Anaokulu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Anaokulları ;çocuğun büyürken daha keyifli vakit geçirmesi, yetenek ve becerilerinin ortaya çıkarılarak oyunla öğrenmesi, diğer çocuklarla ve yetişkinliklerle birlikte sosyalleşerek büyümesi için gerekli ortamı yaratır. Seçeceğiniz anaokulunun öncelikle neleri içermesi gerekir?
Çalışma Ruhsatı: Anaokulları Milli Eğitim Bakanlığı ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı olarak çalışır. Binanın ve sınıfların yapısı, depreme dayanıklılığı, kurumun işleyişi bu kurumlar tarafından yapılan denetimlerle kontrol edilerek çalışma belgesi izni verilir. Kurum müdürünün odasında görünür bir yerde bu belgenin asılı olması gerekiyor. Eğer böyle bir belge göremediyseniz kurum müdüründen talep edin.
Çalışan Personel Eğitimli mi? Kurum müdürünün ve çocuklarınızla ilgilenecek olan kişilerin eğitimleri ile ilgili bilgi almayı unutmayın. Eğitimli ve deneyimli olan bir anaokulu personeli çocukla ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır ki ona gerekli olan yaklaşımı ve eğitimi verebilsin.
Çocuğunuzla ilgilenecek kişiyi tanıyın? Kayıt yaptırdığınızda çocuğunuzla hangi öğretmenin ilgileneceğini sorun ve onunla tanışmak istediğinizi ifade edin.
Anaokulunun güvenliğinin nasıl sağlandığını öğrenin: Anaokuluna herkes rahatlıkla girip çıkmamalıdır. Bunu sürekli olarak kontrol eden bir sistemin olması gerekmektedir. Anaokulunun kapısı her zaman kapalı olmalıdır. Çıkışlarda sadece çalışan personel daha önceden tespit edilen kişilere çocuğu teslim etmelidir.
Acil durumlarda neler yapıldığı ile ilgili bilgi alın: Yangın, deprem vb acil durumlarda çalışan tüm personel eğitimden geçmiş mi öğrenin . Yapılan uygulamalar hakkında bilgi alın.
Gün içerisinde çocuklar ne gibi aktiviteler yapıyorlar öğrenin: Her anaokulunda çocuk odaklı uygulanan bir eğitim programı vardır. Ama siz yine de nasıl bir eğitim programı uygulandığı ile ilgili bilgi isteyin. Çocukların eğitim programları dışında yaptıkları drama, bale, satranç, yüzme , yoga gibi eğlenceli aktiviteleri de olabilir. Bu aktivitelerin hangi kişiler tarafından verildiğini ve bu kişilerin eğitim durumları hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu kişilerin de çocuk psikolojisi ve gelişimi hakkında da bilgi sahibi olması gerekir.
Çocuklarla yeterince ilgileniliyor mu? Genel konular hakkında bilgi alırken sezgileriniz çok önemli. Siz oradayken çevrenizi, çevrenizdeki kişilerin çocuklarla ilişkilerini, konuşma biçimlerini ve davranışlarını gözlemleyin. Size bilgi veren kişinin konu ile ilgili net ve açıklayıcı bilgiler vermesi önemlidir.
Anaokulunda bir psikolog ya da pedagog danışmanlık yapıyor mu? Çocukların gelişimlerinin gözlemlenmesi, bu gelişimlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının sizlerle paylaşılması, yaşanan olumsuz durumlarda destek vermesi ya da sizi gerekli kurumlara yönlendirmesi önemlidir.
Alıştırma döneminde ne tür uygulamalar yapılıyor ? Her çocuğun anaokuluna başlangıç döneminde verdiği tepkiler farklıdır. Bazı çocuklar kolay uyum sağlarken bazı çocuklar evden ya da anne-babadan ayrılmakta güçlük çekebilir. Bu doğal bir süreçtir. Bu süreç aşamasında neler yapıldığı hakkında bilgi alın.
Yemek menüsünü kimler hazırlıyor. Menülerin çocuk beslenmesine göre ayarlaması gereklidir. Örnek bir menü isteyebilirsiniz. Bir diyetisyen ya da çocuk doktoru tarafından hazırlanan bir içerik çok daha yararlıdır.
Günlük kayıtlar tutuluyor mu? Çocuğunuzun yaptıkları ile ilgili olarak kısaca o gün neler yaptı , neler yedi ya da olağanüstü bir durum yaşandı mı gibi kısa bir iletişim postasının olup olmadığını öğrenin.
Sınıf özellikleri neler : Çocuğunuzun sınıfı yeterli genişlikte mi, havalandırma nasıl sağlanıyor, yaşına uygun materyaller var mı, sınıf kaç kişiden oluşacak, sınıfındaki çocukların yaşları ( ay olarak farklı olabilir ) aynı mı öğrenin.
Eğer anaokulunun bu gerekli bilgileri içerdiğini düşünüyorsanız ve kayıt yaptırma kararınız vermişseniz sizin neler yapmanız gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgi isteyebilirsiniz.
Psikolog Eda Gökduman
.ALINTIDIR.