Çocuğunuzun Gelişiminde Hareket Ve Müziğin Yeri
Erken çocukluk eğitiminin vazgeçilmez iki unsurudur hareket ve müzik. Bütün anaokul programlarında bulunan bu aktiviteler çocuğun gelişiminde önemli rollere sahipler
Erken çocukluk eğitiminin vazgeçilmez iki unsurudur hareket ve müzik. Bütün anaokul programlarında bulunan bu aktiviteler çocuğun gelişiminde önemli rollere sahipler. Çünkü bu yaş grubundaki çocukların hem kendilerini hem de bendenlerini tanımaları için çok önemli fırsatlar sunan bu aktiviteler onların beyin gelişimini de oldukça destekler. Konu hakkında yapılan araştırmaların da bize gösterdiği gibi hareket ve müzikle yapılan aktiviteler beynimizin her iki kısmının da çalışmasına ve gelişmesine neden oluyor. Sonuç olarak erken çocukluk döneminde oldukça hızlı gelişen beyin bu tip aktivitelerle desteklenince kendini daha fazla geliştirme ve kapasitesini de o kadar arttırma eyiliminde bulunuyor.
Neler Yapabilirsiniz?:
• Çocuğunuza yeni kelimeler öğretebilirsiniz. Müzikle beraber yapacağınız bir aktivitede şarkıda geçen kelimeleri çocuğunuza öğreterek onun kelime haznesini geliştirebilirsiniz. Ancak bu aktiviteyi uygularken seçtiğiniz şarkı çok önemli. Çocuğunuzun anlayacağı kelimeleri içeren tercihen çocuk şarkısı kategorisinde buluna şarkıları seçin. Ayrıca çocuğunuza şarkı içinde geçen kelimeleri öğretirken onun anlamadığı kelimeleri hareketlerinizle soyut hale getirerek çocuğunuzun anlama kapasitesini arttırabilirsiniz.
• Çocuğunuza içinde sıklıkla tekrarları ve kafiyeli bölümleri bulunan şarkılar seçmeye özen gösterin. Bu kafiyeleri ve tekrarları dinledikçe çocuğunuz sesleri daha iyi anlamaya başlayacak ve fonolojik farkındalığı artacaktır, bu da çocuğunuzun o sesleri daha kolay çıkarmasına yardımcı olacaktır.
• Çocuğunuza bir kitap okuduktan sonra ona o kitabı dramatize etmeye çalışın. Çocuğunuzla kitaptaki karakterlerin rollerine bürünerek o kitaptaki hikayeyi bir tiyatro oyunu haline getirin. Böylece çocuğunuzun hikayeyi anlama seviyesi artmış olacaktır.
• Çocuğunuza farklı müzik ve hareket aktivitelerini kullanarak sayı saymayı öğretebilirsiniz.
• Alkışlama ve aynı hareketi tekraralama aktiviteleri yaparak çocuğunuza bazı ritmik şeyleri öğretebilirsiniz.
• Mekan içinde çocuğunuza hareket edebileceği özgür bir ortam sağlayarak onunla beraber farklı hareketler yapabilirsiniz. Örneğin yere oturmak, yatmak, kalkıp zıplamak gibi aktiviteler çocuğunuz mekansal özellikler hakkında farkındalık geliştirmesine oldukça yardımcı olur, böylece çocuğunuz geometri ile ilgili konseptler hakkında daha fazla bilgi sahibi olur.
• Çocuğunuza farklı müzik seviyelerinde farklı hareketler yaptırarak zaman ve ölçümler hakkında bilgi verebilirsiniz. Örneğin hızlı müzik çalarak hızlı hareket edin ya da yavaş müzük çalarak yavaş hareketler yapın. Bunların sonucunda çocuğunuza yavaş müzik çalarken yavaş hareket ettik, bu nedenle gideceğimiz yere daha uzun sürede gidebildik ama hızlı müzikle hızlı hareket ettik ve gideceğimiz yere çok daha kısa zamanda gittik diğerek çocuğunuzun zaman kavramını anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
• Çocuğunuzla farklı müzik aletleri geliştirerek onun yaratıcıığına ve öğrenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin tencerelerden davullar, içinde pirinç ya da mercimek taneleri bulunan plastik bir kaptan marakaslar yaparak ev içinde çocuğunuzun bu müzik aletlerini kullanmasına izin verin.
İDİL SEDA AK
.ALINTIDIR.