Gözaltı torbalarının nasıl oluştuğu, güneş ışıklarının yokulduğunu kaç dakika sonra fark ettiğimizi, hafta en çok kaç ton balığı yememiz gerektiğini vs biliyor muydunuz?
BBC Focus dergisinde yayınlanan habere göre, nedenini ya da nasıl olduğunu bilmediğimiz bir sürü ilginç konu bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:
Yatmadan önce fişleri prizden çekmeli miyiz?
Yıllar önce, televizyon gibi elektrikli cihazların fişte takılı kalırsa patlayacağı kaygısı vardı. Böyle korkular, muhtemelen aşırı ısınan transformatörler hakkında abartılan hikayelerden kaynaklanıyordu. Günümüzde ise, kaygılar israf edilen enerji üzerinedir. Standby'da kalan cihaz, yaklaşık 5 watt elektrik tüketiyor. Evinizdeki tüm cihazları hesaplarsanız, kolayca 50 watt'lık enerji israfı yapabilirsiniz. Bu da bütün gece bir lambanızı açık bırakmakla eşit oranda elektrik israfıdır.
Gözaltı torbaları niçin oluşuyor?
Gözümüzün altındaki deri çok ince ve genellikle vücutta sıvı tutulmasına neden olan herhangi bir şey, cilt yüzeyinin altındaki kan damarlarını şişirir ve bunu koyu lekeler gibi gösterir. Bu hamilelik ya da fazla tuz tüketilmesi gibi tıbbi bir nedenden dolayı oluşabilir. Uykusuzluk da gözünüzün altında torbalar oluşmasına yol açar. Çünkü vücudunuz siz uyanıkken daha fazla kortizol hormonu üretir ve kortizol da sıvı tutulmasını artırır.
Gözlerinizin altındaki torbalar, yaşlandıkça gözlerin altında yağ bezleri depolanacağından daha da kötüleşebilir. Aynı zamanda, cildiniz elastin ve kolajen proteinlerinden birazını kaybeder. Bu nedenle, torbaların yerçekimi etkisine karşı direnme gücü azalır.
Haftada en çok kaç ton balığı yemeliyiz?
Ton balığının sağlık riski, endüstriyel kimyasal toksik olan 'polychlorinated biphenyls' ve civadan kaynaklanıyor. Bunların ikisi de deniz ürünlerinde ve denize ait çökeltilerde mevcut olup, balık dokularında daha yoğun olarak bulunuyor. Ton balığı, köpek balığı ve kılıçbalığındakinin üçte biri oranında toksin içeriyor. Fakat, Amerikalı Gıda Sağlığı yetkilileri erkekler için haftada 4, kadınlar için ise 2 defadan fazla ton balığı tüketilmemesini öneriyor.
Üzülünce ya da kalbimiz kırılınca neden göğsümüzde ağrı hissederiz?
Mahrumiyet ıstırabı ya da ayrılma, hormonları son derece etkiliyor ve bu değişiklikler terleme, titreme, kas gerilmesine ve mide ağrısına yol açar. Bazı hormonlar, özellikle adrenalin kalp ağrısı üretmesi için doğrudan kalbi etkiliyor. En ciddi vakalar kalp krizine benziyor ve kalp kası zayıf düşüyor. Buna strese bağlı kardiyomiyopati ya da kırık kalp sendromu deniyor.
Güneş aniden yokolduğunda, bu farkı ne zaman hissederiz?
Güneş'ten 150 milyon km uzaklıktaki yörüngeyi takip ediyoruz. Güneş ışığı saniyede 300 bin km hızla dünyamıza ulaşıyor. Bu nedenle eğer güneş yokolursa yaklaşık 8 dakika 20 saniye boyunca bunun farkına varamayız. Bu sürenin ardından dünya yörüngesinden ayrılmaya başlayacak. Sonra güneş ışığında yaşayan herkes karanlığa mahkum olacak, gece tarafındaki insanlar Güneş tarafından yansıyan ışıkla parlayan Ay'ın yok oluşuna şahitlik edecekler.
Zaman Online