Kadın ve Erkek Diline Bir Bakış (2)
Kadın ve Erkek Diline Bir Bakış (1) isimli makalenin devamıdır.
Kadın ve erkeğin farklılığı, genel kanıya baktığımızda sadece güç ve güçsüzlük gibi biyolojik bir zıtlık ya da potansiyel ile tanımlanmaktadır. Oysa bu durum, iki varlık arasında en kolay atfedilen, basite indirgenmiş, değişken bir farklılıktır.
Erkeğin gözüyle bakıldığında kadının anlamlandırılamayan/tanımlandırılamayan psikolojik yapısı, karışık bir bilmeceye benzetilmektedir. Hâlbuki bu durumun karışık bir yapı ya da muamma olarak tanımlandırılması; erkeği (kadını anlama noktasında) tembelliğe sevk etmektedir.
Bu tembelliğin en önemli nedenlerinden biri de sosyal beslemelerdir. Örnek olarak “Kadınları anlayamazsın”, “Karı dırdırı…” Ya da “Boşuna anlamaya çalışma” vb. beslemeler, toplum tarafından erkeğe olduğu kadar kadına da genellemeler içeren bir yapıda bilinçli/bilinçsiz aşılanmaktadır.
Bu durumu -her iki cins için- toplumsal rol değerleri sistematik olarak takip etmektedir.
Bu beslemelerin sonucu olarak kadın için erkeğin dolaysız iletişimi, erkeğin basit/sıradan ya da zekâ içermeyen bir yapısı olduğunu düşünmesine neden olabilir.
Oysa erkekler her şeyin en ince ayrıntısına kadar tartışılmasından, mutabakat aranmasından hoşlanmazlar. Bunun nedeni de erkeklerin takdirden çok saygı görmek istemesidir. Kadın ise suskun bir erkeğin üzüntülü ya da ilgisiz olduğunu düşünebilir. Aslında söz konusu durum bu nedenle de doğmaz. Erkek, sıkıntılı ya da düşünceli olduğunda, kadının aksine suskunlaşıp belirli bir süre yalnızlık talep etmektedir. Sonuç olarak bilmemiz gereklidir ki erkek kadına benzemeyen bir dili kullanmaktadır.
Peki, Kadın Dili İle Erkek Dili Arasındaki Farklar Nelerdir?
En önemli fark kadının soru sorma sanatında gizlidir. Örnekle bir kadın size yeni almış olduğu herhangi bir objeyi/nesneyi nasıl bulduğunuzu soruyorsa aslında bu bir soru değil aslında onay isteğidir. Böyle bir durumda kadına verilebilecek en güzel cevap da “Zevkine hep güvenmişimdir.” demenizdir.
Kadınların kısa cevaplar verdiğinde bir sorunu olduğunu anlamalısınız. Örnekle:
* Kadın, “iyi” diyorsa ya da bir tartışmada bu kelimeyi kullanıyorsa: Erkek artık saçmaladığını bilsin çenesini kapasın diyedir.
* Erkek, “iyi” diyorsa: İyidir... Yani altında üstünde bir şey aramanıza, aslında ne demek istediğini düşünmenize gerek yoktur.
* Kadın, tek kaşını kaldırarak “Peki” diyorsa: Uzatmayın! Eğer uzatırsanız, kadın kendini ister istemez tartışmaya girmek zorunda hissedecektir. Kadın, normal bir yüz ifadesiyle “Peki” diyorsa: Ne halin varsa gör ya da pes ediyorum demektir. Kadın, her iki kaşı kalkık şekilde “Peki” diyorsa: Mahvoldun, görüşeceğiz senle” demektir.
* Erkek, “Peki” diyorsa: Uzatmayın! Sadece “tamam” anlamındaki pekidir. Sadece söz konusu kabulün kendisini aşağılanacak bir duruma sokmayacağını bilmek ister. Bunu dillendirmeyin. Daha sonra “Peki” kelimesini duyamazsınız.
* Kadın, tartışmadan sonra “Önemli Değil” diyorsa: Burnunuzdan getireceğini düşünüyordur.
* Erkek, tartışmadan sonra “Önemli Değil” diyorsa: Kavga bitsin, daha önemli şeyler var demektir.
* Kadın, “Söyle Hayatım” diyorsa: Affedilmez bir günahınızı itiraf etmeniz için size fırsat veriyordur.
* Erkek, “Söyle Hayatım” diyorsa: Bana başka çare bırakmadın mecburen dinleyeceğim ya da gerçekten meraklandım demektir.
Bu farklara bir sonraki makalemde devam edeceğimi belirterek şunu söylemeliyim, erkek olun kadın olun asla barışmayın. Çünkü barış, düşmanla yapılır…
Devamı: Kadın ve Erkek Diline Bir Bakış (3) isimli makalede...
Yazar Hakkında
M. Fatih Hanoğlu
Rota Bilim Araştırma & Geliştirme Kurumu
Yöneticisi