İşte size çok sorulan bir soru: Gökyüzü neden mavidir? İster inanının ister inanmayın gökyüzü aslında mavi değil mordur. Şimdi açıklamasına geçelim. Güneşten gelen ışınlar farklı dalga boylarında olurlar.
Güneşin yedi rengi de zaten bu dalga boylarının farklı olmasından kaynaklanıyor. Dalga boyu uzun olan kırmızı, turuncu ve sarı gibi ışınlar yeryüzüne rahatlıkla ulaşırlar. Fakat mavi ve mor ışınlar havadaki moleküller tarafından emilirler (absorbe edilirler). Daha sonra emilen bu ışınlar moleküller tarafından farklı yönlerde tekrar salınırlar.
Bu şekilde mavi ve mor ışıklar her tarafa saçılmış olur. Hangi tarafa bakarsanız o taraftan size doğru gelen mavi ışınlar görürsünüz. Fakat en fazla saçılmaya uğrayan mor ışınlardır, ondan sonra mavi ışınlardır. Bizim gözümüz maviye daha duyarlı yaratıldığından biz gökyüzünü mavi görürüz. Gözleri mor renge daha duyarlı hayvanlar varsa onlar gökyüzünü mor görürler. Bu saçılan ışınların bir kısmı uzaya geri döndüğü için dünyamız uzaydan da mavi görünür.
İçine birkaç damla süt damlattığınız su kavanozunu güneşe veya bir ışık kaynağına tutarsanız, suyun hafifi mavileştiğini görebilirsiniz. Süt parçacıklarına çarpan ışınlardan mavi olanlar yine saçıldığı için mavi görünür.
Fizik öğretmeni
Aylık online fizik dergisinden alıntıdır.