Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alımı
Doğum yapmış olan bayanlar, hamilelik sırasında alınan kiloların doğum sonrasında ne kadar zor verildiğini bilirler. Bazı bayanlar ise “aş erme” adı altında daha önce kilo alırım diye yemediği yiyecekleri hamilelikte rahatlıkla yemeğe başlarlar. Daha sonra da “ben bu 25 kiloyu nasıl vereceğim” diye kara kara düşünürler. Ben doktorumun tavsiyelerine uyarak hem sağlıklı bir hamilelik geçirdim hem de sadece 9 kilo aldım. Bu makalemde size “hamilelikte beslenmenin önemi ve kilo alımı” konusundan bahsedeceğim.
Tabi ki sizin için en sağlıklısı kendi doktorunuzun verdiği önerilere uymaktır.
Hamilelikte birinci planda olan “su” dur. Günde yaklaşık 3 litre su içmeye dikkat etmelisiniz. Biliyorsunuz ki bebeğiniz bir su kesesi içinde yaşamaktadır ve sizin içtiğiniz suyun büyük bir kısmına ihtiyaç duymaktadır.
Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum bakımından zengin olan besinleri mutlaka her gün tüketmelisiniz. Bebeğinizin kemik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bebeğiniz sizin vücudunuzdan kalsiyum alır. Eğer siz yeteri kadar kalsiyum almazsanız başta dişleriniz olmak üzere, kemiklerinizde zayıflamaya başlar. Özellikle sütü günde en az iki bardak içmeye özen gösterin.
Protein içerikli olan besinlerde hamilelikte önemli bir yer tutar. Her gün farklı proteinli besinler almalısınız. Bunlar et, balık ve tavuktur. Farklı günlerde farklı besinleri alırsanız, (bir gün et, bir gün balık, bir gün tavuk) hem daha sağlıklı olursunuz, hem de bebeğiniz bütün besinlerden eşit miktarda alır. Yumurtayı da bu kategoriye koyabiliriz. Günde bir adet haşlanmış yumurta veya çok az yağda pişmiş omlet yenilebilir. Tabi ki aşırıya kaçmamak şartı ile.
Maden suyu içerisindeki doğal minerallerden ötürü özellikle hamile bayanlar için faydalıdır. İçerisindeki magnezyum mineralleri sayesinde hamile bayanların büyük derdi olan gece kramplarını en aza indirmektedir. Günde 2 şişe maden suyu içilebilir.
Vitaminlerin alımı da bu dönemde önem kazanmaktadır. Özellikle doğal vitaminleri tercih edin, meyve yiyin. Taze sıkılmış meyve sularını da tercih etmelisiniz. Ayrıca doktorunuz mutlaka sizin için uygun olan vitaminlerin alımında yol gösterecektir.
Doktorunuzun da tavsiyesini alarak, her gün yarım saat yürüyüş yapabilirsiniz. Bu sizin sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır. Çünkü hamilelikte bayanlar daha sakin bir hayat yaşadıkları için harekete ihtiyaçları vardır. O yüzden yürüyüş en güzel egzersizdir.
Şimdi gelelim yenmemesi ya da istendiğinde çok çok az yenmesi gerekenlere.
Yenmemesi gerekenlerin en başında ekmek, börek, poğaça ve bunun gibi daha birçok hamur işi gelmektedir. Bu kategoride olan yiyeceklerin ne size ne de bebeğinize bir faydası vardır. Sadece kilo yaparlar. Eğer yemeyi çok isterseniz çok ince bir dilim ekmek ya da küçük bir parça börek veya poğaça yiyebilirisiniz. Sık olmamak şartıyla. Çünkü bebeğinizin beslenmeye, vitamine, kalsiyuma, proteine ihtiyacı vardır, hamur işine değil.
Tatlılar da yenmemesi gereken bir başka besin öğesi. Ne kadar çok tatlı o kadar çok kilo demektir. Canınız eğer tatlı isterse, tercihinizi sütlü tatlılardan yana yapabilirsiniz. Tabi ki küçük bir kase olarak. Nasıl olsa sütlü tatlı bir şey yapmaz diyerek her gün 2-3 kase yemenizi tavsiye etmem.
Ayrıca, hayatınızdan tuzu da bu dönemde çıkartmalısınız. Çünkü ne kadar çok tuz yerseniz, vücudunuz o kadar su toplar, ayaklarınız şişer. Yürümede güçlük çekersiniz. Çalışıyorsanız bu durum size daha çok sıkıntı verecektir.
Bir de bitki çayları konusu var ki en bilinen ve içilmemesi gereken adaçayıdır. Bebeğiniz için tehlikelidir. Diğer bitki çayları konusunda mutlaka sadece doktorunuzdan bilgi alınız.
Sonuç olarak; hamileliğiniz esnasında ne kadar iyi beslenirseniz bebeğiniz ve siz o kadar sağlıklı olursunuz. Doktorunuz sizi aylık kontrollerinde bilgilendirecek ve kilo alımında ise size uygun olan listeyi verecektir. Sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığı demektir.
.alıntıdır.