Çocuğunuzla Deneyler Yapın!
Neden ülkemizden dünyaca tanınmış bilim adamları çıkmıyor? Neden bir Türk’ün ismi ile anılan teoriler yok? Çünkü bilime ve eğitimine hiç önem vermiyoruz da ondan. Çocuklarımızı bilim insanı olmaları için teşvik etmiyor, çocukken içlerinde varolan merak ve keşfetme duygularını onlar büyüdükçe öldürüyoruz. Onları düşünmeye ve hayal kurmaya zorlamıyor, sadece onlardan bazı kalıpları öğrenmelerini istiyoruz. Bu şartlar altında da ancak çok az sayıda insanı bilim dünyasına kazandırabiliyoruz. Tabii iş bu kadarla da kalmıyor, onları yaptıkları bu seçimden pişman edercesine zor şartlarla karşı karşıya bırakıyor adeta onları bezdirmeye çalışıyoruz. Durum böyle olunca da ülkemizde maalesef bilime önem veren ve bilimin gelişmesine katkıda bulunabilecek kişiler yetişmiyor, yetiştirilemiyor.
Peki bu durumun önüne geçmek için ne yapmalıyız? Tabii ki işe çocuklarımızdan başlamalıyız. Daha önce de dedik ya çocuklar içlerinde merak ve keşfetme duygusuna sahiptirler. İşte bu duyguyu kullanmalı, o duygu ölmeden onu işe yarar hale getirmeliyiz. Nasıl mı? Çocuğunuzla deney yaparak! Çocuğunuzla deney yapmak için Einstein olmanız ya da fen bilimleri ile ilgili bir işle uğraşıyor olmanız gerekli değil. Sadece bu konuya meraklı ve istekli olmanız yeterli. Emin olabilirsiniz ki çocuğunuzu bu merak ve isteğinizle çok kolay yönlendirebilir ve onun bilime olan ilgisini arttırabilirsiniz.
Neler Yapabilirsiniz?
• Çocuğunuzu düşünmeye ve hayal kurmaya yönlendirin. Çocuğunuzun hayal kurmasına önem verin. Çünkü büyük düşünen kişi büyük fikirler bulur, unutmayın. Albert Einstein bir konuşmasında “hayal gücü bilgiden çok daha güçlüdür” diyerek bizlere hayal etmenin önemini vurgulamıştır.
• Çocuğunuzun öğrenme anlarını yakalamaya çalışın. Çocuğunuzun bir şeyi merak etti ise ve size sık sık bu konu ile ilgili sorular soruyorsa çocuğunuz öğrenme anına girmiş demektir. Bu soruları ve meraklı bakışları görmezden gelmeyin ve çocuğunuza ihtiyacı olan cevapları verin. Onu konu ile ilgili araştırmaya ve bilgi edinmeye teşvik edin ve mümkünse bu konuda çocuğunuza uygulama fırsatı yaratın. Örneğin, çocuğunuz çaydanlıkta kaynayan suyun neden azaldığını anlamıyorsa ona açıklamalar ve uygulamalar yaparak, durumu anlatmaya çalışın.
• Çocuğunuza bilgi verirken onun o bilgiyi en iyi şekilde alabilmesi için olanaklar sağlayın. Örneğin, çocuğunuz dinazorlarla ilgileniyorsa çocuğunuza dinazorlarla ilgili kitaplar okuyun, onunla beraber dinazor maketleri yapın, dinazor fosillerinin ya da maketlerinin olduğu müzeleri dolaşın, belgeseller seyredin ve dinazorlarla ilgili öğrendiklerinizi içeren bir hayal dünyasını çocuğunuzla beraber kurgulayıp bunu günden güne geliştirebilirsiniz.
• Deneyimlerinizi ve hobilerinizi paylaşın. Eğer içinde blimle ilgili özellikler içeren bir hobiniz ya da deneyiminiz varsa bunu çocuğunuzla paylaşın. Örneğin, elektronik malzemelerin tamiratı ya da maket uçak yapmak gibi faaliyetlere ilginiz varsa bunu çocuğunuzla paylaşın.
• Çocuğunuza bir şeyleri deneyimleyebilmesi için olanaklar sağlayın. Çünkü çocuklar en iyi yaparak öğrenirler. Bu nedenle çocuğunuza merak ettiği şeyleri deneyebilme fırsatı verin. TÜBİTAK kitaplarından yararlanarak çocuğunuzun yaşına uygun bilimsel aktiviteler bulabilir ve bunları uygulayabilirsiniz.
• Yaptığınız her aktiviteyi tartışın. Tartışmak çocuğa hem farklı bakış açıları kazandıracak hem de onu düşünmeye yöneltecektir. Yapacağınız aktiviteyi üç aşamada tartışmalısınız. Aktiviteden önce, aktivite esnasında ve aktivite sonrasında olmak üzere yaptığınız tartışmalar çocuğunuzun konuyu daha kolay anlamasını sağlayabileceği gibi sizinle olan paylaşımını da arttıracaktır.
alıntı