Çocuğunuzu büyütürken en çok ihtiyacınız olan şey "sabır" olacaktır. Çünkü çocuklar adeta anne-babalarının ne kadar sabırlı olduklarını test etmek için hareket ederler. Eğer sizin sık sık sabrınız tükeniyor ve sesiniz yükseliyorsa, yazımızı mutlaka okuyun, yararını göreceksiniz
Çocuklar her zaman çok hızlı giyinmezler, siz telefondayken sessiz olmazlar, ellerini yıkamaktan hoşanmazlar. Sizin sabrınız da tükeniverir ve sesiniz yükselmeye başlar... Sesinizi yükselterek tehditler savurmak çocuklarınızı harekete geçirmenin, sessiz olmalarını sağlamanın veya sizi dinlemelerinin tek çaresi gibi gözükse de aslında sakin olmanız, onların işbirliğinize daha sıcak bakmalarını sağlar. Ancak eminiz ki, siz de sabırlı olmak istiyor ve çoğu zaman bunu başaramıyorsunuz. Çünkü belki de bunun yöntemlerini bilmiyorsunuz, işte şimdi anlatacağımız 10 temel stratejiyle en zor durumlarda bile sükunetinizi koruyabileceksiniz:
1- Anne-baba olmayı birinci göreviniz olarak belirleyin
Kimi zaman çocuklarımızın ihtiyaçlarıyla ilgilenmek diğer işleri aksattığı için sabrımız taşar. Faturalar yatırılacak, evdeki tadilat organize edilecek ya da ise erken gidilecekken çocukların sorun yaratması bizi çileden çıkarır. Ancak sıralamada anne-baba olmayı birinciliğe oturtursanız çocuklar daha az canınızı sıkar.
Eve döner dönmez ya da seçtiğiniz herhangi bir saat diliminde her çocuğunuza ayrı ayrı 10 dakika kadar zaman ayırıp, onları dinlerseniz günün diğer saatlerinde daha sakin ve uyumlu çocuklar olduklarını göreceksiniz.
2- Çocuğunuzdan yaşına uygun beklentileriniz olsun
Çoğunlukla çocuklarımızın olaylar karşısında yetişkin gibi davranmasını isteriz ve yaşına göre davrandıklarında onlara sinirleniriz, örneğin, 2 yaşındaki bir çocuk restoranda ya da başka bir yerde sizinle bir saat boyunca oturamaz ya da çocuğunuz odasını sürekli toplu ve düzenli tutamaz. Çocukların konsantrasyon süreleri çok kısadır ve çok çabuk sıkılırlar. Beklentilerinizi küçük parçalara ayırın ve küçük başarılarını bile tebrik edin. Böylece ona verdiğiniz işleri zevkle yapmaya başlar.
3- Olayları kişiselleştirmeyin
Anne-babalar genellikle çocuklarının hoş olmayan davranışlarını kendi hataları gibi görerek sıkıntı duyarlar. Ya da çocuklarının bir isteklerini yerine getirmemelerinden alınırlar; "Ben onun için sürekli uğraşıyorum ve o bana hiç yardımcı olmuyor" gibi düşüncelere kapılabilirler, özellikle çocuklar kalabalık ortamlarda kötü davrandıklarında diğer kişilere karşı zor durumda kalırlar. Unutmayın, çocuklar çoğu zaman çocuk oldukları için bazı davranışlarda bulunurlar ve her anne-baba bu basamaklardan geçmiştir.
4- Rutine sadık kalın
Çocuklar genellikle güne başlarken ve günü noktalarken sizi daha çok rahatsız ederler. Ancak sürekli aynı yatma seramonisini uygularsanız; örneğin diş fırçalama, kitap okuma ve iyi geceler öpücüğü gibi belli bir sıranız olursa çocuğunuz bir kitap daha okumanız için çok daha az ısrar eder.
5- Kendinizi tekrarlamaktan vazgeçin
Bazı şeyleri bir kere söyleyin. Aynı açıklamayı 4-5 kere yapmanız onu daha fazla caydırır, örneğin, ona giyinmesini bir kere söyleyin. Giyinmemekte ısrar ederse "5 dakikaya kadar giyinmezsen okuldan sonra arkadaşlarınla oynayamazsın" deyin. Sakin olur ve söylediklerinizi yerine getirirseniz sözlerinizde ciddi olduğunuzu fark eder.
6- Sorunlarını kendilerinin çözmesine yardımcı olun
Kardeş kavgalarından, ödevlerle ve diğer görevlerle başa çıkamama şikayetlerinden bıktıysanız onların sorunlarına karışmayın. Bırakın sorunlarını kendileri halletsinler, örneğin, iki çocuğunuz mutfaktayken yanınıza geldiler ve televizyonda ne seyredecekleri konusunda anlaşamadıklarını söylediler. Onlara önce kendi cümlelerini tekrar edin yani "Demek hangi kanalı seyredeceğiniz konusunda anlaşamıyorsunuz" deyin. Siz daha sözünüzü bitirmeden ortaya bir çözüm önerisi atabilirler... Bu yöntemle çocuklarınıza hem ilgi göstermiş olursunuz hem taraf tutmamış olursunuz.
7- Olayı başka açıdan ele alın
Aynı uyarıyı defalarca yaptığınız halde hala çözüme ulaşamıyorsa-nız konuyu değiştirin. Mümkünse ailece bir yürüyüşe çıkın. Yürüyüşten sonra sorununuzu başka bir biçimde ele alın, hatta mümkünse çocuğunuzla rollerinizi değiştirin.
8- Etraflıca düşünün
Olayların sıcaklığında bir anda çileden çıkmanız çok doğaldır. Çocuğunuza defalarca montunu asmasını söylediğiniz halde hala asmıyorsa, yerde duran ceket bir anda çocuğunuzun söz dinlememesinin sembolü haline gelir. Oysa belki de durum o kadar da büyütülmemelidir. Böyle durumlarda bir an durup düşünün ve gereğinden fazla reaksiyon gösterip, göstermediğinize karar verin. Çocuğunuzun bazı davranışlarının onu kötü bir çocuk yaptığı inancından vazgeçmeye çalışın.
9- İşi oyuna çevirin
Sofra kurarken ya da yatmaya hazırlanırken işleri eğlenceli hale getirmenin bir yolunu bulun, örneğin, kimin önce hazırlanacağını anlamak için saatinizi kurun ya da temizliği basketbol oyunu haline getirin. Çocuklar son derece yaratıcıdırlar, sizler de onlara uymayı başarırsanız anne-baba olmak çok daha zevkli bir hal alır.
10-Kendi sıkıntılarınıza da eğilin
İşyerinde zor bir gün geçirdiyseniz, arabanız bozulduysa ve güçlükle eve geldiyseniz çocuğunuza karşı daha az toleranslı olmanız doğaldır. Ancak gün içinde belli bir neden olmaksızın çocuklarınıza daha az sabırlı davranmaya başladığınızı fark ederseniz, kendi sorunlarınızı ortaya çıkarmaya çalışın, özellikle stresli bir işte çalışan ya da evliliği sorunlu olan kişiler çocuklarına fazla sabır gösteremezler, çünkü yaşantıları bunu kaldırabilecek kadar huzurlu değildir. Kendinize biraz vakit ayırmaya çalışın, uykunuzu alın, mümkünse egzersiz yapın.
İster müzik dinleyerek, ister kitap okuyarak ya da bisiklete binerek günde kendinize 20 dakika bile ayırsanız hem stresinizi azaltmış olursunuz hem de çocuklarınıza karşı çok daha sabırlı olabilirsiniz.
ALINTI