Bebeğinizin Gazımı Var?
Bebeğinizin gazı varsa, rahatsız olduğunu anlatan bazı hareketlerde bulunur. Vücudu gerginleşir, sırtını geriye doğru büker, yüzü kızarır ve el ve ayakları hafifçe morarabilir. Gaz sancısı olan bebek gazını çıkarmak için bacaklarını uzatıp kendine çeker, ağlar ve huzursuz olur.
Bebeğinizin Gazını Çıkarma
Bebeğin meme veya biberonla süt emerken yuttuğu şey sadece süt değildir. Besleyici sıvıyla beraber hiç de besleyici olmayan hava da yutulur ve bebek öğününü tamamladığında bu gazdan rahatsız olabilir. Bebek, yuttuğu havadan ya gaz çıkararak ya da geğirerek kurtulabilir. Meme emilirken her beş dakikada bir yada en azından meme değiştirilirken bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Biberonla beslenirken de ara ara bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Bebeğin gazının çıkarılmasının üç yolu;
1- Dik Oturtma: Bebeği kafası öne eğik olacak şekilde kucağınıza oturtun ve bebeği koltuk altından tutarken bir elinizle göğüs bölgesine destek yapın. Bebeğin kafasının öne düşmemesine gayret ederek bebeğin sırtını ovalayın veya hafifçe vurun.
2- Omzunuza Dayama: Bebeği omuzunuzda sıkıca tutun ve bir elinizle poposunun altından kavrayarak diğer elinizle hafifçe sırtına vurun veya ovalayın.
3- Yüzü Yana Yatacak Şekilde Kucağa Yatırma: Bebeği bir bacağınızın üzerinde yüzü bir yana bakacak, midesi bir bacağınızın üzerinde olacak şekilde kucağınıza yatırın. Bir elinizle bebeği sıkıca kavrayın ve diğeriyle hafifçe sırtına vurun ve ovalayın.
ALINTI