2050 Yılına Kadar Neler Olacak? (Bölüm 2)
2050 Yılına Kadar Neler Olacak? (Bölüm 1) başlıklı makalenin devamıdır...
Makale dizimin ilk bölümünde içinde bulunduğumuz 2012 yılına kadar teknolojideki gelişmeleri ve çevremizdeki değişiklikleri de göz önünde bulundurarak bundan sonraki 40 yılda neler olabileceğini birkaç başlık altında sıralayacağımı söylemiştim. İkinci bölümde de bu başlıkların devamını bulacaksınız…
Tek Bir Kartla Her İşlem Yapılacak, Kart Olmadan Şehirlerde Yaşamak Mümkün Olmayacaktır.
Araçlar anahtar yerine sürücünün kimlik kartı ile çalışacak, eğer kimlik kartı herhangi bir kusur veya suç nedeniyle bloke edilmişse çalışmayacaktır.
Günlük yaşamda kimlik, sürücü belgesi, pasaport, kredi kartları vs daha birçok kart veya belge yerine tek bir kart kullanılacak, kişi bu kart olmadan toplu taşıma araçlarına binmek dahil hiçbir hizmetten yararlanamayacaktır, zira nakit para kullanımı kalkacak, bütün ödemeler tek kartla anında yapılacaktır.
Her Ev kendi Enerjisini Kendi Üretecektir
Gelecekte enerji o kadar değerli olacak ve kullanımı o kadar azaltılacak ki herkesin öncelikli amacı en az enerjiden maksimum verim elde etmek olacaktır.
Enerji tüketiminin pahalılığı bir yana, çevreyi en çok kirleten bir faktör olduğunun ilkokul çağındaki çocuklar bile farkında olacaktır. Bu konudaki bilinçlenme her doğal felaketten sonra katlanarak artacaktır.
Evlerde ısınma ve aydınlatma için rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılacak, bunun için bir merkezde üretilen elektrik enerjisinden yaralanılacağı gibi hem de her ev kendi ihtiyacı olan enerjiyi kendi üretecek, binaların ısı yalıtımı mükemmel hale getirilip, çatılarında güneş panelleri yer alacaktır. Çatılardan akan yağmur ve kar suyu depolarda biriktirilip tekrar kullanılacaktır.
Gelecekte İçme Suyu Sıkıntısı Çekilecektir.
Her yıl artan oranda fırtına, kasırga, sel felaketlerine kuraklık eşlik edecektir. Özellikle kuzey ve güney yarım kürenin 15-45 paralelleri arasında büyük ve uzun süreli kuraklıklar olacak, çölleşme hızla artacak, kasırga ve tufanlarla çöllerden kalkan toz ve kumlar okyanusları bile aşarak başka kıtalara kadar uzanacak, başta astım olmak üzere birçok solunum yolu hastalığına neden olacaktır.
Şimdiden gelecekteki su kıtlığını öngörerek her ülkenin alternatif su kaynaklarını araştırması ve su yönetimini ciddiye alması, bunu yaparken çevreyi tahrip etmeden ve sürdürülebilir bir çare üretmeleri gerekecektir, zira bu kıtlık yıllarca sürebilecektir.
Su tasarrufu da en az enerji tasarrufu kadar zorunlu olacaktır. Çok su harcanmasına neden olan üretim biçimlerinden ve üretimlerden yavaş yavaş vazgeçmeye başlanacak ve o ürünün yerine muadil ürünler geliştirilerek yaşam tarzı ona göre biçimlenecektir.
Örneğin; son günlerdeki su tartışmalarından 1kg sığır eti için 15.500 litre su harcandığını öğreniyoruz. 200 Kilo et alacağımız bir sığır için yaklaşık 3000 ton su harcamış oluruz. Gelecekte bu miktar suyu temin etmenin bedeli çok ağır olacaktır.
Tatlı su insanlığın geleceğini belirleyen en önemli ihtiyaçların ilk sırasında yer alacaktır.
Bütün canlıların birincil ihtiyacı ve canlı bünyesinin büyük oranı sudur.
Dünya’da içilebilir nitelikteki su kaynakları sanayi artıkları, kimyasal gübre ve böcek ilaçları kullanımı, organik atıklarla hızla kirlenmektedir.
Şu anda 2,5 milyar insanın suya ulaşımı zorlaşmıştır. Bu nüfus kuraklık yıllarında daha da artacaktır.
Su Mültecileri Ülke Sınırlarına Yığılacaktır
Suya ulaşımın imkansızlaştığı ülkelerde göçler başlayacak, engelle karşılaşıldığında aynı ülkede veya yakın ülkeler arasında çatışmalar ve savaşlar kaçınılmaz olacaktır.
Yağmur suları başta olmak üzere, yer altı suları, kullanıldıktan sonra arıtılan suların sulamada değerlendirilmesi gibi olası kaynakları akıllıca yönetmek gerekecektir
Bir ülkede içme suyu sıkıntısı çekilmesi yönetim biçimi ne olursa olsun hem hükümetleri hem rejimleri değiştirecek nitelikte bir yoksunluktur. İnsanlar bir çok maddi sıkıntıya katlanabilirler ama içme suyu sıkıntısına katlanamazlar.
Su Kenarlarına Yakın Yerleşimler Sular Altında Kalacaktır
Buzulların erimesi ve sellerin sebep olduğu erozyonlar Dünya haritasının şu günkü görünümünü tanınmaz hale getirecek, ekilebilir alanlar azalacak deniz seviyesine yakın adalar ve deniz kenarındaki yerleşim bölgeleri sular altında kalacak, verimli deltaları deniz basacaktır.
Büyük göçmen kitleler başka yerlere başka ülkelere göçmeye başladıkça sınır savaşları çıkacaktır.
En Akıllı Yatırım Geleceğe Yatırım Olacaktır
Yatırımcı firmaların gelip geçici ve artık doyma noktasına ulaşmış, alışveriş merkezi ve benzeri yatırımlar yerine sağlıklı içme suyu ve gıda üretimine dönük yatırımlar yapmaları özendirilecektir. Bundan sonra yatırımcılar yönlerini beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlara döndürmek zorunda kalacaklardır çünkü diğer yatırımların getirisi eskisi gibi olmayacaktır.
Kıtlık dönemlerine alınacak önlemlerde geç kalınması ülkenin moral değerlerini zayıflatacak, sosyal çöküntüye zemin hazırlayacaktır.
Lüks Tüketim Azalacaktır
Gelecekte açgözlülük, ego ve gösteriş düşkünlüğü azalacak, böyle insanların yaptıkları medyada ilgi görmeyecek aksine görgüsüzlükle yaftalanacaklardır. Toplumlar bu kıtlık döneminde daha ziyade insanlığa yararlı katkıları olan üretici ve yaratıcı insanlara yönünü dönecek, onlardan umar bekleyeceklerdir.
Ülke nüfusunun büyük bir kısmı kıtlık çekerken lüks yaşam daha çok göze batacağından insanlar gösterişten kaçınacaklardır.
Toplumu tüketim çılgınlığına davet eden bir anlayış terk edilecek, doğayı ve çevreyi gözeten, insanları tasarrufa özendiren bir yaşam tarzının temelleri atılacaktır.
Suç İşleme Oranları Düşecektir.
Her birey kendini, kendince ifade etmenin bir yolunu bulacaktır.
Ayrıca gelişen dijital teknoloji sayesinde her adımı, her hareketi izlenebilecektir. Kişilerin dijital izler bırakmadan yaşaması imkansız hale gelecektir.
Gittiği yerler, kullandığı araçlar, yaptığı ödemeler, aldığı ürünler, harcadığı enerji türü geride dijital veriler bırakacaktır. Böyle bir ortamda gizlilik, görünmezlik, saklanmak imkansızlaşacaktır.
Zamanın yöneticileri bu şeffaflığa uygun yasal düzenlemeleri bazı itirazlara rağmen sağladığı yararı göz önünde bulundurarak ve toplumun güvenliğini düşünerek, nazlanmadan yapacaklardır.
Gizli kapaklı işler azalacak, herkes bu yaşam biçimine kendini uydurmaya çalışacaktır.
Nasıl ki trafiğe çıkınca trafik lambalarına ve kurallarına uymak işimize geliyor ancak bu sayede kaza yapmadan bir yerden bir yere gidebiliyorsak günlük yaşamda da yasalara ve kurallara uygun davranarak rahat ve huzurlu yaşamamız mümkün olacak ve özgürlüğümüzün sınırlarını, başka insanların özgürlüğünün başladığı yer belirleyecektir.
Bu sisteme uymayan bireyler ve toplumlar sistemin dışında tutularak güven sağlanacaktır. O toplumun bireyleri kendini düzene uydurmadıkları sürece kendi yaşam alanlarının dışına çıkamayacaklardır. Çıkabilseler bile sunulan olanakların çoğundan yararlanamayacaktır.
Öyle teknolojik bir denetim geliştirilecek ki bu bariyeri aşmak neredeyse imkansız olacaktır. Atılan her adımda bir iz kalacak, denetim mekanizmaları bu izleri her adımda izleyebilecektir.
3 Boyutlu yüz ve beden okuma sayesinde dakikalar içinde suçlular, tehlike arz eden hedefler tespit edilecektir. Ülkelerin istihbarat elemanları, ajanları bile gizlenme imkanı bulamayacaklardır.
Bir kişi hakkında elde edilen bilgiler ve daha önceki eylemleri sentezlenerek bir sonraki hamlesi ve davranışı tahmin edilebilecektir. Bu da suç eylemi daha gerçekleşmeden şahsın tespit edilip etkisiz hale getirilmesiyle sonuçlanacaktır.
Bu teknolojik gelişmelerin dışında kalan ülkeler aynı sisteme dahil olmaları yönünde desteklenecek, Dünya’nın genelinde güvenlik ve huzur yaratmak için arzu edenlere bilgi ve teknoloji yardımı yapılacaktır.
Devamı: 2050 Yılına Kadar Neler Olacak? (Bölüm 3) başlıklı makalede...
Yazar Hakkında
Eczacı optisyen Rıfat Kayın
Optik Tunali
Karum Avm
Gelişme
5 Ekim 2012 tarihli Hürriyet Gazetesinden
Önümüzdeki 10 yıl içinde cebimizdeki cüzdanlar kullanılmayacak. Bir erkek olarak da bunu dört gözle bekliyoruz. İçinde bir sürü kart olan cüzdan benim vücudumun dengesini bozuyor, arabaya yamuk oturuyorsun. Turkcell cüzdanla bütün ödemelerinizi mobil telefondan yapılabilecek. Turkcell cüzdan için sadece akıllı telefonlardan bahsetmiyorum, Turkcell cüzdan neredeyse bütün telefonlarda kullanılabilecek. Mobil bankacılığı da yapabiliyor olacak. Cebinizdeki mobil telefondan bankacılık işlemlerinizi yapabileceksiniz.''
''En az kredi kartı kadar güvenli bir sistem''
Ciliv, Turkcell cüzdanın, internet üstünden yapılan alışveriş ve ticarette kullanılabileceğini belirterek, ''İnternet alışverişlerinde, kredi kartınızın numarasını vermeden sadece cep telefonu numaranız ile şifrenizi kullanarak işlem yapabileceğiniz, en az kredi kartı kadar güvenli bir sistem getirdik. Toplu taşıma da bu konuda büyük bir kolaylık olabilecek. Önümüzdeki 3-5 sene içinde toplu taşıma bu alana geçecek. Biz de Türkiye'nin neredeyse bütün şehirlerde toplu taşımanın bu yönde ilerlemesini bekliyoruz'' diye konuştu.
Rıfat Kayın