Akciğer iltihabı (pnömoni, zatürre) akciğer dokularının, özellikle hava torbacıklarınm iltihaplanması demektir. Hastalık soğuk algınlığına bağlı bir komplikasyon ya da bronşitle beraber gelişebilir ya da birdenbire ortaya çıkar. Hastalığın nedeni genellikle virüs ya da bakterilerdir. Çocuğun hafifle yüksek arası ateşi olur. Öksürüğü kuru ya da balgamlı, havlarcasına yüksek sesli ya da kısa ve kesik kesik ve ağrılı olabilir. Çocuğun nefes alıp vermesi hep hızlıdır ve kesik kesik nefes alır. Nefes darlığı çeker, dudak ve ağzının etrafı mavileşmiş gibidir. Bebek ve küçük çocuklarda nefes alırken cildin kaburgaların ve gırtlakla köprücük kemiğinin arasına belirgin bir şekilde çöktüğü ve burun kanatlarının belirgin şekilde oynadığı görülür. Pek çok çocuk karın ağrısından şikâyet eder.
0 DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
> Her akciğer iltihabı şüphesinde lütfen hemen doktora gidin!
> Yeni doğanlar ve dört aylıktan küçük bebekler hastanede tedavi edilmelidir.
> Daha büyük çocuklarda bu, hastalığın ağırlığına bağlıdır.
0 Hastalık Belirtileri:
> Ateş,
> Nefes darlığı,
> Öksürük,
> Karın ağrısı.
0 DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ
> Virüs kaynaklı bir akciğer iltihabından şüpheleniyorsa, doktorunuz antibiyotik vermeyebilir.
> Çocuk iyileştikten sonra ateşi yeniden yükselir ya da hastalığın gidişatında belirsizlikler çıkarsa, süper enfeksiyon (virüs enfeksiyonuna bakteri enfeksiyonu eklenmesi) tehlikesinden dolayı antibiyotik kullanmak gerekir.
0 SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ
Hastanın odasında yeterince taze hava olmasına dikkat edin. Pencere gece gündüz açık olmalıdır. Doktor yatak istirahati gerekip gerekmediğine karar verir. Örneğin döşeğin altına kitaplar koyarak, yatağın baş kısmını yükseltin. Önemli: Bebekler karından nefes alır. Karın bölgesinin nefes alırken serbestçe hareket edebilmesi önemlidir. Bu yüzden akciğer iltihabı olan bir bebeği asla yüzüstü yatırmamalısınız!
0 Evde hazırlanan ilaçlar:
Çocuğunuza bolca içecek, en iyisi bolca bitki çayı verin. Balgam sökücü ilaçlar da faydalıdır. Ateşi düşürmek için baldır sargıları ya da ateş düşürücü fitiller kullanabilirsiniz.