İNATÇI ÇOCUĞUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İNATÇI ÇOCUĞUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?

  • #1
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)



    İNATÇI ÇOCUĞUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?





    İNATÇI ÇOCUĞUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?

    davranır ya da birkaç kez söylenmeden, bağırılmadan duymaz. İnatçı çocuk, her şeyi ağırdan alır. Çantasını taşımak, ağır gelir, okula geç girer. Çalışmam demez ama masa başına geçip hiçbir şey yapmadan oturur. Bir şey söyleyince anlamamış gibi boş gözlerle bakar. Bu tutumlarıyla anne babalarını çileden çıkarır, sert tepki görür. Böyle çocuklar okulda da öğrenmeye karşı isteksiz davranır, yeteneğini kullanmamakta sanki direnir. Ancak geçecek not alır. Kısacası ana baba ve öteki yetişkinlere karşı olumsuz bir tutum içindedir. Arkadaşlarıyla açıktan kavga etmese de geçimsiz ve uyumsuzdur.
    İnatçı çocuğun genel tutumu çoğunlukla gergin anne çocuk ilişkisinin bir sonucudur ve başlangıcı özerklik dönemine kadar gider. Annenin tuvalet eğitimi veya yemek konusunda çok katı ve ısrarcı oluşu çocuğu pasif direnmeye götürür. Anne çocuk arasında bu dönemde başlayan savaş başka alanlara da sıçrayarak sürüp giderse ortaya inatçı bir kişilik çıkar. Çok karışan, çok söylenen, ayrıntılar üzerinde çok duran bir anne, çocuğunu böyle bir savunma yoluna kolayca iter. Kardeşler arasında ayırım yapılması da çocuğu inatçı yapan nedenlerden biri olabilir.(Yörükoğlu, 1998)
    İnatçılığın Sebepleri ve Düzeltme Yolları:
    “Hayır” diyen çocukla alay etmeyin, ceza ile korkutmayın, kimin güçlü olduğunu ispatlamak için zor kullanmayın. Bazen çocuk sizin sevginizi, sabrınızı, kendisine ne kadar katlanabildiğinizi denemek için “Hayır” diyerek inatlaşabilir. Sinirlenir, bağırıp çağırır ve hele ceza verirseniz “Haklıymışım, beni sevmiyorlar” diye düşünebilir.
    İnatçılık yaptığı zaman neden böyle davrandığını sorun. İnat çoğu zaman çocuğun varlığını kabûl ettirme ve bağımsızlık isteğinden kaynaklanır. Gösterdiği sebep ne kadar saçma ve yersiz olursa olsun, sabırla dinleyin. Kendinizi çocuğun yerine koyun. Şüphelerini, kaygılarını ve korkularını anlamaya çalışın. Kızmadan, sabırla dinlediğinizi gördüğü zaman duygularını ifade etmeyi ve gerektiğinde kontrol etmeyi öğrenecektir.
    Haklı istekleri yerine getirilmeyen bir çocuk inatçılık yaparak isteklerine kavuşmayı deneyebilir. İnatçılık bir hastalık sırasında ortaya çıkabilir. Anne babaya kızan çocuk gizli bir öç alma duygusuyla inatçılık yapabilir. Kardeş kıskançlığı, kardeşinin kendisinden daha fazla sevildiği kanaati inatçılığa yol açabilir.
    Çocuğu kardeşi ile kıyaslayarak kıskançlık duygusunu tahrik etmemeliyiz.
    İnadını fazla önemsediğimiz, kızdığımız veya üzüldüğümüz zaman çocuk inadı bize karşı bir silah olarak kullanabilir. Sabah kahvaltısına kalkmak istemeyen bir çocuğun tepesine dikilip “Haydi kalk çayın soğuyor” diye ısrar etmeye gerek yoktur. “Sen bilirsin, eğer kahvaltıya gelmezsen ayrıca senin için kahvaltı hazırlayamam, öğleye kadar aç kalırsın” diyerek seçimi ona bırakabiliriz.
    Bir veya iki saat sonra kalkıp kahvaltı istediğinde “Hayır, öğle yemeğine kadar aç kalmayı kendin seçtin, sana kahvaltı hazırlamak zorunda değilim” diyerek inadın da bir bedeli olduğunu öğretmiş olursunuz.
    Kuralları belirlemede ve uygulamada aile üyeleri arasında uyum ve söz birliği olmalıdır. Babanın kızdığı bir davranışı anne gülerek karşılar veya “Çocuğun üstüne gitme” diyerek korumaya kalkarsa çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenemez. Aile büyükleri çocuk terbiyesine fazla müdahale ederek anne ve babanın işini zorlaştırmamalı. Çocuğu dilediği gibi eğitme öncelikle anne ve babanın hakkıdır. Büyükanne ve büyükbaba çoğu zaman torunları korumaları altına alarak şımartırlar. Çocuk cezadan kurtulmak veya bir isteğine kavuşmak için büyükbabayı ve büyükanneyi kullanır. Anne baba aile büyüklerini üzmeden çocuğu koruma altına alarak ve her isteklerini yerine getirerek şımartmamalarını istemeli; bunu çocukların evde olmadığı bir zamanda yapmalıdır.
    Çocuğa isteklerini olumlu bir dille ifade etmesi hatırlatılmalı, haklı istekleri yerine getirilmelidir. Yerine getirilmeyen haksız ve zamansız isteklerin sebepleri açıklanmalı; bazı isteklere kavuşmak için hak etmesi, beklemesi ve sabretmesi gerektiği öğretilmelidir. ( Çankırılı,2007)
    Öneriler
    Çocuk yetiştirirken esnek, hoşgorülü ve paylaşımcı olmak,
    Çocuğun kişilik gelişim adımlarını engellememek,
    Çocuğun inatçı davranışları karşısında inatçı olmamak,
    Çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamada geç kalmamak,
    Çocuğa karşı sert ve katı tavırlardan uzak durmak,
    Çocuğun davranış nedenleri üzerinde düşünüp iyileştirmeye gitmek. (Bölükbaşı, Beyza.2004)

    ALINTI::

  • #2
    lale666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Eylül.2010
    Mesajlar
    108
    @lale666







    ÇOK DĞRU BUNLARIN HEPSİNİ ÖĞRENCİM YAPIYOR VE GERÇEKTEN BAZEN ÇILDIRRTMA DERECESİNE GETİRİYOR BEN DE GÖRMEZDEN GELİYORUM ARTIKK

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. İNATÇI ÇOCUK NASIL EĞİTİLİR ?
      Konu Sahibi Gizem ÇELİKKOL (gigy) Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 05.Mart.2011, 17:07
    2. yıl başa ağacı
      Konu Sahibi elif43 Forum Yılbaşı (Yeniyıl) Etkinlikleri
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 24.Kasım.2010, 13:37
    3. sOn Kelimeyi aL başa kOy =)
      Konu Sahibi eLit Forum SERBEST KÜRSÜ
      Cevap: 16
      Son Mesaj : 21.Ocak.2010, 19:54
    4. Çocuğumla Kaliteli Zaman
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Birlikte Etkin Zaman Geçirme
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Aralık.2009, 01:04
    5. Çocuğumla Her Güne Bir Dua
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum KİTAP-DERGİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 19.Temmuz.2009, 00:24

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş