Ödevimi Babam Yapsın!
Her öğretmen öğrencisine bir takım ev ödevleri vermektedir. Ödev öğrencinin yerine getirmesi gereken bir sorumluluğudur. Öğretmenler öğrencilere;
Öğrendikleri konuları pekiştirmek,
Zihinlerini aktif tutmak,
Kısa süreli geçici öğrenmeden uzun süreli öğrenmeye geçişi sağlamak,
Sorumluluk bilincini geliştirmek,
Öğrencinin kendine olan güvenini geliştirmek gibi amaçları gerçekleştirmek için ödevler vermektedir.
Çocuklara kişilik özellikleri kazandırmak amacıyla verilen bu ödevlere eskiden ailelerin yardım etmeleri istenirdi. Öğretmen çocuğun ebeveynini çağırır ve okulda öğretilenleri evde çocuğa tekrarlatmasını, çarpım tablosu, okuma yazma antrenmanları gibi konuların çocuğa evde öğretilmesini isterdi. Maalesef bu tarz bir yardımı günümüz anne- babaları farklı yorumlayıp, farklı algılamaktadır. Bu gün öğretmenin eğitim yöntemini bilmeyen bir anne- baba çocuğa evde yardım edeceğim derken kendi öğrencilik zamanında uyguladığı yöntemlerle çocuklara baskı uygulamakta ve onları bir şaşırtmacanın içerisinde bırakmaktadır.
Öğretmenlerin en sık karşılaştıkları şey öğrencilerine sorumluluk kazanılması amacıyla verdikleri ödevleri anne-babaların yapmasıdır. Maalesef bu gün bu yanlışı sadece başka meslekten anne-babalar değil; bizzat kendisi öğretmen olan anne-babalar bile yapmaktadır. Kız Meslek Lisesi Öğretmeni olan bir anne başından geçen olayı şöyle anlatıyor:
"Okuldan eve geldiğimde eşim telefon etti, bizim plan ve programımızın dışında bir yere gitmemiz gerekmişti. İlkokul ikinci sınıfa giden kızımız Zişan'ı da gittiğimiz yere götürdük. Olaylar çok farklı gelişti ve akşam eve geç dönmek zorunda kaldık. Çocuğun sabah okula gidebilmesi için hemen yatması gerekiyordu. Ama unuttuğumuz bir şey vardı. Yarın sabaha yetişmesi gereken bir ödev ihmal edilmişti. Zişan ağlamaya başladı. Ödevimi yapmazsam öğretmen bana kızar diye. Gecenin geç saati olmuştu. Ben de çocuğun bu ağlamasına dayanamadım ve bir çırpıda ödevi yaptım. Ertesi gün kızıma okulda günün nasıl geçtiğini sorduğumda çocuğumdan aldığım cevap beni çok utandırmıştı. Öğretmen ödevleri kontrol etmiş ve kızımın ödevini benim yaptığımı anlamıştı. Kızıma " Annene söyle, aferin ona ödevi çok güzel yapmış" diyerek takılmıştı. Bu cevabı aldığımda çok mahcup olmuştum. Bir daha kızımın ödevlerini yapmamaya yemin ettim."
Yukarıdaki ilk davranış yanlış bir tutumdur. Ana-baba; çocuk daha birinci sınıftayken tutumlarıyla, tavırlarıyla, ödev sorumluluğunun kendisiyle öğretmeni arasında olduğunu çocuğuna anlatmalıdır. Bu konuda sorumluluğu ebeveynin kendi üzerine alması yanlıştır. Büyükler sorumluluğu bir kez üzerlerine alırlarsa, bir daha kendilerini bu bağdan kurtaramazlar.
Çocuğu ödev konusunda sürekli uyarmak ve ceza vermek de yanlış bir davranıştır. Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu kendisine bırakmakla; ev ödevlerinden anne-babanın değil kendisinin sorumlu olması gerektiğini öğretmekle, ondaki sorumluluk bilincini küçüklükten geliştirmiş oluruz.
Ev ödevlerinin yapılmasında anne-babaya düşen sorumluluk, öğretmenin çocuğu kendi başına çalışmaya yöneltme konusunda gösterdiği gayretlere yardımcı olmak ve onları uygulamak olmalıdır. Bırakınız çocuklarınız eğer isterlerse onlara yardım etmeye gönüllü olduğunuzu bilsinler, ancak sadece sorumluluk devralmadan ve çatışmaya girmeden yardım edebileceğinizi anlatın. Çünkü çatışmaya girmek ve ödevler konusunda sorumluluk almak çocuğun eline tekrar kolay kolay alamayacağınız bir koz vermek demektir." Sen beni sokağa bırakmazsan ödevimi yapmayacağım işte!" ya da "ödevimi yaparım ama geçen gün mağazada gördüğümüz topu alırsan" gibi şart koşmalara meydan hazırlamış olursunuz.
Ev ödevlerini çocukların başına sürekli kakacağınız bir dır dır etme aracı olarak kullanmayın. Özellikle küçük sınıflarda ev ödevi meselesi fazla büyütülmemelidir. Ev ödevinin asıl amacı çocuğa kendi başına çalışma alışkanlığı kazandırmasıdır. Bunun olabilmesi için öğretmenlerin verdiği ödevler de çocukları çok zorlayıcı olmamalı, çekici olmalı, onun bilgi, görgü ve yetenekleriyle doğru orantılı olmalıdır. Anne baba ise çocuğun ev ödevine gereken ilgiyi göstermeli gerekli araç gerek ve malzeme teminini sağlamalı çocuğun iyi çalışabilmesi için gerekli ve uygun ortamı ayarlamalıdır. Çocuğun ödev saatinde çocuk için ödevden daha cazip gelecek şeylerle uğraşmamalı, cazip tekliflerde bulunmamalıdır.
Mahmut AÇIL
.ALINTIDIR.