İnternet Bankacılığı ve Cep Şubesi Nedir?

İnternet bankacılığı, bankamatik ya da şubelerden yapılan neredeyse tüm işlemlerin, bankanın internet sitesi üzerinden yapılabilmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulama, yaklaşık 15 senedir Türkiye’de faal olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Neredeyse tüm gereksinimlerin, sanal ortamdan karşılandığı iletişim çağında, fatur ödemek, yatırım işlemleri, mevduat takibi gibi birçok işlemin de internet ortamında gerçekleştirilmesi, 2000li yıllarda oldukça doğaldır. Geçmiş yıllarda, para olarak adledilen değerli kağıtların banka şubelerindeki kasalarda saklanması, ardından yaşanan hesap cüzdanı tabanlı birikim hesapları ve en nihayetinde gerçekleşmiş olan internet bankacılığı uygulamaları, yıllar geçtikçe bankaların müşterileri olan vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

İnternet bankacılığı sayesinde, banka müşterileri tüm ödemelerini interaktif bir şekilde tamamlayabilirler. GSM operatörlerine yapılacak ödemeler, su faturaları, elektrik faturaları, doğalgaz faturaları, trafik cezaları, şans oyunları ödemeleri gibi çeşitli ödemeler, internet bankacılığı ile halledilebilmektedir. Bunlara ek olarak altın hesabı açıp kapatma, dolar ve euro hesapları açıp kapatma, yine bu hesaplarla ilişkili olarak altın, dolar, euro, sterlin gibi döviz alım ve satım işlemleri de, kolaylıkla internet bankacılığı aracılığıyla yapılabilmektedir.


Geçmişte vezne vezne dolaşılarak yapılan sınav ve üniversite harçları ise, bugün ATM (Automatic Teller Machine) dediğimiz banka cihazlarının yanı sıra, internet bankacılığı aracılığıyla da yapılabilmektedir. Çeşitli hesaplara EFT ve havale yapmak, fazla yatırılan bir miktar paranın hesaba geri aktarılması gibi para transfer işlemleri de yine internet bankacılığı aracılığıyla, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. İnsanımızın ilginç ve aslında da olması gereken bir özelliği olan anlık takip etme isteği ve güven duygusunun sağlanabilmesi güdüsü de, internet bankacılığı sayesinde tatmin edilebilmektedir. Şöyle ki, ATM’den yapılan bir işlemin gerçekleşip gerçekleşmediği, ya da karşı tarafın gönderile miktarı alıp almadığı, yapılan araştırmalar sonucu olarak kullanıcıları tatmin edici bulunmamaktadır. Ancak, internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemlerin adım adım izlenebilmesi, e-dekont özelliği ile yapılan işlemin kolaylıkla bir dekontunun alınması, bu güven duygusunu yeteri ölçüde karşılayabilecek niteliktedir.

Bankadan bankaya değişen çeşitli internet şubesi niteliklerinden biri de, grafikler ve görseller yardımı ile, müşteri hesap takip ve anlık durumun, açık ve net bir şekilde ortaya konabilmesidir. Öyle ki, müşteri isterse 3 yıl önceki mevduat hesaplarını inceleyebilmekte, para akışını görebilmekte, elma dilim ya da çubuk histogramları ile nakit durumunu takip edebilmektedir.


Çağımızın belki de en kritik konularından biri olan para yönetim sistemi içinde, banka şubelerinde konuşulmaya çekinilen birçok mevduar hesabı kritiğinin, internet bankacılığında rahatlıkla incelenip yapılabilmesidir. Örneğin, banka müşterisi şubeye geldiğinde, karşısındaki müşteri temsilcisi ile aklına gelen her fikri konuşamamaktadır. Bunda gerek çekingenlik, gerekse hesabındaki miktarın azlığından dolayı duyduğu özgüvensizlik etken olmaktadır. Ayrıca, müşteri temsilcisi ile konuşurken, her yatırım fikri o an aklına gelmeyebilmektedir. Ancak, söz konusu müşterinin internet bankacılığı hesabına girdikten sonraki süreçse eğer, müşteri aklına gelen her şeyi kontrol paneli üzerinde tıklayabilir, demosunu görebilir, ufak miktarlarda denemeler yapabilir.

Para yönetimi, yatırım ve nakit akış kontrolleri gibi onlarca yönetim ve birikim işlemi, internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla yönetilebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, yaygınlaşan akıllı telefonlardaki cep bankacılığı uygulamaları da, yine bulunduğu her yerden, müşterilere banka hesaplarına ulaşma ve işlem yapma şansı verir. İnternet bankacılığının bir uzantısı olan cep bankacılığı ya da bir başka deyişle cep şubesi, bankacılık alanında büyük kolaylık sağlayan bir başka seçenektir.

İnternet bankacılığında gerekli olan bir bilgisayar ve internet bağlantısı iken, cep bankacılığının ihtiyaç duyduğu tek şey, internet bağlantılı olan cep telefonu cihazıdır. İster kablosuz interneti olan alanlardan, ister telefona takılı GSM hattının kendi internetinden, ihtiyaç duyulan tüm bankacılık işlemleri o an yapılabilmektedir. Kısacası, internet bankacılığı ve bankaların cep şubesi uygulamaları, günlük hayatı oldukça kolaylaştıran parasal işlemleri halletmede çok iyi birer yardımcıdırlar. Teknoloji ve iletişim çağının hızı düşünüldüğünde, gelecek yıllarda çok başka özellikler ile de bankacılık sektöründe yenilikler görülebileceği açıktır.

Yazar: Baran Akçok