Kozmetiklerdeki vitaminler gerçekte ne kadar etkili?
YARD. DOÇ. DR. CANAN GÖRPELİOĞLU
Günümüz kozmetiklerinde vitamin içerikli olanların oranı, yapılan bir istatistikle 1991 yılından sonra 3 kat artmıştır. Sağlıklı bir cilt için yeterli oranda nemlendirilme, güneşten korunma ve sağlıklı beslenmenin önemi inkar edilemez.
Günlük vitamin ihtiyacını yiyeceklerden veya multivitamin ilaçlarından almak yeterli gibi görünmekle birlikte kremlerin içindeki vitaminlerin etkisi, amaca uygun olanı seçildiğinde memnun edicidir.
Bunun yanında tüketicileri bu yönde yanıltan gizli faktörler bulunmaktadır. Bunların başında kreme konulan vitamin cildin vitamin ihtiyacını karşılamak yerine kremin stabilitesini korumak amacıyla kullanılması gelmektedir. Maalesef üreticiler bu konuda tüketiciyi yanıltan reklamlardan kaçınmamaktadır.
A VİTAMİNİ: Yağda çözünen bir vitamindir, bu nedenle yağlı kremlerde kullanılır. Isı ve ışığa duyarlıdır ve güneşten koruyucu, güneş sonrası kremlerde etkisi şüphelidir. Güneş yağında kullanılması ciltte oluşacak turuncu-kahverengi bronz renk içindir. Ciltte deri bütünlüğünü sağlamak özelliği vardır, ancak antioksidan özelliği sadece kremin stabilitesini korumak yani bozulmasını engellemek içindir.
E VİTAMİNİ: Antioksidan özelliği nedeniyle erken yaşlanmanın engellenmesi, kansere karşı kullanımı, derinin yumuşak bir görünüm alması ve A vitamininin aksine gebelerde de kullanılabilmesi nedeniyle birçok kremin içeriğinde vardır. Bununla birlikte krem şeklinde deriye sürüldüğünde antioksidan özelliğinin derideki miktarı ve etkisi kanıtlanmamıştır.
C VİTAMİNİ: Kozmetik açıdan kullanım amacı, yara iyileşmesindeki iyi etkileri, antioksidan özelliği, kollajen sentezini artırarak kırışmayı azaltma etkileri, anti kanser ve özellikle melanoma karşı koruyucu etkileridir. Bu vitamin reklamlarda görülen cilt solgunluğunu ve bozukluğunu düzeltme etkileri pek inandırıcı değildir çünkü suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle, ciltte çok kısa süre kalabilmektedir ve bu da yetersizdir.
B VİTAMİNİ: B8-H vitamini-Biotin; Bu vitaminlerin yokluğunda ciltte kuruma saç ve tırnak kurumaları ve kırılmaları oluşur. Şampuanlarda çok sık kullanılır; ancak bu şekilde saç köklerine ulaşması mümkün görünmemektedir.
B5 VİTAMİNİ (PANTENEOL): Pantenol, yunancada ‘her yerde bulunan’ anlamındadır ve eksikliği nadirdir. Bu maddenin tüylerin büyümesine etkisi önemlidir; ancak kullanılan ürünlerle saç köklerine ulaşması zordur.
.ALINTIDIR.