Romatizma deyince aklımıza hemen yaşlılık geliyor. Oysa romatizmaya gençlerde hatta küçük çocuklarda bile rastlanabilir, bu yüzden ağrıları önemseyin.
Romatİzma kelime anlamı olarak eklemlerde kötü iltihaplı sıvı birikmesi anlamına geliyor. Memorial Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Selda Öktem, ”bazı genlerin varlığı romatizmaya yatkınlık yaratır. Çevresel koşullar, enfeksiyon etkenleri ve bilemediğimiz bazı durumlarda, genetik olarak romatizmaya yatkın kişilerde hastalık ortaya çıkabilir”diyor.
SOĞUK HAVA ETKİLİ Mİ?
Soğuk havanın da romatizma üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Oysa Öktem bu konuyu şöyle açıklıyor ” Soğuk havalarda ve nem oranının yüksek olduğu hallerde eklem içinde bulunan az miktardaki kayganlaştırıcı sıvı akışkanlığı ve dağılımı değiştiği için ağrı ve sızı olması doğaldır. Bu durum sağlıklı bireylerde de görülür, kişisel duyarlılıklar önemlidir. Ancak romatizmaya neden olmaz ve tek başına romatizmayı düşündürmez.”
Romatizma sadece yaşlılara özgü bir hastalık değil. Yaş ilerleyip eklem ağrıları başlayınca herkes romatizma olduğunu düşünüyor veya gençlerde eklem ağrıları önemsenmiyor. Oysa çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlıyor. Özellikle omurga romatizmaları genç erkekleri etkilerken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülüyor.
BEL AĞRISI İPUCU VERİR
Genç erkeklerde görülen bel ve kalça ağrıları maalesef mekanik sebeplere ve bel fıtığına yorulup, romatizma düşünülmüyor. Bu da çok erken yaşlarda omurga hareketlerinin kısıtlanmasına ve kişinin sakat kalmasına neden oluyor. Özellikle bel ağrısından yakınan genç yaş erkeklerin mutlaka omurga romatizması yönünden değerlendirilmesi gerekir. İleri yaşlarda özellikle yük taşıyan eklemlerdeki (diz, kalça, ayak bileği) ağrıların çoğunlukla nedeni kireçlenmedir.