TAŞINMANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
Yenilik ne kadar olumlu olursa olsun ona alışmak için zaman gerekir. Taşınma, yeni bir çevre, yeni ev, yenilenmiş eşyalar, yeni komşular ve arkadaşlar, fikirlerinin getirdiği heyecan dolu yeni bir hayat anlamına geliyor. Taşınmanın etkileri çocuktan çocuğa değişebilir. Eğer çocuk yeni ortam ve durumlara kolaylıkla uyum sağlayabilen, dışadönük bir kişiliğe sahipse taşınma onun için fazla zor olmayacaktır. Ancak yeni çevreye daha zor uyum sağlayan, daha uzun zamanda arkadaş edinebilen içine kapanık bir çocuk ise taşınmanın etkisini kolay atlatamaz. Öte yandan bir boşanmanın veya bir kaybın ardından gelen zorunlu bir taşınmanın etkileri elbetteki daha yoğun ve karmaşık olur. Çünkü burada taşınmaya sebep olan farklı bir etken var bu etken çocuk için istenmeyen bir durumdur. Taşınmada çocuğun yaşı da göz önünde bulundurulması gereken bir başka faktördür. Ayrıca çocukların tepkileri ve başaçıkma mekanizmaları yaş dönemlerine göre de değişir. Taşınma farklı yönlerden çocuğu etkilemektedir; ailenin çevresinin değişmesi, anne babayı ve ailenin diğer bireylerini olumsuz etkileyebilir. Anne babanın stresinin çocuğa yansıması durumunda çocuğun stresi daha çok artacaktır. Çocuk alıştığı sosyal çevreden uzaklaşmasından dolayı yeni çevreye alışmada zorluklar yaşayabilir.
Anne babaların taşınmayla birlikte bazı sorunların oluşabileceğini doğal olarak kabul etmeleri ve bu konuda rahat olmaları gerekiyor. Taşınmayı ve yeni hayatlarını ne kadar sabırsızlıkla bekliyor olurlarsa olsunlar, eskiye özlem zaman zaman hissedecekleri bir duygu olacaktır. Çocukların da duygu ve düşünceleri farklı değildir. Tıpkı anne ve babaları gibi çocukları da alışık oldukları ve bir bağlanma geliştirdikleri evlerini, odalarını, yataklarını, mahallelerini, her zaman şeker almak için uğradıkları marketlerini, belki de okullarını ve arkadaşlarını terk ediyor olacaklar. “Çocukların “aynılık ihtiyacı” ve değişiklikle gelen tepkileri göz önünde bulundurulduğunda taşınma çocuklar için gerçekten güç olabilir. Bazı çocuklarda taleplerin artması, bebeksi hareketler, dikkat çekmeye yönelik davranışlar, öfke patlamaları, üzüntü, kızgınlık, endişe gibi duyguların artması, yuva-okul uyumsuzluğu, uykusuzluk, iştahsızlık, gece korkuları, altını ıslatma, vs. çeşitli tepkiler ortaya çıkabilir. Bu tepkileri en aza indirebilmek ve taşınmayı olabildiğince olumlu bir süreç olarak yaşamak için çeşitli yollar izlenmelidir.”
Bu zorlukları azaltmak için anne baba olarak neler yapabiliriz?
Taşınmadan önce yeni çevrenin özelliklerinin çocuklar için uygun olup olmadığını değerlendirilmesi gerekir.
Taşınma gerçekleşmeden önce anne ve baba çocuğun yaşına göre bu yeni durumu izah ederek taşınmaya psikolojik olarak hazırlık yapmalılar.
Taşınmadan önce çocuğun eski çevresiyle olan diyalogunun birden bire kopmaması sağlanmalı, yeni çevreye alışana kadar kendisini boşlukta hissetmesi engellenmelidir.
Taşınma sonrasında çocuğun kendisini yalnız hissetmemesi için ailenin sosyal aktivitelere daha fazla zaman ayırması çocuk için yararlı olacaktır.
ALINTI::::::::