MÜLAKAT ESNASINDA -I


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

MÜLAKAT ESNASINDA -I

  • #1
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU



    MÜLAKAT ESNASINDA -I





    İş görüşmesine çağrıldığınızda farklı görüşme yöntemleriyle elemeler yapılmaktadır. Her şirketin kendisine uygun olduğunu düşündüğü farklı görüşme yöntemi vardır. Sıkça kullanılan bazı yöntemler şunlardır;

    Adayın Mülakat Esnasında Yapması Gerekenler

    Başarılı bir mülakat için ne yapmalı?Mülakat yerine zamanında gidin. Bu, "belirtilen saatten 10 dakika önce" anlamına gelir.Kendinizi sizi karşılayan asistana/ sekretere tanıtın.Mülakat odası yakınında beklerken rahat olun. Bulunduğunuz yerde varsa, şirket broşürlerini, kitapçıklarını inceleyin.Mülakat odasına girdiğinizde mülakatı yapacak kişi ya da kişilerle tokalaşın.Odaya bir iş çantası, ya da ajanda dışında çok fazla eşya ile girmeyin.İkram edilse bile asla sigara içmeyin.

    Size, oturulacak yer gösterilmesini bekleyin.Mülakat sırasında saate bakmamaya özen gösterin.Göz temasında bulunarak dikkatli bir dinleyici olduğunuzu gösterin. Eğer aynı anda birden fazla kişi iş görüşmesinde bulunuyorsa hepsi ile belli aralıklarla göz teması kurmaya çalışın.İlgili olduğunuzu göstermek için vücut dili kullanın. Soruları ve yorumları iyi anladığınızı göstermek için olumlu tepki verin, gülümseyin.

    Yavaş ve açık bir şekilde konuşun. Düşüncelerinizi toparlamak için duraksamaktan korkmayın.Eğer gerekiyorsa, bir sonraki aşamada sizden ne beklenildiğini sorunKendinizden emin olun. Mülakatın bu işin size uygun olup olmadığını anlamanız için iyi bir fırsat olduğunu unutmayın.Kariyeriniz ile ilgili bilgi saklamayın ve yanıltıcı bilgi vermekten kaçının."En sevdiğiniz renk nedir?" gibi formal olmayan, beklemediğiniz bir soruyla karşılaşırsanız, şirketteki rolünüzle bağlantılı olarak, sakin bir tavırla bu soruyu yanıtlayın.

    Dürüst olun. Olumsuz ifadelerle karşılaşırsanız, sert bir tavırla karşılık vermeyin. Nazik bir şekilde nedenlerinizi söyleyin. Sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız "bilmiyorum" demekten çekinmeyin.Mülakatı yapan kişi ya da kişilere soru sormak isterseniz, doğru zamanda, nazik bir şekilde sorularınızı yöneltin. Size soru sorma fırsatı verildiğinde sizin için önemli olacağını düşündüğünüz bazı konular hakkında bilgi edinmeye çalışın. Başvurmuş olduğunuz pozisyonun neden açık olduğunu öğrenin. Kime bağlı çalışılacağını ve departmanın çalışma sistemini öğrenin. Ücret, izin süreleri, sosyal haklar hakkında size iş teklifi yapılmadıkça soru sormayın.Mülakat sonunda teşekkür ederek el sıkışın.Mülakatı yapan kişiden kartvizitini isteyin ve mülakat sonrasında bir teşekkür notu gönderin.

    EN ETKİN MÜLAKAT TEKNİKLERİ
    Yapılandırılmış Görüşme TekniğiBu görüşme tekniğinde adayın önceden belirlenmiş bir dizi soruyu yanıtlaması beklenir. Adayların kıyaslanması açısından oldukça güvenilir ve geçerli bir yöntemdir.

    Sunum Görüşme TekniğiBu teknikte adaylara önceden üzerinde çalışmaları için bir problem veya konu verilir. Sunum konusu görüşmeden bir süre önce adaya verilebileceği gibi, görüşmeye geldiğinde görüşmeden hemen önce de verilebilir.

    Durumsal Görüşme TekniğiDurumsal görüşmelerde adaylar ".....olsaydı; başınıza ...gelseydi ne yapardınız?" gibi sorularla karşılaşırlar.
    Bu tür görüşmeler, adayın kendisini çalışacağı iş ortamında hayal etmesine yardımcı olur. Genellikle sorunlara pratik çözümler getirerek çabuk cevap vermeleri beklenir.

    Yetkinlik Bazlı (Davranışsal) Görüşme TekniğiYetkinlik, bir firmada belli bir pozisyonda çalışması gereken "ideal" bir çalışanın sahip olması gereken BİLGİ, BECERİ ve DAVRANIŞLARdır. Belli bir pozisyon için yetkinlikler iş analizi yapılarak, iş tanımları hazırlanarak belirlenir.
    Bu tür görüşmelerde en önemli yetkinlikler belirlendikten sonra bu noktaların üzerinde durulur; söz konusu davranışları ortaya çıkaracak sorular sorulur. Amaç, geçmişte adayın içinde bulunduğu belirli bir durumda görevinin ne olduğunu, neler yaptığını ve bunun sonucunda ne olduğunu öğrenmektir. Böylece, adayın geçmişte sergilediği davranışların, şirketin ve pozisyonun beklentileriyle örtüşüp örtüşmediği incelenir.

    Yetkinlikler,Görev tanımı değildirler.Kurumun vizyon, misyon ve değerleriyle örtüşmelidir.Gözlemlenebilir ve ölçülebilir olmalıdırlar.Davranış odaklıdır.Sektör ve kurumlar arasında farklılık gösterebilir.Üç tür yetkinlik tanımlanmaktadır:

    1. Temel Yetkinlikler: Şirketin misyon ve hedefleri doğrultusunda, tüm şirket çalışanlarının sahip olması beklenen yetkinlikler. Örnek
    EsneklikBütünü görebilmeYeniliğe ve değişime açıklık
    2. Liderlik ve Yönetsel Yetkinlikler: Şirket içinde yönetim kademesinde bulunan ya da ileride bu pozisyona gelebilecek kişilerin sahip olması beklenen yetkinliklerdir.
    Örnek
    Yaratıcı OlmaOlumlu Kişilerarası İlişkilerKarar Verme
    3. Teknik Yetkinliler: Şirket stratejileri doğrultusunda, departmandan departmana değişen, firmadaki çeşitli işlerin yapılması için gerekli olan bilgi, beceri ve davranışlardır.

    Örnek
    İkna EtmeRekabet Analizi YapmaSatış Desteği Sağlama
    Yetkinlikler şirketin yapısına ya da hedeflerine göre farklılıklar göstermektedir. Herkes tarafından sahip olunması beklenen temel yetkinlikler (yeniliğe açıklık, inisiyatif kullanma, esneklik, gibi) olabileceği gibi, belirli bir pozisyona ya da yapılan işe yönelik teknik yetkinlikler (pazarlama bilgisi, strateji geliştirme, ikna etme, gibi) de olabilmektedir.
    Şirketlerin özellikle son yıllarda tercih ettiği bir görüşme tekniğidir. Sorulacak sorular önceden belirlenir ve adaya tecrübelerine dayalı sorular sorulur.

    Örnek
    "Bana detaylı bir rapor yazdığınız bir olayı anlatır mısınız?""Raporu nasıl yazdınız? Hangi sorumlulukları aldınız?""Raporu yazarken hangi yöntemleri kullandınız?""Nasıl sonuçlandı?"

    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #2
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    teşekkürler canım,pek çok arkadasımızın işine yarayacaktır...
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #3
    elif.sahin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2010
    Mesajlar
    1,918
    @elif.sahin







    hımmm tesekkürler çok faydalı bu bilgiler
    çogunuda uyguluyormusum acıkcası
    mersinde özel bir anaokuluna basvuru yapmıstım ve diğer gun bbeni telefondan arayıp davet etmişlerdi
    insanların uzerinde iii bi etki bırakmamızı saglıyor bu guzel bilgiler için tesekkürler canım

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. mülakat
      Konu Sahibi canan87 Forum YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Haziran.2012, 10:25
    2. Mülakat tuzakları çeşit çeşit
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ocak.2010, 01:18

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş