Bebekleriniz özellikle ek gıdalara geçtiği aylarda kabızlık sorunuyla sık karşılaşıyorlar. Kabızlığın belirtileri nedir, bu durumda anneler ne yapmalı, kabızlığı tedavi etmenin en iyi yolu nedir gibi soruları MayoClinic'ten uzmanlar yanıtladı.
Bebek kabızlığı kuru bağırsak hareketlerinin sonucunda oluşur. Bebeklerdeki kabızlık sıklıkla anne sütünden mamaya ya da ek gıdalara geçildiği zaman başlıyor. Eğer yeni doğan bebeğiniz kabız gibi görünüyorsa doktorunuzu arayın ve önerilerini dikkate alın. Eğer bebeğiniz yeni doğan dönemini geçtiyse basit beslenme değişiklikleri uygulayabilirsiniz:
Su: Bebeğinize günlük beslenmesine ilave olarak su verebilirsiniz. Öncelikle yaklaşık 60-120 ml su ile başlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz isterse, onun tepkisine bakarak daha fazla ya da daha az verebilirsiniz.
Meyve suyu: Eğer su kabızlığı geçirmede yardımcı değilse, bebeğinize günlük yediği yemeklere ilave olarak elma, kuru erik ya da armut suyu verebilirsiniz. Aynı şekilde 60-120 ml ile başlayabilirsiniz. Bebeğinizin hoşuna gittiği takdirde daha fazla da verebilirsiniz.
Lifli bebek gıdaları: Eğer bebeğiniz katı gıdaları yiyebiliyorsa, arpa, armut püresi ya da kuru erik gibi bol lifli gıdaları deneyin. Pirinçten uzak durun.
Sert dışkının geçişini kolaylaştırmak için bebeğinize bir miktar su bazlı yağlayıcı uygulamak isteyebilirsiniz. Bebek kabızlığını tedavi etmek için mineral yağ, müshil ya da lavman kullanmayın.
Nadiren, bebeklerde görülen kabızlık Hırschsprung hastalığı (megakolon) ve kistik fibroz gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Eğer kabızlık beslenmedeki değişikliklere rağmen iyileşmiyorsa ya da kabızlığa kusma ya da irkilme gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa hemen çocuk doktorunuza gidin.
alıntı