Ağrısız Doğum Mümkün mü? Doğum Yolculuğu İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Doğum her zaman sancılı olmak zorunda mı? Ağrısız doğum yapmak gerçekten de mümkün mü? Bu yazıda ağrısız doğum hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Ağrısız Doğum son yılların doğum yolculuğu ile ilgili en moda kavramı.
Doğum yolculuğuna hazırlanan anne adayları doğumun nasıl olduğunu, doğum yolculuğunda neler yaşandığını öğrenmek yerine ağrısız doğum arayışına girmekte.
Doğum yolculuğuna hazırlanmak, bu yolculuktaki mucizeye şahitlik yapabilme yetisine ulaşmak yerine ağrısız doğumu kim nerede yaptırabilir telaşında oluyor. Ağrısız doğum arayışındaki çıkış noktası nasıl “ağrısız doğum” yapabilirim olsa neyse. Soru daha çok “kim ağrısız doğum yaptırıyor” arayışı.
Süreçle ilgili doğru sorular sorulursa, doğum doğru algılanırsa bu yersiz “ağrısız doğum yaptıran var mı?” arayışlarına da gerek kalmaz.
Soru 1: Doğum yolculuğunda kadın bedeninde neler yaşanır?
Cevap 1: Doğum bir kas eylemidir. Her kas grubu fonksiyonu yaparken kasılır ve gevşer. Kalp 4 haftalıktan itibaren çalışmaya başlar ta ki ölene kadar. Mesanemiz idrarı boşaltırken kasılır. Çene kaslarımızın kasılıp gevşemesi gerekir konuşabilmemiz için, bu yazıyı yazarken parmak kaslarım kasılıp gevşedi, okuyan herkesin göz kasları çalışır vaziyette.
Yaşam yolculuğumuz boyunca kaslarımız ağrısızca fonksiyonlarını yaparken, doğum yolculuğunda da rahmin kas dokusu kasılıp gevşer ta ki 9 aydır ev sahipliği yaptığı misafirini gitmesi gereken yere ulaştırsın. İşte doğum yolculuğunda rahim kasılırken doğum kanalındaki kaslar gevşemelidir (normalde gevşer). Ta ki rahim bebeği kolaylıkla ve ağrısız bir şekilde doğum kanalında ilerletsin.
Yani doğum yolculuğunda rahim kasılacak ama bu kasılma ağrılı olmayacaktır diğer kaslarda da olmadığı gibi.
Soru 2: Peki ağrı neden olur. Herkes doğum sancısından bahsediyor.
Cevap 2: Herkes doğum sancısından bahsetmeye başladığından, filmlerde dizilerde doğum çığlık çığlığa yaşandığından genç kızların, anne adaylarının doğum algısı bilinçaltı kalıplarda “ doğum ağrılıdır” şeklinde oluştu. Bu inançla gelişen korku kavramının oluşturduğu stres faktörü bedeni kasmakta. Kasılan ve korkan beden rahmin her kasılmasını ağrı olarak algılar. Aynı zamanda doğum kanalı da gevşeme yerine kasıldığı için gerçek ağrılarda oluşur.
Soru 3: Korkmazsam ağrısız doğum mümkün mü?
Cevap 3: Daha öncede dediğim gibi doğum zaten ağrısız. Fakat annenin bilinçaltı algıları, doğum süreci ve sonrası ile ilgili endişeleri, kaygıları, doğumun ağrılı olduğu ile ilgili inanç kalıpları doğumu ağrılı kılar. Ve tabii bir de gereksiz müdahaleler. Yani gereksiz ağrı serumları, hastaneye erken yatıp hastalık prosedürlerinin uygulanması vs.
Korkunun dışında annenin bedenini geren tüm duyguların, endişelerin akıtılması gerekir. Negatif duygulardan, kaygılardan arınan beden ancak gevşeyebilir ağrısız doğum yapabilir.
Bu durumda ağrısız doğum için ağrılı doğum nedenlerini ortadan kaldırmalıyız, zira doğum yolculuğu mucizelerle dolu keyifli bir yolculuktur.
.alıntıdır.