Aşağıdaki aktiviteleri çocuğunuzun hayal gücünü, dil gelişimini ve sembolik düşünme yeteneğini geliştirmek için kullanabilirsiniz.
Çocuğunuza değişik tarzlarda şapkalardan oluşan bir sepet verin. (Kovboy, itfaiyeci, set. yumuşak, kasket..) Bunları denedikçe bu şapkalarla ilgili hikayeler uydurun.
Yağmur taneleriyle oynayın. Çocuğunuza bir torba ponpon verin. Bunları havaya atın ve yağmur taneleriymiş gibi davranın. "Yağmur yağıyor, seller akıyor" şarkısını söyleyin. Hatta ona bir örtü vererek bunu şemsiyesiymiş gibi kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Hayvanat bahçesine gidince ona bir zürafa gibi yukarı uzanmasını, leopar gibi koşmasını, ayı gibi bağırmasını, maymun gibi tırmanmasını söyleyin. Taklitlerini izleyin ve karaktere nasıl girdiğini gözden kaçırmayın. Tabii ki siz de buna katılın!
Beraber öğle yemeği pişirin! Karton kutuyu bir fırın haline dönüştürün. Ocak yapabilmek için iki adet kırmızı karton kesip kutunun üstüne yapıştırın. Düğmeler çizip bunları kullanabilirsiniz. Oyuncaklarını kullanarak yemek pişırsin ve daha sonra yesin.
Çocuğunuzun gelişen simgesel düşünme ve rol oynama becerilerini sağlamlaştırmak için aşağıdaki önerileri deneyin:
Çocuğunuzla birlikte bir kitap hazırlayın. Beş ya da altı boş yaprağı üst üste koyup zımbalayın. Çocuğunuza kafasındaki hikâyeyi anlattırırken, kurduğu cümleleri sayfalara yazın. Çocuğunuz uygun resimleri çizebilir. Bu etkinlik, yaratıcı düşünme becerilerini güçlendirir. Mantıksal düşünmenin ve olay sırasının ("Daha sonra ne oluyor?") yanısıra dil becerilerine odaklanmasını da sağlar.
Bir çadır kurun. Bir masanın ya da iki sandalyenin üzerine örtüler serin. Çocuğunuzun çadırı bir "sahne dekoru" gibi kullanarak ne tür hikâyeler kurduğunu ve canlandırdığını izleyin. Dizgini ona bırakın ve kurduğu hikâyede bir rol üstlenin.
Çocuğunuzun bir şeycilik oynama ve yaratıcı düşünme becerilerini özendirmek için aşağıdaki önerileri deneyin:
Bir "Dur ve Başla" bandosu yaratmak. Vereceğiniz "dur" ya da "başla" işaretlerine göre çocuğunuzun plastik kaplan birbirine çarpmasını sağlayın. Bunu iyice öğrendiğinde, düdük gibi bir sesle işaret vermeyi deneyin.
Bir "Kırmızı Işık. Yeşil Işık" oyunu oynamak. Kırmızı ve yeşil renkli kâğıtlardan sinyal daireleri kesin. Bu işlem çocuğunuzun bir simgeyi (renk) bir kavramla (dur ve başla) ilişkilendirmeye başlamasını sağlar ve dakikliği anlama yönünde önemli bir kilometre taşıdır.
Başkasının giysilerine bürünmek. Çocuğunuzun incelemesi için eşarplar, şapkalar, ayakkabılar, önlükler vs. toplayın. Kostümüne dayanarak bir senaryoyu canlandırmayı henüz başaramasa bile, farklı görünümleri ve duyguları etkileyecektir.
alıntı