ÇOCUĞUMA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI NASIL KAZANDIRABİLİRİM?
İlkin, çocuk için okuma, gizemli bir yapıya sahiptir. Elinde bir kitap ya da gazete olduğu halde koltuğunda uzun süre oturan yetişkinin bu davranışı çoğu kez etkiler çocuğu. Elinde bulunan bazı resimli kitapları çocuğa göstererek yazı biçimlerinden tanıdık sesler çıkarılırsa çocuğun merakı daha da artar.
Üç yaşına erişen çocuk, kendisine okunanları uzun süre dinleyebildiği gibi aynı öykünün birkaç kez tekrarlanmasından çok hoşlanır. Dört yaşına doğru, abartılmış olağan üstü öykülerden çok hoşlanır. Bu nedenle yapılması gerekli olan, o sözcüğün okunması sonra da anlaşılır bir dille açıklığa kavuşturulmasıdır.
Beş yaşındaki çocuk, insan gibi davranan hayvanlarla ilgili öyküler ve şiirler dinlemekten çok hoşlanır. Altı yaş çocuğu konusu çocuk etkinlikleri olan öykü ve şiirlerin yanı sıra kahramanlarıyla özdeşleşebileceği konuların okunmasından hoşlanır. Yedi yaşına giren çocuk, destanların, peri masallarının olağanüstü olaylarla dolu öykülerin yanı sıra doğa ve hayvanlarla ilgili kitapları okumaktan hoşlanır. Ancak bu yaş çocuğu için öykülerin kısa olmasında yarar vardır.
Sekiz yaşındaki çocuk, ilgi duyduğu bir konu hakkında anlayacağı bir dille sunulan bilgilere kolaylıkla erişebilmektedir. Bu konuda büyüklere düşen sorumluluklar unutmamak gerekir. Çocuğun bir ansiklopediden aradığını bulması için kendisine yardımcı olunmalı ve gerekli ek bilgiler verilmelidir. Dokuz yaşındaki çocuklar artık çocuk klasiklerini anlamaya başlarlar. Serüven romanlarının yanı sıra yaşam öykülerinden de hoşlanılan bir yaştır bu. Öykülerdeki kahramanların üzüntüleri, düşleri, sevinçleri çocuğu yakından ilgilendirir. Özellikle duygusallık dozu iyi ayarlanmamış konular, çocuğu sanıldığından fazla üzer.
On bir yaşına kadar yeterince kitap ve dergi okuyan çocuk, birden okuduklarını yargılayıcı bir dille eleştirmeye başlar. Bu yaştaki çocuğun doymaz merakı ve pırıl pırıl bir mantıkla donanmış olan kavrayış gücü, çocuğu bilimsel konuları da irdelemeye itmektedir. (Gürün, 1984)
Çocuğuma Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebilirim?
· En başta anne ve babanın bu konuda örnek olması gerekmektedir. Anne babaların çocuklarına bebeklik döneminden itibaren onları sıkmadan kitap okumaları gerekmektedir. Önemli olan zorla değil sevdirerek bu işi yapmalarıdır.
· Çocuklara hediye olarak kitap alınması onlara kitap sevgisini aşılar.
· Çocuğa okuduğu kitaptan sonra yaşına uygun ödüller verilmesi, onun bu konuda ilgisinin artmasına neden olur.
Unutmamak gerekir ki çocuğun yaşına uygun kitap seçimi de oldukça önemlidir. Anlaşılması güç ve sadece kafa karışıklığına neden olan kitaplardan çocukların uzak tutulması yararlı olacaktır. Aksi takdirde çocuğun gelişim seviyesine uygun olmayan kitapların okunması, çocuğa yarar yerine zarar verecektir. Çocuğa verilen kitaplar yaş ve anlama seviyesi ilerledikçe kademeli olarak değiştirilmelidir. Seviyesinin altındaki kitapların okunması da çocuğu kitap okuma seviyesinden uzaklaştırabilir.(Aydınlı, 2003)
ALINTI