Çocuklarımız kendilerine güvenildiğini görmeden başkalarına güvenme gücünü bulamazlar
BİZ BİRBİRİNİ DİNLEYEN ………………… AİLESİYİZ
Alışverişe gittiğinizde elinizde bir listeniz olursa çocuğunuzun da bu listeye göre alışveriş yaptığınızı görürse planlı davranma alışkanlığını geliştirmesi için bir çok örnek davranıştan birini gözlemlemiş olacaktır.
Televizyon seyredilmediğinde televizyonu açık bırakmayın. Ses ve görüntü kirliliğini evinizde sınırlamış olursunuz.
Gece yatarken mutlaka çocuğunuzu öpün ve o gün yaptığını gözlediğiniz güzel bir davranışını ve onunla ilgili olumlu duygunuzu dile getirin.
Çocuğunuza asla küsmeyin. Bu problemin çözücü olmayacağı gibi tam tersi özgüveni de yok eder ve ona pasif saldırganlığı öğretir.
Eğer yok ise! Aile kumbarası edinin ya da yapın. Çocuğunuzu para biriktirmeye özendirin. Bunun için önce , biriktirilecek para ile alınabilecek bir hedef belirleyin. Kumbaraya parayı çocuğunuzun gözü önünde atın. Tasarruf fikri , sorumluluk bilincini de geliştirir.
Size ait herhangi bir şeyi çocuğunuza verin ve evin içinde bir yere saklamasını isteyin. Sonra bunu bulmaya çalışın. Çocuğunuzun size ipucu vermesini sağlayın.
Çocuğunuzun istenmedik bir davranışı karşısında örneğin arkadaşına vurdu ; “neden vurdun? Bir daha vurduğunu görmeyeyim” yerine , “ne olduğunu anlat” ifadesini tercih edin. Bu ona , kendisini suçlamayı değil , kendini ifade etme cesareti kazandırır ve doğru olan anlatmayı öğretir.
Bazı şeyler suda erir , bazı şeyler erimez , bunu çocuğunuzla deneyin. Bakalım size bu konuda neler soracak.
Kendisinin dinlendiğini gören çocuk başkasını dinlemeyi öğrenir. Çocuklar dinliyor gibi görünmemizle , gerçekten etkin dinlemeyi ayırt edebilirler. Bu nedenle çocuğunuzun konuşurken başka bir işle uğraşmadan , onun yüzüne bakarak ve konuşmasını kesmeden dinleyin. Siz konuşurken başka işlerle uğraşan ve gözünüze bakmayan bir arkadaşınızın sizi üzdüğü ve sinirlendirdiği gibi çocuğunuz da üzülür ve kendini değersiz hisseder.
Çocuğunuzu bir çocuk dergisine ya da çocuk kitap kulübüne üye yapın. Bu hem okuma yaşamını olumlu etkiler hem de kendini bir grubun üyesi olarak hissetmesini sağlar.
Tehlikelerden haberdar edin “yapma” demek yerine neden yapmaması gerektiğini açıklayın. Böylece sadece sonuçla değil , neden sonuç ilişkilerini öğrenmesine ve anlayış geliştirmesine de neden olursunuz.
Eşinizi ve çocuğunuzu her fırsatta bol bol övün ve iltifat edin. Olumlu benlik geliştirmede hepimizin çevreden aldığımız olumlu mesajlar almaya ihtiyacı vardır. Çocuklarımız kendilerine güvenildiğini görmeden başkalarına güvenme gücünü bulamazlar.
.ALINTIDIR.