Çocukları Bulaşıcı Hastalıklardan Korumanın Yolları?

El Yıkama: Enfeksiyonlardan korunmak için en etkili yollardan biridir. Çocuğa bakan kişilerin özellikle 0-3 ay arası her dokunma ve beslenme önce ellerini yıkaması tavsiye edilir. Ayrıca çocukla teması olacak herkesin bu temastan önce ellerini yıkaması iyi olacaktır. Çocuk kendi kendine hareket edebildiği dönemde ilk öğretilmesi gerekenlerden biri el yıkamadır. El yıkama sabunuyla bir dakika civarında yıkama yapılması önerilir.
Dengeli Beslenme: Her yeni doğanın ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve doğar doğmaz ilk 30 dakikada emzirilmesi gerekir. Anne sütünün ilk 30 dakikadan itibaren verilmeye başlanması bebeğin bağışıklık sisteminin daha iyi gelişmesine katkıda bulunur. 6 aydan sonraki dönemlerde protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve minerallerin dengeli ve yeterli miktarda verilmesi bağışıklık sistemini geliştirir ve hastalara karşı direnci artırır.
Kalabalık Yerlerde Bulunmama: Özellikle ilk 3 ay içerisinde bebeklerin kalabalıktan uzak tutulması gerekir. Evde odasının ayrı tutulması ve odasına 2-3 kişiden fazla kişinin alınmaması, alınan kişilerin de uzun süre kalmaması gerekir.
Hastanelerden Uzak Tutma: Hastanelerin dirençli mikroplar açısından riskli yerlerdir
Bulaşıcı hastalığı olduğu bilinen hasta çocuğunuzu okula göndermeyin evde dinlenmesini sağlayın ve diğer çocuklarla da temasını engelleyin.
Ateş Varlığı: Normal vücut ısısı 36,5-37,2 arasında değişir. 37,2’nin üzeri ateş olarak değerlendirilir. 0-3 ay arası bebeklerin her türlü ateşi ciddi bir enfeksiyon bulgusu olabileceğinden acil olarak değerlendirilmelidir. 3ay -6 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski nedeniyle 38,5’in altına düşürülemeyen ateş durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktorunuza danışmadan kesinlikle antibiyotik kullanmayın.
Aşılama: Çocuğunuzun bütün aşılarını zamanında ve eksiksiz yaptırmaya özen gösterin. Aşıların zamanı hakkında detaylı bilgiyi çocuk doktorunuzdan ve sağlık ocaklarından öğrenebilirsiniz.
Günümüzde sağlık bakanlığının aşı takviminde olmayan (ileride takvime gireceği öngörülen) özel aşılar olan suçiçeği, rotavirüs (zehirli ishal aşısı), meningokoksemi, hepatit A ve human popillama virüs aşıları hakkında sağlık çalışanlarından bilgi alın.
Çocuklarınızı sağlam çocuk izlemine düzenli aralıklarla götürmeyi ihmal etmeyin.


.alıntı.