İyi ayakkabı, çocuğun ayak gelişimini hızlandırmadığını ancak uygun olmayan bir ayakkabının ayak gelişimini kötü etkileyebileceğini söyleyen Sema Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç Dr. Remzi Arif Özerdemoğlu çocuk ayakkabılarının nasıl olması gerektiğini anlattı.
Yeni bir ayakkabı almaya gidecekseniz, öğleden sonra veya akşam saatlerinde almaya gidiniz. O saatlerde ayaklar biraz daha şiş olur.
Ayaklar arasında uzunluk farkı olabileceği için, her iki ayak ayrı ayrı ölçülerek ayakkabı numarası belirlenmelidir. Ayakkabının uygun olduğunu anlamak için her ikisi giydirilmeli ve dükkan içerisinde biraz yürüyerek denenmelidir.
Ayakkabı ilk giyildiğinde rahat olmalıdır. ?Hele biraz giysin, nasıl olsa açılır? görüşü yanlıştır.
Ayakkabı ayağın şekline uygun olmalıdır. Uç kısmında bir parmak genişliği kadar boşluk kalmalıdır ve ayağın gelişimine engel olmayacak kadar geniş olmalıdır.
Ayakkabının arka kısmı iyi oturmalı ve yürüme esnasında topuğun kayarak dışarıya çıkmasına engel olmalıdır.
Ayakkabının tabanı ayağı yaralanmalardan koruyacak nitelikte olmalıdır. Ayrıca ayak tabanını yumuşak bir yastık gibi desteklemelidir.
Ayakkabının üst materyali, deri gibi, esnek ve nefes alabilen özellikte olmalıdır.
Bebeklere ve emekleyen çocuklara ayakkabı giydirmenin bir faydası yoktur. Ayakları sıcak tutmak için çorap veya yumuşak patikler giydirmek yeterlidir. Yeni yürüyen çocuklara ağır ve hantal/esnemeyen ayakkabılar giydirmeyin. Çünkü bu tip ayakkabılar çocuğun daha çok düşmesine neden olur.
Uygun özelliklere sahip olan bir ayakkabıda hiçbir zaman nasır, bası yaraları ve eğrilikler oluşmaz.
Türkiye piyasasında ?ortopedik ayakkabı? olarak satılan, ayakkabıların çoğu oldukça sert ve hantaldır. Bu nedenle çok rahat sayılmazlar ve ancak gerekli durumlarda (düztabanlık, ayak eğrilikleri v.b.) kullanılmalıdır. Ayağında belirgin sorunu olmayan bir çocuğa yukarıdaki özelliklere sahip herhangi bir ayakkabı giydirebilirsiniz.
.ALINTIDIR.
www.saglikbilgisi.com