İlk kez hamile kalan ve bebeğin doğması için gün sayan anne adayları, ne yaşayacaklarını bilmedikleri için bebeğe kavuşacak olmanın mutluluğuyla beraber endişeyle karışık korkular da yaşıyor.
"Acaba doğumum nasıl geçecek, neler yaşayacağım, çok canım yanacak mı, doğum sırasında bebeğim zarar görür mü?" gibi onlarca soru, zihinlerini kemirip duruyor. Çevreden duyulan olumlu olumsuz birçok bilgi, yapılan yorumlar, tavsiyeler zihin karışıklığını artırmaktan başka işe yaramıyor. Çünkü her doğum tecrübesi kişiye özel. Ağrı hissinin göreceli olması gibi, neyin kolay neyin zor olacağı da tamamen kişisel algılarla ilgili. Bununla birlikte, uzman hekimlerin ve doğum koçlarının düzenlediği doğuma ve bebeğe hazırlık hakkında bilgi veren eğitim programları, anne adaylarını doğru bilgilendirme ve bilgi karmaşasından kurtarma anlamında faydalı oluyor. Sema Hastanesi'nin düzenlediği 4 haftalık 'Doğuma ve bebeğe hazırlık kursu'na katılan anne adayları, eğitimin sonunda kendilerini doğuma daha hazırlıklı hissettiklerini ve kendilerinde doğal bir doğum yapma gücünü keşfettiklerini ifade ediyorlar.
Doğum koçları Başak Kutlu Akay ve Nur Sakallı, 4 hafta boyunca anne adaylarına hamilelik sürecini ve doğum aşamalarını anlattı. Doğumun nasıl gerçekleştiği, doğumu kolaylaştıran etkenler, korku ve stresin doğuma etkisi, doğumun yaklaştığının nasıl anlaşılacağı, hastaneye gitme zamanı, o gün yaşanacak her aşamada rahatlama yolları, doğumda ağrı hissi ve bununla baş etmek için kullanılacak doğal yöntemler, nefesin doğru kullanılması, eşin doğumdaki desteği, bebek doğduğunda neler olacağı, ebeveyn olarak hayatlarının nasıl değişeceği, lohusalık dönemi ve emzirme gibi birçok başlıkta bilgi verdiler. Ayrıca her dersten önce bir saat hamilelik egzersizleri yaptırdılar. Görsel materyallerle destekli ve bebek maketiyle uygulamalı gerçekleşen eğitimlere katılan anne adayları ve eşleri, doğuma daha bilgili ve hazırlıklı girecekler.
"Normal doğuma cesaretim arttı"
Derya Yıldız (28 yaşında): "Hamileliğimin son haftasındayım. İlk hamileliğim olduğu için hamilelik sürecini ve doğumun nasıl olacağını çok merak ediyordum. Çevreme sordum, internetten okudum ama bilen birine sorarak karşılıklı konuşmak daha iyi geldi. Hem bilgilerim pekişti hem bilmediklerimi öğrendim. Çevremde herkes sezaryen olmamı öneriyor. Çekeceğim ağrıları düşünerek sezaryen olmayı planlamıştım. Ancak şimdi normal doğumu denemeye karar verdim. Önce doktorum normal doğuma ikna etti beni. Sezaryenin bir doğum şekli olmadığını, bir ameliyat olduğunu öğrendim.
Eşi Osman Yıldız: Eşim acı çekmesin diye sezaryeni destekliyordum. İlk gün yönelttiğimiz soruların çok saçma olduğunu şimdi görüyorum. 'Acıdan bayılır mı?' diyordum mesela. Bilmediğim birçok şeyi öğrendim. Doğuma girip eşime destek olmayı da istiyorum.
"Sezaryenin de bir ihtiyaç olabileceğini gördüm"
Seda Çiftçioğlu (28 yaşında): Son haftadayım, doğumu bekliyorum. Normal doğumu çok istiyorum. Çok korkuyorum ama sezaryene nazaran benim ve bebeğim için daha iyi olduğunu düşünüyorum. Korkum azalmadı ama egzersizler ve öğrendiklerim, bu düşüncemi pekiştirdi. Ancak bununla birlikte gerekirse sezaryenin de benim ve bebeğimin hayatı için bir ihtiyaç olabileceğini kabul ediyorum artık. Bir sorun çıktığında doktorum sezaryen yapılması gerektiğini söylerse paniklemem, çünkü ihtiyaç dahilinde insan hayatını kurtaracak bir yöntem olduğunu gördüm. Burada öğrendiklerimi eşime de anlattım. O da doğum için yanıma gelen kayınvalideme anlatıyor. Stres yaptığım zaman beni motive etmeye çalışıyor, destek oluyor.
"Sezaryen olanların sıkıntılarını da gördüm"
Esma İnan (22 yaşında): 23 haftalık hamileyim. Açıkçası normal doğumdan bir hayli korkuyorum. Herkes çok zor olduğunu söylüyor. Herkes sezaryene yöneldiği için ben de öyle düşünüyordum. Burada, hamilelik ve doğum sürecinde her şeyin doğal olarak gerçekleştiğini öğrendim. Biraz daha rahatladım. Normal doğum yapabileceğime inanmaya başladım. Allah'ın izniyle sorun çıkmazsa yapabilirim sanıyorum. İki ablam da sezaryen oldu. Onların yaşadığı sıkıntıları da gördüm. Kendimi çabuk toparlayıp bebeğimle daha güzel ilgilenmek istiyorum.
Eşi Yavuz İnan: Eşimin buraya gelmesine çok mutlu oldum. Ben de bütün derslere katıldım. Eşime destek olmak istiyordum ama ne yapacağımı bilmiyordum. Çok şey öğrendim. En başta korktuğumuz şeylerin daha rahat olabileceğini fark ettik. Doğumda da yanında olacağım.
ZAMAN