Çocuklarda büyüme hormonu saat 22.00 ile 02.00 arasında daha fazla salgılandığından, gelişmenin daha hızlı olması için çocukların erken yatırılması gerekiyor.
KONYA - Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Koç, çocukların gelişimine doğru beslenme kadar uyku düzeni ve uyuma saatlerinin de önemli etki yaptığını anlattı.
Çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişmesinde büyüme hormonlarının düzenli bir şekilde salgılanmasının önemine işaret eden Koç, akşamın belli saatlerinin uykuda geçirilmesinin, büyüme hormonlarının düzenli salgılanmasında önemli etkisi olduğunu ifade etti.
Koç, çocuklarda büyüme hormonunun saat 22.00 ile 02.00 saatleri arasında daha fazla salgılandığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Gelişmenin daha hızlı olması için çocukların erken yatırılmasında büyük yarar vardır. Çünkü büyüme hormonları, vücut hareketsizken, yani enerji harcamadığı zamanlarda daha düzgün bir şekilde salgılanır. Büyüme hormonları 22.00 ile 02.00 saatleri arasında salgılandığı için, çocuğun bu hormonlardan daha fazla yararlanabilmesi için erken yatmak büyük önem taşıyor. Çocuklar genellikle daha fazla televizyon seyredebilmek için geç yatma eğiliminde oluyor. Ancak, fazla televizyon seyretmek zaten gelişme çağındaki çocuğun göz sağlığı için zararlıdır.”
Çocuklarının erken yatmasının sağlanmasında ailelerine büyük görev düştüğünü belirten Koç, çocuklara erken yatma alışkanlığı kazandırılması gerektiğini anlattı.
Koç, büyümeyi düzenleyen ve hızlandıran Omega 3 içeren takviye maddelerin akşam saatlerinde verilmesinin, vücuda yararını artıracağını sözlerine ekledi.
alıntı