Çocuklar Kaç Yaşında Evde Yalnız Kalabilirler?

Dr. Ayten Erdogan

Çocuklar hangi yaştan itibaren evde yalnız başlarına kalabilirler? Bu sorunun cevabını sadece belli bir yaş olarak belirtmek mümkün değildir. Çocukların evde yalnız kalıp kalamayacağına karar verirken, yaşın yanında, her bir çocuğun olgunluk düzeyi ve çeşitli bazı etmenler de önem taşır.

Genel bir ilke olarak çocukların 11-12 yaşından önce düzenli olarak evde yalnız kalmaları önerilmez. Ayrıca bazen yaşça daha büyük çocuklar dahi bu sorumluluğu taşıyamayabilir.

Çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını değerlendirin
Öncelikle, çocuğunuzun bu sorumluluğu taşıyıp taşıyamayacağının değerlendirmesini yapmalısınız. Örneğin, çocuğunuz sizin koyduğunuz kurallara uyabilecek midir? Sizin herhangi bir talimat vermediğiniz bazı durumlarda makul biçimde hareket edebilecek midir?

Çocuğunuzun acil bir durumun üstesinden gelip gelemeyeceği de çok önemli bir ölçüttür. Örneğin, bir yangın durumunda hemen evden çıkar mı, yoksa öncelikle kediyi kurtarmaya mı çalışır?

Bundan başka çevrenin uygun olup olmadığına da karar vermelisiniz: Komşularınıza güvenebilir misiniz? Evinizin yakınlarında, çocuğunuzun gün içerisinde yardım alabileceği yetişkinler var mı?

Aşağıdaki soruların çoğuna “evet yanıtı verilmesi” çocuğun evde yalnız kalma açısından hazır olduğuna işaret edebilir:

Evde kaldığı kısa sürelerin üstesinden başarıyla gelebildi mi?

Okuldan direkt olarak eve gelir mi?

Kendisine basit yiyecekler hazırlayabilir ve telefonla arayanların notlarını alabilir mi?

Kapıyı tek başına kilitleyebilir ve açabilir mi?

Basit sorunları kendi başına çözümleyebilir mi?

Dışarıdan ne zaman ve nasıl yardım alacağını biliyor mu?

Bir kaza ya da acil durumun üstesinden gelme konusunda hazırlıklı mı?

Kendisi için koyulan kurallara uyar ve zamanını verimli bir şekilde değerlendirebilir mi?

Çocuğu önceden hazırlayın
Çocuğunuzu evde yalnız başına bırakmak için şartların uygun olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle onu bunun için hazırlamalısınız.

Bu amaçla ilk olarak onunla bu konuyu konuşmalısınız. Çocuğunuz fazlasıyla kaygılıysa, yeni düzene aşamalı olarak ve dikkatle geçmeye gayret edebilirsiniz.

Ailede ölüm, boşanma, taşınma gibi nedenlerle stresin yüksek olduğu dönemler böyle bir uygulamaya başlamak için uygun dönemler değildir.

Çocuğunuzun hazır olduğuna karar verdiyseniz
Çocuğunuzun evde yalnız kalabileceğine inanıyorsanız, öncelikle ona temel ilk yardımı öğretin, örneğin kendisi için yiyecek birşeyler hazırlarken parmağını kesmesi durumunda ne yapması gerektiğini bilmelidir.

Ocak ya da fırını kullanmasına izin vermişseniz, bunları güvenli bir şekilde nasıl kullanacağını da öğretmeniz gerekir.

Kapıya gelen ya da telefon eden yabancılara evde yalnız olduğunu söylememesi gerektiğini de öğretmelisiniz.

Bunun yanında evde tek başınayken uyması gereken kuralları da belirlemelisiniz. Bunları yazarak görünür bir yere asabilirsiniz.

Bu kuralları belirlerken şu konuları da göz önünde bulundurabilirsiniz:

Eve gelir gelmez anne-baba ya da başka bir yetişkine telefon etmeli mi?

Direkt olarak eve gelmeli ve evde mi kalmalı yoksa ziyaret etmesine izin verilen belli yerler (kütüphane ya da bir arkadaşın evi gibi) var mı?

Evde yapması gereken görevler (ödevlerini tamamlamak, akşam yemeği için masayı hazırlamak gibi) var mı?

Televizyon, bilgisayar oyunları veya internet kullanımı konusunda sınırlamalar olacak mı?

Eve başkalarını davet edebilir mi?
Karar vermeniz gereken önemli bir nokta da siz evde yokken eve başkalarını davet edip edemeyeceği konusudur.

Evde yalnız kalan çocukların yaşadıkları ciddi sorunlar genellikle başka çocukların onları seks, alkol ya da uyuşturucu kullanımı veya başka riskli davranışlara zorlamalarından kaynaklanmaktadır.

Çocuğunuzu arkadaşlarından soyutlamak istemeseniz bile, en azından başlangıçta evde yalnız olan çocukların eve başkalarını davet etmemesi daha doğru olacaktır.

Spor, resim, müzik gibi okul sonrası faaliyetlere yazdırarak arkadaşları ile birlikte vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Ya da evde yetişkinlerin bulunduğu arkadaşlarını ziyaret etmesine izin verebilir, kendisinin de bu arkadaşlarını hafta sonu siz evdeyken davet etmesini isteyebilirsiniz.

Belli bir noktadan sonra çocuğunuzun misafir kabul etmesine izin vermeyi düşünecek olursanız, kimleri kabul edebileceğini belirlemelisiniz. Eve kabul edebileceği kişileri, sadece iyi tanıdığınız ve sorumlu davranacağına inandığınız çocuklarla sınırlandırabilirsiniz. Bu çocukların ismini de evde yalnız kaldığında uyması gereken kurallar listesine yazabilirsiniz.



.ALINTIDIR.