İletişim Psikolojisine Bir Bakış (Psikodilbilimi)
İletişim, duygu, düşünce ya da bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla bir başkasına ya da başkalarına aktarılmasıdır." diyerek; sözlükteki bir tanımı yapılandırmak ya da ona bir ilave bilgi daha koymak istiyorum. İletişim için aynı zamanda bir başkasından ya da başkalarından aktarılanları; anlamak, anlamlandırmak, tanımlamak ve tanımlandırmak da diyebiliriz. Ve yine bir tanımda daha eksik kalan kısma, yani sağlıksız iletişime dikkatleri çekebiliriz.
Günümüzün temel sorunlarından biri de sağlıklı iletişim konusundaki yanlış beslemelerdir. Kitapçılarda bir kaç insan boyunu geçebilen ve size karşınızdakini ikna edebileceğinizi söyleyen/vaadeden kitaplara gün geçtikçe artan ilgi, bu beslemelerin insan psikolojisinde yarattığı tahribatı çok net göstermektedir.
Her bireyin ikna metotlarını öğrendiği bir dünyayı kısaca hayal edelim. Bu dünyada "İyi-Kötü", "Doğru-Yanlış", "Siyah-Beyaz" tüm zıtlıklar/kavramlar, tekelci, gelişime açık olmayan bir yapıda sabitlenmez miydi?
İletişimin bir sihir olduğu fikrine katılmakla birlikte sihirin kadim çağları aşmış olmakla övünen asrımızda bizi ne denli/ne kadar kavram kargaşasına götürebileceğini hayal gücünüze bırakıyorum.
Peki, "Sağlıklı İletişim" Nedir?
İletişim, farkındalık isteyen bir değişkendir. Bu değişkeni fark edebilmek için binlerce kitap okumanıza gerek yok. Sade-ce kendinize ve çevrenize bakmanız yeterlidir. Değişken olan sosyo-kültürel yapı içerisinde, yine değişken olan sizi yani kendinizi ve çevrenizdeki olayları anlamaya çalışmanız (Değişen duygu, düşünce ve artan bilgileriniz) karşınızdaki birey ya da bireylere vereceğiniz değerle doğru oranda artacak bir iletişimi anlamanızda yeterli olacaktır.
Etkin ve etkili iletişim için söylenebilecek en kolay yöntem de budur. Sabitseniz, hakikatleriniz de iletişiminiz de sabittir ve sabitseniz değişmezsiniz...
Sonuç olarak, bu makale de tüm doğrular gibi bir değişkendir. Karşınızdaki kişi size olumsuz davranırken onu en önemli insan yapamayacağınız gibi, size olumlu davranırken onu en önemsiz insan yapamazsınız.
Hakikate giden yol yoktur, Çünkü hakikat değişkendir.
Mehmet Fatih Hanoğlu