Çocuklar her türlü ortam ve uyarana en kolay adapte olan varlıklar. “Teknolojik aletlerle tanışma yaşları düştükçe en zor teknolojiler bile onlar için gerçek anlamıyla ‘çocuk oyuncağı’ oldu” diyen Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini bizlerle paylaştı.

Henüz iki yaşındaki bebek konuşmayı dahi tam sökememişken babasının açamadığı uygulamaları minicik parmaklarıyla açabiliyor. “Bu tablo benim bakış açıma göre korkutucu” diyen Telmaç, tüm kolaylık ve güzelliklerinin yanında teknolojik aletlerin çocukların psikolojik ve zihinsel gelişimlerine ekstra bir katkı yapmasının yanında, algısal ve sosyal zararlar bıraktığı kanısında.

Çocuklarınızın dil gelişimlerin farklı yollarla destekleyin

Kimi anne babalar, bilgisayarlardaki oyunların çocukların dikkatlerini ve dil gelişimlerini geliştirdiğini öne sürerler. Psikolog Göksu Telmaç, bunun belki doğru olabileceğini ama yine de bu gelişimi başka yollarla beslemek gerektiğini savunuyor.
Dil gelişimini konuşarak, şarkı söyleyerek ve gelişimsel kitaplarla, dikkati de diğer tüm dikkat oyunları ve çalışmalarla desteklemeyi öncelikli tutan Telmaç; restorana, aile ziyaretine, gezmeye giderken yanında minik teknolojik oyuncaklar taşıyan çocukların haline de ayrıca endişe ediyor.

Çocuklarınızın kullandığı teknolojik aletleri sınırlayın

Telmaç; sosyal anlamda gelişmekten geri kalan, zeki ama öz güvensiz, beyni mekanikleşmiş, duygusal zekası kısıtlı bir nesil olmamaları için teknolojik aletleri sınırda tutmak ve yaşları gerektiğinde tanıştırmanın en iyisi olduğunu düşünüyor.


Uzman Klinik Psikolog Göksu Temaç