Samsunlu bir elektronik mühendisi, hastanelerde kullanılan tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazlarının X ışınıyla çalışmasını sağlayan tüpün imalatını yapmak için çalışma başlattı.
ODTÜ’den mezun olduktan sonra Ankara’da tıbbı cihaz bakımları yapan bir şirkette servis mühendisi olarak işe başlayan Erol Canlı (40), Türkiye’de ve birçok ülkede hastanelerin tomografi ve MR cihazlarında kullanılan x ışınıyla çalışarak görüntü almasını sağlayan tüpe önemli miktarlarda para harcadığını görünce sistemle ilgili araştırma yapmaya başladı.
Bir süre bu şirkette çalıştıktan sonra ayrılan Canlı, yaklaşık 10 yıl boyunca söz konusu tüpün Türkiye’de imal edilmesi konusunda da çalışma yaptı.
Daha sonra memleketi Alaçam’a yerleşen Canlı, ilçenin sanayi sitesindeki bir atölyede X ışınıyla çalışan tüplerin deneme üretimininde başarı sağladı.
Bunun üzerine seri üretime geçebilmek için çalışmalarını sürdüren Canlı, üretim için ilgili kurum ve kuruluşlara ruhsat başvurusunda da bulundu.
Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Canlı, amacının Türkiye’deki hastaneleri dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu söyledi.
Tomografi ve MR cihazlarında kullanılan tüpün her yıl yenisiyle değiştirildiğini, bu nedenle de yurt dışına ciddi miktarda para transferi yapıldığını anlatan Canlı, şu bilgileri verdi:
"Mühendis olarak bazı yabancı firmaların servis mühendisliğini da yapmaktayım. Ancak, kendi ülkemde ve kendi ilçemde kurduğum iş yerinde de tıbbi cihazların X ışınıyla çalışmasını sağlayan tüpü üretmek istiyorum. Bunun için teknik bilgi ve donanıma sahibim. Sürdürdüğüm test çalışmaları olumlu sonuç verdi. Sadece ruhsat işlerimiz kaldı. Belirli küresel şirketler sadece bu tüpü hastanelere 70 ile 100 bin dolara satıyor. Gerekli izinleri aldığımızda bu fiyatlar yarı fiyatın da altında inecek."
Canlı, Türkiye’de her yıl sadece tomografi cihazlarında yüzlerce tüp değiştirildiğini, geliştirdiği sistemle Türkiye’nin dışa bağımlı olmaktan kurtulacağını da ifade etti.
Erol Canlı, deneme amaçlı ürettiği tüplerin testlerinde her hangi bir sorunla karşılaşmadığını belirtti.
Geliştirdiği sistemle ilgili detaylı bilgi vermek istemediğini de ifade belirten Canlı, "Birçok şirket bunu yapmak istiyor. Bu nedenle gerekli ruhsat ve lisans işlemlerini tamamladıktan sonra zaten ürettiğimiz tüplerin kalitesi ortaya çıkacak" dedi.
Canlı, bugüne kadar bazı hastanelere deneme amaçlı ve piyasa koşullarına göre çok daha düşük fiyattan tüp verdiğini ve bunların sorunsuz çalıştığını da bildirdi.
alıntı.