleyerek, yazılı dilekçeyle kuruma müracaat etmelerinde yarar vardır.
Müracaata olumsuz cevap gelmesi veya 60 gün içinde bir cevap verilmemesi halinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
memurlar.net