Sivas’ta restorasyonu devam eden Şifaiye Medresesi’ndeki çalışmalar sırasında üzerinde 800 yıllık olduğu iddia edilen el izi bulunan bir tuğlaya rastlandı.
Bunun medreseyi yapan ustanın el izinin olabileceği ifade edilirken, inceleme yapılacağı açıklandı.1217 yılında Selçuklu Sultanı 1’inci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan tarihi Şifahiye Medresesi’nde 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarda sona yaklaşıldı. Medresenin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarmak için başlatılan çalışmalarda yeni tarihi izlere de rastlandığı belirtildi. Restorasyonda Şifahiye Medresesi’nin kuzey cephesinde tonozlar üzerinde sondaj yapılırken, el izinin bulunduğu tuğlaya rastlandığı belirtildi.
Tarihi binanın yapımı sırasında oluşturulduğu belirtilen tuğla parçası üzerindeki el izinin muhtemelen medreseyi yapan ustanın el izi olduğu ve bu tuğla ile birlikte üzerini kapatan harçta da benzer ize rastlandığı belirtildi. 800 yıllık el izi bulunan tuğlayı ve üzerini kapattığı için el izinin geçtiği harcı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve oradan da müzeye teslim edeceklerini belirten Şantiye Şefi Mimar Tuğba Ağbaba, “Biz restorasyon çalışmaları sırasında Şifahiye Medresesi’nin kuzey cephesinde tuğla tonozlar üzerinde sondaj yaparken bu tuğlaya rastladık. Baktık ki üzerini kaplayan harç ve tuğla üzerinde el izi var. Bunun çok önemli bir iz olduğunu ve tarihi bir bilgiyi ortaya çıkarabileceğini düşünerek ellerimizle etrafını temizleyip bu tuğlayı çıkardık. Tuğlayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edeceğiz. Onlar da büyük ihtimalle müzeye teslim edeceklerdir. Bu tuğla üzerinde de gerekli inceleme yapılacaktır, ancak biz bu tuğladaki el izinin kesin olmamakla birlikte medreseyi yapan ustanın el izi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü daha önce bu medresede restorasyon çalışmaları yapılmamış. Buraya daha önce hiç el değmedeği için bu taşın orjinal olduğundan eminiz” dedi.
Medresedeki restorasyon çalışmalarının yüzde 90’lık bölümünün tamamlandığı belirtilirken, 2010 yılı içerisinde kalan çalışmaların tamamlanacağı açıklandı.