Bebeklerde ilk diş ve göz muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
İlk diş ve göz muayenesi için ideal zaman
Ailenizin küçük üyesinin sağlığı söz konusu olduğunda, belli bir rutin izlemek en doğrusudur.
Bebeğinizin ilk diş ve göz muayenesini nezaman yaptırmanız gerektiğini merak ediyorsanız, şu önerilerimizi dikkate almalısınız:
Bebeğin ilk dişleri çıkmaya başladığında ya da henüz dişi çıkmadıysa bile 1 yaşına geldiğinde ilk diş kontrolüne gitmesi uygundur.
Diş doktoru, dişlerin çıkışını izleyerek olası kusurları önceden tedavi yoluna gidebilir. Göz muayenesi için ise uygun dönem, genellikle 3 yaştır.
Tabiki çocuk doktorunuzun daha önce muayene olması için yaptığı uyarıları da dikkate almalısınız.
Bebeğinizin ilk göz muayeneleri çocuk doktoru tarafından aylık rutin kontrollerde yapılır.
Kendi kontrollerinde normal olmayan bir gelişmeye rastlayan çocuk doktorunuz, sizi bir göz doktoruna yönlendirebilir.
Kaynak : Bebeğim Ve Biz
&
Bebeklerin İlk Göz Muayenesi
Bebekler bir yaşına geldiğinde yapılması gereken rutin kontrollerden biri de göz muayenesi…
Çocukların göz sağlığı doğumdan itibaren gelecekteki hayat başarıları ve mutlulukları açısından son derece önemli. Küçük yaşta yapılabilecek ihmaller ileri yaşta herhangi bir ameliyat ile düzeltilemeyecek sonuçlara yol açabiliyor.
Memorial Göz Merkezi’nden Op. Dr. Şule Kadıoğlu Er, çocuklarda göz muayenesinin önemi ve uyanık sedasyon yöntemi hakkında bilgi verdi. Dr. Şule Kadıoğlu Er “Rutin olarak bir yaş sonrası önerilen göz muayenesi, çocuk hekimi tarafından yapılan sağlıklı çocuk muayenesinde şüpheli bir durum saptanırsa ya da ailede bilinen bir göz kusuru varsa bir yaşından önce de yapılabilir” diyor.
Bebek doğduğundan itibaren önce çocuk doktoru tarafından gözlenmeli sonra da en geç bir yaşına kadar bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Bu dönemde en sık rastlanan problemler şaşılık, gözyaşı kanal tıkanıklığına bağlı göz sulanması, miyop, hipermetrop, astigmat, doğuştan yüksek göz tansiyonuna bağlı iri kornea veya kataraktır.
Son yıllarda geliştirilen sedasyonlu göz muayenesi tekniği ile güvenli bir ortamda, rahat bir şekilde çok kısa sürede göz muayenesi yapmak mümkün olabiliyor. Bir anestezi uzmanı yönetiminde yapılan bu teknikte bebeğe basit bir sedatif (yatıştırıcı) verilmekte ve sedasyonun sağlandığı 10-15 dakikalık süre içinde bir erişkine yapılabilecek bütün tetkikler uygulanabiliyor.
Erken dönemde fark edilen göz kusurları tedavi edilebilir
Gözün kırılma kusurlarının belirlenmesi ile bebeğin ileride oluşabilecek göz tembelliği engellenebiliyor. Doğumsal kataraktlar da özellikle tek gözde ise, mümkün olduğu kadar erken müdahaleyi gerektirir. İlk aylardan itibaren dahi geri dönüşümsüz göz tembelliğine yol açabilir. Göz tembelliği şaşılık ile de ilişkili olabilir. Göz kusurunun küçük yaşta tedavisi ile şaşılık tedavi edilebilir.
Doğuştan göz tansiyonu ise iri göz görüntüsü ile ortaya çıkar. Hemen tedaviye başlanmalıdır. Bebeklerde çok sık görülen gözyaşı kanal tıkanıklığı basit tedbirlerle iyileştirilemez ise 1 yaşından sonra genel anestezi altında sondalamayı gerekli kılar. Bu yaşta da ihmal edilirse 3-4 yaşından sonra daha büyük operasyonlar kaçınılmaz olur.
Çocuklarda göz kırılma kusurları gözün uzunluğunun artması ile 7 yaşına kadar hızlı değişim gösterebilir. 7 yaşına kadar görmesi normal ölçülen çocuklarda ise bu yaştan sonra miyopi gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle ilköğretim çağında en az iki yılda bir göz muayenesi yapılması uygundur.
Alıntıdır