Çocuğunuzun dil ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için aşağıdaki önerilerden yararlanın:

Çocuğunuzla birlikte basit tarifli bir yemek hazırlamak. Hazır puding, fıstık ezmeli sandviçler ya da dondurulmuş meyve suyu çocuğunuzun karıştırma, sürme ve dökme işlemleri sırasında size yardımcı olması için son derece elverişlidir. Ona yemek tarifini ya da kullanım talimatlarını gösterin ve bunları okurken sözcükleri parmağa nızla işaret edin. Uğraşta izlenecek sırayı önceden ve işlem sırasında konuşarak ("Önce şu sütü dökeceğiz...") öğretin.

Ters çevrilmiş bir karton kutudan bir posta kutusu yaparak "postanecilik" oynamak. Kutunun üstünde zarfları ya da dolgu torbalarını koymaya elverişli bir yarık açın. Çocuğunuzu ailesine ve arkadaşlarına mektup "yazma"ya ve bunları "posta kutusu"na atmaya özendirin. Gerçek bir posta kutusuna atmak üzere size bir mektup yazdırması yoluna da gidebilirsiniz.

Çocuğunuzun en hoşlandığı hikâyeyi canlandırmak. Çocuğunuzun gözde hikâye kitabını yüksek sesle okuyun. Evde bulduğunuz aksesuarları kullanarak birlikte hikâyeyi canlandırın. Çocuğunuzun bu hikâyede geçen sözcüklerin birçoğunu hatırlaması sizi şaşkınlığa uğratabilir! "Asıl" hikâyedeki olaylar dizisine sıkıca bağlı kalıp kalmadığını anlamak açısından canlandırmada ipleri onun eline bırakın.

"Yapacağım İşler" çizelgesi hazırlamak. Çocuğunuzdan sabahleyin ve akşam neler yapacağını (ya da yapması gerektiğini) anlatmasını isteyin. Bunları yazıya geçirin. Kendi başına çizelgeyi "okuması" için resimler ekleme yoluna da gidebilirsiniz. Uğraşlarda izlenen sırayı ve bazılarının diğerlerinden önce ya da sonra gelişin (sözgelimi yemekten sonra dişleri fırçalamanın) nedenlerini konuşun. Bu, çocuğunuzun bir gününde geçen olaylar arasındaki mantıksal bağlantıları anlamasına yardımcı olur.

Çocuğunuzun hayal gücünü ve mantıksal düşünme becerilerini kullanmasına destek vermek için aşağıdaki önerilerden bazılarını deneyin:

Çocuğunuzla beraber bir bahçe kurun. Bir saksıya ya da bahçenizin bir köşesine ot, fasulve, havuç ya da ayçiçeği gibi bitkilerin tohumlarını ekin. Süreçteki olay sırasını anlaması için. her aşamayı çocuğunuzla konuşun. ("Önce saksıya toprak koyuyoruz; ardından parmağımızı içine batırıp tohumu koyacak bir delik açıyoruz."). Tohumun nasıl geliştiğini görmek üzere, her gün çocuğunuzla birlikte "bahçe"yi izleyin. Buna benzer etkinlikler mantıksal düşünmevi ve dil becerilerini geliştirir; çünkü çocuklar yeni nesneleri, deneyimleri ve düşünceleri keşfeder.

alıntı