SİGARA TİRYAKİSİ ANNENİN ÇOCUĞU


Sigara tiryakisi annenin bebeğinin, astım ve nefes darlığı riskiyle doğduğu saptandı. ABDde Kick tıp okulunda yapılan araştırmada, hamileliğinde sigara içen annenin bebeğinin solunum yollarında, genetik hasar meydana gelebildiği belirlendi.


Güney California bölgesinde yaş ortalaması 4-7 olan 2 bin 950 çocukta yapılan araştırmada, sigara içen anneden doğan çocuklarda daha fazla solunum yolları rahatsızlığı kaydedildi. Anne karnındaki bebeğin genetik olarak zararlı maddelerden daha fazla etkilendiğine değinen uzmanlar, bu risk grubundaki bebeklerin daha dünyaya gözlerini açamadan, sigaranın zararına maruz kaldığını belirtti.


Daha önceki araştırmalarda, bulundukları çevrede sigara etkisinde kalan çocuklarda, solunum yolu rahatsızlıklarının tırmandığı belirlenmişti.


DNA DA HASAR MEYDANA GELİYOR


Sigara tiryakisi anneden doğan çocukların ağızlarından alınan salya örnekleri üzerinde DNA araştırması yapan uzmanlar, bu çocuklarda, akciğeri toksinlerden koruyabilen enzimi üreten genlerin daha az bulunduğunu saptadı. Tiryaki anneden doğan çocukların, sigara içmeyen anneden doğan çocuklara göre hastanelerin acil servislerini 3 ile 7 kez daha fazla ziyaret ettikleri belirlendi.


Anne karnında sigara etkisinde kalan çocuklarda egzersiz sırasında göğüste meydana gelen hırıltının, sigara içmeyen anneden doğan çocuklara göre 2.2 kat daha fazla olduğu gözlendi. Sigara içen anneden doğan çocuklarda yaşam boyunca göğüste meydana gelen hırıltı riskinin yüzde 80, astım riskinin ise yüzde 60-70 arttığı bildirildi.

.ALINTIDIR.