İzmir’de Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyesi bir grup öğretmen, Konak’taki İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde 4+4+4 eğitim sistemi atama sürecini kalemlerini ve beyaz önlüklerini yere atarak protesto etti.
Konak’taki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan ve ellerinde “Sıcaklar değil, Bakan bunalttı”, “Çocuğuna öğretmenine sahip çık”, “Okulları böldüler çocuklara kıydılar” yazılı dövizler taşıyıp sloganlar atan öğretmenler, 12 yıllık zorunlu eğitim yasasının herşeyi alt üst ettiğini öne sürdü. Basın açıklaması yapan Eğitim-İş İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, geçmiş yıllarda öğretmenlerin isteğe bağlı il içi yerleştirme atamalarının yönetmelik çerçevesinde her yıl mayıs ayı içerisinde tamamlandığı belirtti. Değirmenci şunları söyledi: “4+4+4 yasası olarak bilinen kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim yasası her şeyi altüst etmiş, il içi yerleştirmeler bu yıl zamanında yapılamamıştır. Bu sene il içi yerleştirme takvimi ancak 18 Temmuz günü başlatılmış ve 25 Temmuz’da başvuruların tamamlanması planlanmıştır. Bu yıl yayımlanan İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu’nda, ‘İl içi yer değiştirme başvuru döneminde öğretmenlerimizin yaz tatilinde olduğu göz önünde bulundurularak, çalıştığı il ya da ilçe dışında bulunan ve il içi yer değiştirmelere başvuran öğretmenler, kadrolarının bulunduğu okul müdürlüğünü iletişim araçlarıyla (e-posta, faks, telefon) bilgilendirmek şartıyla, başvurularının onaylanmasını sağlayabileceklerdir’ denilerek güya öğretmenlerimize kolaylık sağlanmaktadır. Ancak gelinen noktada çok sayıda hukuki sorun doğmuş ve bu durum öğretmenlerimizin mağdur olmalarına, çalışma barışının bozulmasına yol açmıştır.”
Öğretmenlerin durumu belirsiz
Değirmenci, il içi yer değiştirme atamalarını mayıs ayında yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi yönetmeliğini uygulamakta aciz kaldığını öne sürerek, “Yönetmelik gereğince il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilmek için kadrosunun bulunduğu kurumda üç yıl çalışmış olmak şartı vardır. Ancak kılavuza göre, norm kadro fazlası öğretmenler üç yıl çalışma süresini doldurmadan da yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya geçmesiyle çok sayıda öğretmen norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, okulların normlarını hala onaylamadığı için norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin durumu belirsizdir. Dolayısıyla bu öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Binlerce sınıf öğretmeni norm dışı kalmıştır ve isteği dışında atamalar yapılarak emekliliğe zonlanmaktadır. Öğretmenlerin, alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumları ilan edilmeden yer değiştirme tercihlerini yapmaya mecbur bırakılmaları, yönetmeliğe açıkça aykırıdır. iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı sırf ideolojik nedenlerle, öğretmenlerimizi, öğrenci ve velilerimizi böylesine büyük bir belirsizlik, karmaşa ve stres ortamına sokmuş, eğitim sistemimizi altüst etmiştir” diye konuştu.
Açıklamanın ardından öğretmenler kalemlerini, beyaz önlüklerini yere atarak bu durumu protesto etti.
HÜRRİYET