Bilimsel Düşünce ve Çocuk
Çocuklara bilimin o sonsuz kapısını açabilmek için onlara bilimsel düşünmeyi öğretmeli, sahip oldukları merak duygusunu köreltmeden onları bilimsel düşüncenin gücüyle tanıştırmalıyız.
Bilimsel düşünce merakla başlar. Ancak merakı bir çabaya dönüştürmek herkesin yaptığı bir şey değil. O nedenle çocuklarımıza öğreteceğimiz şey sahip oldukları merak duygusunun peşinden gitmeleri ve merak ettikleri konu hakkında korkusuzca araştırma yapmaları. Çocuklarımıza bunu öğretemediğimiz sürece onlar sadece merak eden kişiler olarak kalıyor, araştıran ve bilimsel düşünen bireylere dönüşemiyorlar. Kendilerine söylenen açıklamalarla yetinip daha fazlası için çaba sarf etmiyorlar. Böylece üretmeyen sadece tüketen bir topluma dönüşüyor ve dünyanın gerisinde kalıyoruz.
Anne babalar olarak bilimsel düşünmeye sizler de önem vermeli, çocuğunuzu bu konuda desteklemelisiniz. Evinizde bilimsel düşünceyi teşvik eden ortamlar oluşturmalı, davranışlarınızla çocuğunuza bilimsel düşünmeyi desteklediğinizi aktarmalısınız.
Neler Yapılabilir?
1. Çocukta merak edeceği konuların oluşturulması: deney yapma
• Deneyler çocukların ilgisini çekecek oyunlar şeklinde tasarlanmalıdır. Deneyin bir kısmını doğrudan çocuğun yapması sağlanarak, sorumluluk duyguları desteklenmeli, özgüveni geliştirilmelidir. Deney kardeşi ile ya da bir arkadaşı ile beraberken de yaptırılabilir, böylece bir gruba ait olma, işbirliği yapma özelliği geliştirilir. Deneyler sizin gözetiminiz altında yapılmalı, sizler ortamı oluşturmalı ve gerekli fiziksel gücü sağlamalısınız, ancak çocuk deneyi kendini yaptığı düşünmeli, bu nedenle müdahaleci olmamalısınız. Deney esnasında yanıcı, kesici ya da kimyasal maddeler kullanılmamalı.
• Çocuklara deneyle ilgili belgeseller izletilebilir, çocuklar müze, hayvanat bahçesi, deniz kıyısı, dağ gibi ortamlara götürülebilirler.
• Çocukların istedikleri zaman deneyi tekrarlamasına izin verilmeli. Ortamda büyüteç, mıknatıs gibi malzemeler bulundurulmalı.
• Çocukların yaptıkları deneyler fotoğraflanıp çocuğun odasında panoya asılabilir.
2. Çocuklara kendi dışında bir canlının sorumluluğunu verme
• Çocuklara yetiştirmesi için bir çiçek armağan edilebilir. Sardunya gibi çiçeği açan bitkiler tercih edilmelidir.
• Akvaryum alınabilir ve çocuktan balıkların bakımını yapması istenir.
• Pencereye yakın bir yere kuş yemliği ve suluğu konur ve çocuklara bunların takibi görevi verilir.
3. Bir işi sürekli ve düzenli yapma alışkanlığının kazandırılması
• Meteoroloji köşesi kurulabilir. Pencerenin dışına ve içine termometre, yine pencerenin dışına yağmurun miktarını ölçmek için bir kap konulabilir. Her gün bu termometreler takip edilerek havanın nasıl olacağına dair bir resim panoya yapılabilir.
4. Organların ne işe yaradığını anlatan oyunlar tasarlanmalı
• Çocukların sadece kolunun girebileceği bir mekan oluşturulur. Mekânın içine nesneler konur ve çocuğa bazı ipuçları verilir. Çocuktan dokunarak nesneyi tanıması istenir.
alıntı