BELİRLİ GÜN VE HAFTALARA DAİR PRATİK BİLGİLER
1-Etkinliğin adını (Örn : Kelebek Rondu) neden düzenlendiğini ,ne zaman,hangi salonda,hangi alanda gösteriyi sunacaklarını çocuklara açıklayın.Neyi ne için yaptıklarını bilmek onlara güven verir.Konsantre olmalarını kolaylaştırır.
Çocukların bu konuda öğretmene yönlendirdikleri tekrar eden soruların önüne geçilmiş olur.Çocuklar ön bilgi edinir.
2- Sergileyeceğiniz etkinlik çocukların yaşına ve sınıf mevcuduna uygun olmalı.(Örn: Şemsiye Rondu için büyük grup gerekliyken ,Komşular Atışmacası için sadece 2 öğrenciye ihtiyaç vardır.)
3- Kostümler Velinin ekonomik durumuna uygun olmalı.
Kostüm seçimi konusunda velilerle elbette istişare yapılmalı ama bu konuda veliye çok inisiyatif tanınmamalı.Çünkü genelde veliler gösteri sonrası da günlük hayatta kullanılacak kostümleri kabul ettirmeye çalışırlar.Fakat bazen seçtiğimiz gösteri tamamen fantastik tasarımlı kostümler gerektiriyor olabilir.Eğer sizin de buna benzer bir probleminiz varsa bunu veliye açıklamalısınız, velinin ikna olmasını sağlamalısınız.
4-Koreografiler çalışılırken çocuklara sevecen bir tarzda yaklaşılmalı.Yanlış yaptıkları için çocuklara kızılmamalıdır.
Okul öncesi çocuklarının eş güdümlü dans edememesi ,figürü kaçırması çok sorun yaratmaz çünkü onlar her durumda şirin görüneceklerdir.Ortaya çıkan düzensiz dans sizin ya da grubunuzun eksikliği değildir. Unutulmamalı ki ne siz dans koreograftistisiniz ne de öğrencileriniz profesyonel dansçı. “Çocuklar eğlendi mi?”sorusuna “evet” diyebiliyorsak yeterlidir
5- İmkânı olan kimi okullarda ücret karşılığı dans eğitmeni görevlendirilebilir. Bu durumda dans eğitmeninin çocuklara yaklaşımını gözlemlemek, kontrol etmek, yanlışları varsa düzeltmek sınıf öğretmeninin sorumluluğundadır. Yetişkinlere ya da gençlere çok iyi dans öğreten bir eğitmen 5-6 yaşındaki çocuklara nasıl öğreteceğini bilemeyebilir. “Bir şeyi bilmek ayrı ,aynı şeyi öğretme yöntemini bilmek ayrıdır.” Öğretmen olarak sınıfta kalıp eğitmene öğretme yöntemi konusunda destek olmalısınız.
Genelde dans eğitmeni çocukların “sağ sol,ileri geri,ön,arka ,yan,çapraz” kavramlarını bildiklerini kabul ederek komut verir .Biz bu kavramları yerleştirmemişsek bu konuda çocuklar da eğitmen de zorluk yaşar.Yer yön kavramında sınıfınızın eksiği varsa bunu telafi etmek sizin sorumluluğunuzdur.
Dans konusunda çok yetenekli ya da bu konuda yeteneği olmayan çocukları eğitmene çocuğun duymayacağı şekilde haber vermelisiniz. Diğer bir deyişle grubunuzu eğitmene tanıtmalısınız.
Eğitmen çocukların adını bilmediği için onlarla iletişimde zorluk yaşayacaktır.Bu yüzden çocukların yakasına isimlerinin yazılı olduğu yaka rozetleri takın.
Sadece eğitmenin uyguladığı dans çalışmalarıyla yetinmeyin. Siz de tekrar ettirin pekiştirin.
(Deneyimlerime dayanarak hazırladığım bu yazıyı – özellikle mesleğe yeni başlayan öğretmenlerle- paylaşmak isterim.)
Gülşen KARAKAYA BAYRAM