Buldozer Nedir, Nasıl Çalışır?
Buldozer, bir bölgedeki toprağın taşınmasında kullanılan, palete sahip bir makinadır. Halk arasında genellikle Dozer olarak da bilinir.
Buldozer’i Kim İcat Etti?
1923 yılında ressam James Cummings ve çiftçi J. Earl McLeod ilk buldozerlerin tasarımlarını yapmışlardır. Bu ilk buldozerlerin kopyaları Morrowville Kansas şehir parkında halka sergilenmektedir.
1920’li yılların ortalarında paletlere sahip araçlar ve Caterpiller 60 üretildi. 1940’lı yılların sonlarında ile lastik tekerleklere sahip traktör buldozerler üretilmeye başlandı. Bu makinalar kanal kazım işlerinde, toprak tasfiye işlerinde, baraj yükseltme işlerinde ve diğer başka toprak işlerinde kullanılmıştır.
Zamanla günümüz buldozerlerinde bulunan araçlar üretilmeye başlandı ve günümüz buldozerlerine benzeyen, neredeyse aynı işlevlere sahip buldozerler üretilmeye başlandı.
Buldozer Nasıl Çalışır?
Buldozer adlı makinanın ön kısmında aşağı- yukarı olmak üzere iki fonksiyonda hareket edebilen büyük ve güçlü bir kepçe vardır. Bu kepçe bölümünün altında toprağı parçalayan, kesen bıçaklar bulunur. Bu bıçaklar kazılması gereken yerdeki toprakları parçalar ve kepçe yardımı ile parçalanmış toprağı kaldırır.
Buldozer, bu kepçe ile parçalanmış toprağı başka bir bölgeye ileri-geri şeklinde iterek sürükleyebilir ya da toprağın kepçeye dolmasını sağlayarak toprağı başka bir bölgeye taşıyabilir.
Buldozer’in ön kısmında bulunan bu kepçenin farklı eğiklik ve dikliklere sahip çeşitleri vardır, buldozerin kullanılacağı işe göre bu kepçe çeşitlerin birisi seçilir. Buldozerin önündeki kepçe çıkarılabilir ve yerine Silindir gibi başka iş makinaları da takılabilir, kısaca söylemek gerekirse Buldozer çok farklı alanlarda da kullanılabilir.
Buldozerlerin ön kısımlarında bulunan bıçakların 3 farklı çeşidi mevcuttur. Aşağı vurma işlevine sahip bıçaklar, toprağı ve plastik yığınlarını yaymaya yarayan düz bıçak ve toprak taşımaya yarayan, kökleri sökmeye yaran U şeklinde sahip bıçaklardır. Genellikle en yaygın kullanılanı aşağı vurma işlevine sahip bıçaklardır.
Yazar: Ensar Türkoğlu