Belki bugüne kadar yalnızca forma girmek ya da formunuzu korumak ve üzerinizdeki negatif elektriği atıp rahatlamak için spor yapıyordunuz. Artık vücudunuzu çalıştırmak için çok iyi bir sebebiniz daha var:
Beyninizin daha aktif hale gelmesini sağlamak...
Yapılan araştırmalara göre bazı spor türleri uzun vadede beynin kapasitesini artırmak için ideal. Yani spor yaparak sadece mükemmel görünmekle kalmayıp mükemmel düşünmeyi ve daha kapsamlı bakış açıları geliştirmeyi, sorunlara farklı yönlerden yaklaşmayı, hızlı ve doğru çözümler üretmeyi, doğru iletişim kurmayı da becerebilirsiniz. Bu da hem insan ilişkilerinde, hem de iş hayatında daha başarılı olmanız anlamına geliyor.
Beyne spor takviyesi
Peki, spor yapmak nasıl oluyor da zihinsel fonksiyonlarımızı etkileyen bir aktivite haline geliyor? Daha doğrusu vücudu çalıştırmanın beyne faydaları neler? İşte, birkaç maddede bu soruların cevabı...
• Bedeni doğru ve bilinçli bir biçimde harekete geçirmek kan dolaşımım düzene sokuyor ve beynin özellikle zorlandığı zaman ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını sağlıyor.
• Spor, bize zarar veren ve düşünme gücümüzü azaltan stres hormonlarını etkisiz hale getiriyor.
• Yaratıcılık hormonunu artırıyor ve vücudumuzdaki endorfin hormonunu aktif hale getirerek kendimizi daha mutlu ve enerjik hissetmemizi sağlıyor.
• Sinir hücrelerinin yeniden yapılanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca beyindeki hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor.
• Sinir hücreleri arasındaki ilişkiyi düzenleyerek özellikle hızlı tepki verme ve koordinasyon yeteneğini geliştiriyor.
Akıllı sporlar
Bütün bu genel faydaların yanı sıra farklı spor türlerinin kendilerine göre farklı yararları da var. İşte, daha aktif bir düşünsel hayata geçmemizi ve yeteneklerimizi geliştirmemizi sağlayan sekiz sihirli spor...
Jogging: Koşmanın beynimiz üzerinde birçok olumlu etkisi var: Maksimum oksijen alımı, mutluluk ve yaratıcılık dopingi, mükemmel bir stres atıcı... Ancak jogging esnasında doğru nefes almaya ve vücudu fazla zorlamamaya dikkat etmek şart.
Yürümek: Bedeni olduğu gibi beyni de gevşetip rahatlatıyor, hücrelere oksijen gitmesini sağlıyor.
Dans etmek: Ritim ve denge yeteneğini geliştiriyor. En iyisi bale ve çift dansları...
Frizbi oynamak: Nefes açıyor, konsantrasyon ve sosyal zekayı artırıyor.
Masa tenisi: Hızlı tepki verme yeteneğini geliştiriyor.
Su sporları: Koordinasyon yeteneğini artırmanın yanı sıra tam bir gevşeme sağlıyor. Ayrıca kaslarımızın suyun altında çok daha etkili çalıştığını da belirtmek gerek.
Golf: Sadece insanı dinlendirmekle kalmıyor, uzaklık ve mekan algısını da geliştiriyor. Ayrıca yeşil alanlarda yapılan bu spor, oksijen depolamak ve stres atmak için de birebir...
Bumerang oynamak: Görsel algıyı arttırıp mekanları bir bütün olarak görmemizi sağlamanın yanında, kişilerarası iletişim yeteneğini de geliştiriyor.
--ALINTIDIR--