Porselen nedir? Nasıl yapılır? Porselen nerelerde kullanılır? Porselen hakkında bilgi.
Topraktan yapılma yarı saydam bütün maddelere porselen adı verilir. Porselen en saf kil olan beyaz renkte Kaolen toprağından yapılır, içine kuvars, feldispat ve az miktarda kalsiyum karbonat eklenir.
Uygun sertlikte hamur yapılır. Bu hamurdan hazırlanan eşyalar serin yerlerde kurutulur. Birinci pişirilmesi 1000°C’de yapılır. Sır eriyiğine daldırılır. Sıra daldırılan eşya 1200-1400°C’de ikinci defa fırına verilerek pişirilir. porselenÜzerine motifler işlenecekse, üçüncü defa fırınlanır. Porselen eşyalar ergime derecesine kadar pişirildiklerinden gözenekli değildirler.
Kırıkları dile yapışmaz. Su geçirmezler, sır kısmı saydamdır. Vurulduğu zaman ses verirler. Asitlere ve ateşe dayanıklıdır, kimya, fizik araçları, lüks çay ve sofra takımları yapılır. Elektrikçilikte yalıtkan olarak kullanılır. İlk porselen Çin’de yapılmıştır. Bunun için porselene Çini de denir. Memleketimizde porselen sanayi çok ilerlemiştir. Çanakkale, İstanbul, Bozüyük’te modern porselen fabrikaları ülkemizin ihtiyacını karşılamaktadır.